Tην τελευταία μέρα του καλοκαιριού το φεγγάρι θα γίνει μπλε!

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012 00:43

Tην τελευταία μέρα του καλοκαιριού το φεγγάρι θα γίνει μπλε!

Ένα αρκετά σπάνιο φαινόμενο... μια ημερολογιακή συγκυρία που θα μας χαρίσει ένα ανεπανάληπτο όνειρο θερινής νύκτας... Το φετινό καλοκαίρι θα κλείσει με το μπλε φεγγάρι... Πρόκειται για το μοναδικό φαινόμενο του λεγόμενου blue moon.

Δηλαδή της δεύτερης Πανσελήνου του μήνα. Συμβαίνει πολύ σπάνια αλλά κάποιοι μήνες έχουν δυο πανσελήνους. Η δεύτερη λέγεται blue moon ή... μπλε φεγγάρι στη γλώσσα μας.

Πόθεν προέρχεται όμως ο όρος;

Φυσικά και δεν αλλάζει χρώμα το φεγγάρι!

Πρόκειται για μια ιστορική συγκυρία που έδωσε το όνομά της στο φαινόμενο. Το 1883, το τρομερό ηφαίστειο Κρακατόα της Ινδονησίας εξερράγη -μια από τις σφοδρότερες ηφαιστειακές εκρήξεις που έχουν καταγραφεί στην ιστορία. Χώμα, τέφρα και άλλα ηφαιστειακά υλικά εκτινάχθηκαν τόσο ψηλά στην ατμόσφαιρα, που το φεγγάρι φαινόταν μπλε. Έτυχε όμως τις ημέρες εκείνες να σημειωθεί η δεύτερη πανσέληνος μέσα σε ένα μήνα.

Μάλιστα, τα υλικά που έστειλε το ηφαίστειο στην ατμόσφαιρα έμειναν για αρκετά χρόνια σκεδάζοντας τις λευκές ακτίνες φωτός του φεγγαριού την ώρα που αυτές διαπερνούσαν τα νέφη από στάχτη στον ουρανό.

Έτσι, η ονομασία έμεινε για να δηλώνει το φαινόμενο των δυο πανσελήνων μέσα στον ίδιο μήνα ενώ έμεινε και ως συνώνυμο της σπανιότητας.

Η τελευταία μπλε Σελήνη ξεπρόβαλε στον ουρανό μας το Δεκέμβριο του 2009.


Πηγή: 24h.gr