Το βαρύτερο ψάρι στη γη

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012 08:22

Το βαρύτερο ψάρι στη γη

Πρόκειται για το βαρύτερο οστεώδες ψάρι στον κόσμο, γνωστό με την επιστημονική ονομασία mola mola, το οποίο ανήκει στην οικογένεια molidae, αλλά και ένα από...τα πιο περίεργα ψάρια του ωκεανού, λόγω σχήματος.

Το βάρος του ξεπερνά τα 1.000 κιλά, ενώ το πεπλατυσμένο σχήμα του και τα παράξενα πτερύγιά του προκαλούν μια «τρομακτική» εικόνα. Γνωστό και ως «ηλιόψαρο του ωκεανού», εξαιτίας της συνήθειάς του να ξαπλώνει στην επιφάνεια του νερού και να λιάζεται, το mola mola αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο περίεργα ψάρια.

Η διατροφή του περιλαμβάνει αποκλειστικά μέδουσες και ενδημεί κυρίως στον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, ζώντας αποκλειστικά σε κοπάδια. Αποτελεί ένα από τα προστατευμένα θαλάσσια είδη, καθώς κινδυνεύει να εξαφανιστεί εξαιτίας της αλόγιστης αλίευσης.

Στην Κίνα και την Ιαπωνία αποτελεί σπουδαία λιχουδιά και χρησιμοποιείται σε διάφορα παραδοσιακά πιάτα, ενώ -πέρα από την αλιεία- κινδυνεύει σημαντικά και από τη μόλυνση των θαλασσών, ιδιαίτερα από τις πλαστικές σακούλες, καθώς συχνά παραπλανάται θεωρώντας τες ως μέδουσες!