Το Ιράν παραδέχεται ότι κατέρριψε το ουκρανικό Boeing

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2020 10:23

Το Ιράν παραδέχεται ότι κατέρριψε το ουκρανικό Boeing

 

Ανατροπή στην υπόθεση του ουκρανικού Boeing το οποίο συνετρίβη την περασμένη Τετάρτη στο Ιράν παρασύροντας στον θάνατο 176 ανθρώπους.

Ο ιρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέρριψε κατά λάθος το αεροπλάνο της Ukraine International Airlines, όπως μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση.

Στην ανακοίνωση του στρατού επισημαίνεται ότι η κατάρριψη οφείλεται σε «ανθρώπινο λάθος», καθώς το αεροσκάφος πετούσε σε ευαίσθητη στρατιωτική περιοχή και θεωρήθηκε εχθρικό αεροσκάφος.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου επισήμανε ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στη στρατιωτική δικαιοσύνη.

«Σας διαβεβαιώνουμε ότι επιδιώκοντας ριζικές μεταρρυθμίσεις στις επιχειρισιακές διαδικασίες των ενόπλων δυνάμεων, θα καταστήσουμε αδύνατη την επανάληψη τέτοιου είδους λαθών», τόνισε στην ανακοίνωσή του.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι η συντριβή του Boeing οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος το οποίο έγινε «σε μια περίοδο κρίσης που προκλήθηκε από τον τυχοδιωκτισμό των ΗΠΑ».

«Καταστροφικό λάθος»
Τη θλίψη του για την τραγωδία εξέφρασε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, ο οποίος έγραψε χαρακτηριστικά «ι Ισλαμική Δημοκρατία λυπάται βαθιά για αυτό το καταστροφικό λάθος. Οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου είναι με τις οικογένειες που θρηνούν. Τους στέλνω τα πιο ειλικρινά μου συλλυπητήρια».

Έρευνα και τιμωρία ζητούν Καναδάς και Ουκρανία
Στο άκουσμα της είδησης πως το Ιράν κατέρριψε το αεροσκάφος, ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό ζήτησε διαφάνεια ώστε να διεξαχθεί πλήρης και ενδελεχής έρευνα ώστε να αποδοθούν ευθύνες.

Η χώρα της βόρειας Αμερικής πλήρωσε βαρύ τίμημα σε αυτή την τραγωδία, καθώς 57 από τους 176 νεκρούς είναι Καναδοί υπήκοοι.

Ο Τριντό ανέφερε σε ανακοίνωσή του «πρόκειται για μια εθνική τραγωδία και όλοι οι Καναδοί πενθούν. Θα εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα διεξαχθεί μια πλήρης και ενδελεχής έρευνα. Η κυβέρνηση του Καναδά αναμένει την πλήρη συνεργασία των ιρανικών αρχών».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, δήλωσε «αναμένουμε από το Ιράν διαβεβαιώσεις για την ετοιμότητά του να διεξαγάγει πλήρη και ανοικτή έρευνα, να προσαγάγει τους υπεύθυνους στη δικαιοσύνη, να καταβάλει αποζημιώσεις και να ζητήσει επισήμως συγγνώμη μέσω της διπλωματικής οδού».

Πηγή: efsyn.gr