Το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στην Αθήνα παίρνει ξανά ζωή: Αυτό είναι το σχέδιο - ανάσα του υπουργείου

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2019 12:04

Το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στην Αθήνα παίρνει ξανά ζωή: Αυτό είναι το σχέδιο - ανάσα του υπουργείου

Το «φιλί της ζωής» ύστερα από χρόνια εγκατάλειψης φιλοδοξεί να δώσει στο Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», συνολικής έκτασης περίπου 1.200 στρεµµάτων, το υπουργείο Περιβάλλοντος

Ύστερα από την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και το πράσινο φως για τις εργασίες ανάπλασης που έδωσε η προέγκριση της μελέτης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος υπέγραψαν τον κανονισμό λειτουργίας του πάρκου.

Έτσι, το πάρκο με τις έξι τεχνητές λίμνες που φιλοξενούν πάνω από 200 είδη πουλιών, προβλέπεται η δημιουργία προδιαγραφών για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, ακόμα και ενός καταλύματος δυναμικότητας 30 κλινών για ερευνητές καθώς επίσης και χώροι περιπάτου και ποδηλάτου. Παράλληλα θα μπορούν να τελούνται γάμοι και βαπτίσεις στο ναύδριο του Αγίου Παύλου και θα λειτουργήσουν αναψυκτήρια.

Οι επιτρεπόμενες χρήσεις περιλαμβάνουν εκπαίδευση, πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρους στάθμευσης και συνάθροισης κοινού, θρησκευτικούς χώρους, αναψυκτήρια, γωνιές ανακύκλωσης και πράσινα σημεία, ενώ στις επιτρεπόμενες χρήσεις συγκαταλέγονται εγκαταστάσεις προσωρινής φιλοξενίας ευάλωτων ομάδων και αστική Γεωργία-Λαχανόκηποι. Ο οριζόμενος συντελεστής δόμησης δεν ξεπερνά το 0,025.

Βάσει του νέου κανονισμού, στο “Φορέα Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης»”, έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και εκμετάλλευσης του Δημόσιου Κτήματος «Πάρκο Τρίτση» στη θέση «Πύργος Βασιλίσσης».

Ο κανονισμός προβλέπει ότι η είσοδος στο Πάρκο είναι ελεύθερη καθ’ όλο το 24ωρο, ενώ δίνει τη δυνατότητα παραχώρησης χρήσης χώρων του Πάρκου για εκδηλώσεις τρίτων.

Οι υπαίθριες και κτιριακές υποδομές του Πάρκου που παραχωρούνται για την πραγματοποίηση πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων είναι τα ανοικτά θέατρα, ο χώρος μεταξύ των κτιρίων της οθωνικής περιόδου (ανατολικά του καναλιού), ο αύλειος χώρος και οι αίθουσες εκθέσεων και εκδηλώσεων του Κέντρου Περιβάλλοντος και Επιστημών.

Επιπλέον επιτρέπεται:

  • Η κατασκευή, διαμόρφωση και λειτουργία πάρκων σκύλων. Γενικά η είσοδος ζώων συντροφιάς στο χώρο του Πάρκου επιτρέπεται με την προϋπόθεση ο ιδιοκτήτης τους να τα κρατάει δεμένα και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτά.
  • Η είσοδος και χρήση ποδηλάτων, πατινιών κ.λπ.περιοριζόμενη όμως αποκλειστικά στους χώρους που θα προβλεφθούν για το σκοπό.
  • Γενικά οι αθλοπαιδιές και η άθληση, στους κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους του Πάρκου.
  • Η τοποθέτηση πιστοποιημένων οργάνων παιδικής χαράς σε συγκεκριμένες θέσεις.

Στις επιτρεπόμενες χρήσεις συγκαταλέγονται η διαμόρφωση χώρων υπαίθριου γεύματος (πικ-νικ) με καθιστικά, τραπεζοκαθίσματα, πέργκολες, κρήνες κ.α. χωρίς εγκαταστάσεις για ψήσιμο, η διαμόρφωση χώρων θέασης με κιόσκια, παρατηρητήρια, η ανάπτυξη πεδίων με παγκάκια και φωτισμό, η κατασκευή πεζοδρόμων, μονοπατιών πεζοπορίας, περιήγησης και άθλησης, η διαμόρφωση διαδρόμων για ΑΜΕΑ, η κατασκευή και λειτουργία Κέντρων Πληροφόρησης Επισκεπτών, η κατασκευή ποδηλατόδρομων με απλή διαμόρφωση χωμάτινων διαδρομών, η εγκατάσταση μικρών, ξύλινων λυομένων οικημάτων που θα χρησιμοποιούνται ως καντίνες με απλή διάθεση αναψυκτικών, νερών, σάντουιτς και συναφών ειδών για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών στις θέσεις αναψυχής. Οι λεπτομέρειες για τα έργα αυτά όπου απαιτούνται θα ρυθμίζονται με αποφάσεις του ΔΣ του Φορέα.

Ο Φορέας Διαχείρισης οφείλει να δημιουργήσει και να συντηρεί φυτώριο με δασικά και καλλωπιστικά είδη, ενώ στο Πάρκο μπορούν να πραγματοποιούνται οργανωμένες σχολικές και μη εκδρομές και δράσεις, όπως π.χ. καλλιτεχνικά graffities, φυτεύσεις, καθαρισμοί, δημιουργία ροδώνων κ.λπ., μετά από σχετική άδεια.

Ο Φορέας μπορεί να εκμισθώνει τα εστιατόρια και αναψυκτήρια που βρίσκονται εντός του χώρου του Πάρκου, του οποίου έχει το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και εκμετάλλευσης, με πλειοδοτικό διαγωνισμό για διάστημα πέντε ετών ή εννέα στην περίπτωση που ο παραχωρησιούχος αναλάβει και εργασίες ανακαίνισης.

πηγή: ethnos.gr