Τέλος εποχής: Λουκέτο για το βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου της Αθήνας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016 10:56

Τέλος εποχής: Λουκέτο για το βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου της Αθήνας

Οι πολλές ζημιογόνες χρονιές έφεραν το κακό νέο: Λουκέτο μπαίνει στο τελευταίο μεγάλο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου. Τι σημαίνει αυτό για το χώρο του βιβλίου;

 

Μια δυσάρεστη έκπληξη περιμένει τους διαβάτες του αγαπημένους τους βιβλιοπωλείου: Τα κατεβασμένα ρολά του κεντρικού βιβλιοπωλείου της αλυσίδας Παπασωτηρίου στην Πανεπιστημίου. 

   Η πτώχευση συνέβη τον περασμένο Ιανουάριο. Ηταν, ως εκ τούτου, θέμα χρόνου να μπει λουκέτο στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου επί της Πανεπιστημίου (Λεωφ. Ελευθερίου Βενιζέλου) στον αριθμό 37 ανασύροντας μνήμες από το κλείσιμο ενός άλλου βιβλιοπωλείου, της Εστίας. ΄Ενα λουκέτο που σημαίνει τέλος εποχής: Πρόκειται για το τελευταίο μεγάλο βιβλιοπωλείο της γνωστής αλυσίδας που αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια.

   Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η αλυσίδα Παπασωτηρίου δεν είχε μεγάλο προσωπικό δανεισμό αλλά χρώσταγε σε προμηθευτές. Από τον περσινό ισολογισμό ήταν εμφανές ότι η αλυσίδα αντιμετώπιζε οικονομικά ζητήματα. Είχε πολλές ζημιογόνες χρονιές. Προτού συμβεί το κλείσιμό της, είχε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να στηριχθεί σε εκδότες βιβλίων. 

   Με το λουκέτο του καταστήματος της Πανεπιστημίου γράφονται ουσιαστικά τίτλοι τέλους στην αλυσίδα βιβλιοπωλείων που τις καλές εποχές διέθετε 24 παραρτήματα σ' όλη τη χώρα. 

   Τι σημαίνει για τον κόσμο του βιβλίου το κλείσιμο του βιβλιοπωλείου της Πανεπιστημίου; «Κάποιοι εκδότες πλήττονται πολύ σοβαρά από το κλείσιμο του κεντρικού βιβλιοπωλείου της αλυσίδας Παπασωτηρίου», λέει στο TheTOC ο διευθυντής του «Αναγνώστη», Γιάννης Μπασκόζος. «Ιδιαίτερο μεγάλο θα είναι το χτύπημα για τους μικρούς εκδότες. Αν για παράδειγμα τα χρήματα τα οποία τους χρωστά η αλυσίδα είναι της τάξης των 20.000 ή 30.000 ευρώ, το ποσό αυτό μπορεί να ισοδυναμεί με το κόστος παραγωγής μιας χρονιάς. Οι μεγάλοι υγιείς εκδότες δεν απειλούνται τόσο. ακόμα κι αν η αλυσίδα τους χρωστά περισσότερα». 

   «Κυρίως, πλήττονται οι μεγάλοι εκδότες που αντιμετωπίζουν προβλήματα», συμπληρώνει. Κατά την άποψή του, το γεγονός έχει κι άλλη επίπτωση: «Την ενίσχυση των μονοπωλίων των μεγάλων αλυσίδων», όπως μας λέει. Κι αυτό δεν είναι θετικό διότι ένας εκδότης επιθυμεί να έχει πολλά σημεία πώλησης για κάθε βιβλίο που κυκλοφορεί. 

  Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι το βιβλιοπωλείο της Πανεπιστημίου, είχε διακριθεί και εκτός ελληνικών συνόρων. Ο γνωστός εκδοτικός οίκος Μπράουν (με ειδίκευση στα βιβλία αρχιτεκτονικής και διακόσμησης) το είχε συμπεριλάβει το 2013, απέναντι ακριβώς από την περίφημη Αθηναϊκή Τριλογία, στα 49 καλύτερα του κόσμου, στην έκδοση «Bookshops: Long established and the most fashionable ones».




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ