Έντονες αντιδράσεις για την παρέμβαση των γερμανικών FT

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012 19:25

Έντονες αντιδράσεις για την παρέμβαση των γερμανικών FT

Όλο το πολιτικό φάσμα αντιδρά στο σημερινό άρθρο των γερμανικών Financial Times που γραμμένο στα ελληνικά, συνιστά στους Ελληνες ψηφοφόρους να... «αντισταθούν στον δημαγωγό Αλέξη Τσίπρα» και να ψηφίσουν «θαρραλέα υπέρ της μεταρρυθμιστικής πορείας και όχι οργισμένα κατά της αναγκαίας και επίπονης αναδιάρθρωσης».

ΝΔ: «Υποδείξεις αλλού» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Μιχελάκη, στο δημοσίευμα: «Οι Έλληνες είμαστε υπερήφανος λαός. Ξέρουμε τι ψηφίζουμε. Υποδείξεις αλλού! Η Νέα Δημοκρατία είναι μια μεγάλη Παράταξη. Αντλεί τη δύναμή της από το λαό. Στημένες προκλήσεις, λίγο πριν τις εκλογές, αλλού!».

Παπαδημούλης: «Μένει να έρθει η Μέρκελ να μοιράσει προεκλογικό υλικό της ΝΔ»
Σκληρή όσο και ειρωνική ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοσίευμα των γερμανικών FT. «Πρόκειται για μια προσβλητική παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και το μόνο που μένει είναι να έρθει η ίδια η κ. Μέρκελ να μοιράζει εκλογικό υλικό της ΝΔ. Θεωρούν τη χώρα προτεκτοράτο. Περιμένω αντίδραση του κ. Σαμαρά» τόνισε ο βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5.

«Όπως ομολογεί το ανυπόγραφο άρθρο, σπάει μια παράδοση δεκαετιών, που οι συστάσεις αφορούσαν μόνο τους Γερμανούς ψηφοφόρους. Είναι μια πρόκληση προς όλους τους ευαίσθητους πολίτες. Κάνουν μια εξαίρεση για την Ελλάδα, γιατί θεωρούν τη χώρα προτεκτορτάτο τους και δίνουν γραμμή ... Το κατεστημένο της Γερμανίας, της Μέρκελ και του Σόιμπλε, θέλει μια βολική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση του χεριού τους. Εμείς χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας», κατέληξε.

Για τιο ίδιο θέμα εκδόθηκε και ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναφέρεται:

"Η χωρίς προηγούμενο ωμή παρέμβαση της γερμανικής έκδοσης των FT αποτελεί πράξη προσβολής της εθνικής αξιοπρέπειας και υπονόμευσης της δημοκρατίας στη χώρα μας. Αν νομίζει το γερμανικό κατεστημένο και οι εγχώριοι σύμμαχοί του, που όλες αυτές τις μέρες απειλούν εργαζόμενους σε επιχειρήσεις, σπέρνουν με εγκληματικά ανεύθυνο τρόπο τον τρόμο της επιστροφής στη δραχμή, ότι θα κάμψουν το φρόνημα του ελληνικού λαού, είναι γελασμένοι. Ο αγώνας για εθνική αξιοπρέπεια, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, ο αγώνας κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής θα νικήσει το φόβο και την υποταγή. Να χαίρονται ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος τους προστάτες τους."

ΠΑΣΟΚ: «Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες γερμανικών εντύπων είναι προσβλητικές για τον ελληνικό λαό και προσφέρουν αρνητική υπηρεσία στην Ελλάδα, τη Γερμανία και τις προοπτικές της Ευρωζώνης», τονίζει σε ανακοίνωσή του του γραφείο Τύπου του κόμματος.
Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι, δύο μέρες πριν από τις εκλογές, τολμά οποιαδήποτε ξένη εφημερίδα να γράφει στην ελληνική γλώσσα ένα τέτοιο άρθρο. Πρόκειται για τρομακτική πολιτική απρέπεια, για γεγονός απολύτως απαράδεκτο και καταγγελτέο. Οι Financial Times Deutschland λειτουργούν σαν παράρτημα της εφημερίδας "Αυγή"», δήλωσε στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΙ η Άννα Διαμαντοπούλου.

Υπενθύμισε πως πριν από τις εκλογές είχε δηλώσει πως «οι παρεμβάσεις του κ. Σόιμπλε γίνονται με προβοκατόρικο τρόπο και επειδή είναι έμπειρος πολιτικός, ξέρει πολύ καλά ότι η παρέμβαση ενός ξένου ηγέτη σε μία χώρα, έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα και ωθεί τα πράγματα σε άλλη κατεύθυνση από αυτή που θα έπρεπε να προσπαθεί η Γερμανία.

Επιχειρείται να οδηγηθεί η Ελλάδα στην έξοδο της ευρωζώνης. Δεν αποδέχομαι ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις γίνονται καλοπροαίρετα προκειμένου να βοηθήσουν. Εδώ και μήνες γίνονται συστηματικά παρεμβάσεις κι από άλλους ηγέτες, που, με άκομψη διπλωματική γλώσσα, εμπλέκονται στα εσωτερικά της χώρας, δίνουν κατευθύνσεις στους πολίτες, παρεμβαίνουν στους πολιτικούς αρχηγούς, κάνουν παρατηρήσεις στα κόμματα. Αυτά είναι ανεπίτρεπτα στις δημοκρατίες», τόνισε η Α. Διαμαντοπούλου.

ΚΚΕ: «Το προκλητικό δημοσίευμα των «Financial Times Deutschland» για τις εκλογές, είναι απαράδεκτο και έχει πολλούς στόχους. Ενας από αυτούς είναι να ενισχύσει τα ψεύτικα διλήμματα που παγιδεύουν το λαό και να διαμορφώσει το νέο διπολισμό. Αυτή είναι η λυκοσυμμαχία της ΕΕ, οι κυβερνήσεις της και τα έντυπά της», αναφέρει σε σχόλιό του το ΚΚΕ.

ethnos.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250