Συνελήφθη ο Άκης Τσοχατζόπουλος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012 16:20

Συνελήφθη ο Άκης Τσοχατζόπουλος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Στο σπίτι του στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου συνελήφθη το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης ο πρώην υπουργός, Άκης Τσοχατζόπουλος, μετά από ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος του από τον ειδικό ανακριτή Πρωτοδικών και την εισαγγελέα, οι οποιοι σχηματίσαν χωριστή δικογραφία για τα περιουσιακά του στοιχεία και τον τρόπο απόκτησής τους, σύμφωνα με την οποία προήλθαν από ξέπλυμα χρήματος και συγκεκριμένα της μίζας για την αγορά των υποβρυχίων από τη γερμανική εταιρεία Ferrostaal.

Σε έρευνα που έγινε σε δύο σπίτια συγγενικού προσώπου του κ. Τσοχατζόπουλου, στο Παλαιό Ψυχικό και στο Κολωνάκι, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλάκες χρυσού, χρυσές λίρες, έγγραφα με κινήσεις λογαριασμών και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Η κόρη του κ. Τσοχατζόπουλου, Αρετή, όπως και η σύζυγος του πρώην υπουργού είναι εμπλεκόμενες στην υπόθεση, αλλά δεν περιλαμβάνονται στα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν από τον ανακριτή.

Δύο ακόμη συλλήψεις

Λίγο μετά το μεσημέρι συνελήφθησαν και οι Γιώργος Σαχπατζίδης, επιχειρηματίας, βασικός μέτοχος και χρηματοδότης του ΠΑΟΚ και ο Ν. Ζίγρας, εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου και δικαιούχος επί χρόνια της υπαράκτιας εταιρείας Torcaso.

H εταιρεία αυτή, σύμφωνα με τη δικογραφία, φέρεται να εισέπραξε μίζα εκατομμυρίων ευρώ από την γερμανική εταιρεία προμηθεύτρια στο σκάνδαλο των υποβρυχίων. Εμφανίζεται όμως και ως αγοράστρια του ακινήτου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος συνελήφθη με την κατηγορία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και οδηγήθηκε στην ΓΑΔΑ. «Πάμε στον ανακριτή. Θα τα πούμε εκεί» δήλωσε ο κ.Τσοχατζόπουλος προσερχόμενος στην ΓΑΔΑ. Αργότερα ο πρώην υπουργός αναμένεται να οδηγηθεί στην εισαγγελία Πρωτοδικών.

Ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι εισέπραξε μέσω υπεράκτιων εταιρειών από την γερμανική εταιρεία Ferrostaal μίζα οκτώ εκατομμυρίων ευρώ, με την οποία αγόρασε ακίνητα στη λεωφόρο Κηφισίας και στην οδό Κομνά Τράκα, αλλά και την κατοικία του στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, για την οποία έγινε χωριστή δικαστική έρευνα.

Τα χρήματα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, διαβιβάστηκαν μέσω της τράπεζας Morgan Stanley στην Ελβετία.

Μετά τη σύλληψη του Άκη Τσοχατζόπουλου αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες συλλήψεις συνεργατών του ή τρίτων προσώπων, τα οποία εμπλέκονται στην αγορά του ακινήτου επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Εις βάρος τους έχουν εκδοθεί ανάλογα εντάλματα σύλληψης.

Για το θέμα των περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση από τις εισαγγελείς πρωτοδικών Ευγ.Κυβέλου και Ελ.Σίσκου που ξεκίνησε το 2010, με αφορμή δημοσιεύματα για την υπόθεση της αγοράς του ακινήτου επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και αφορούσε τη νομιμότητα της αγοραπωλησίας και το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων με ερευνώμενα αδικήματα τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αδίκημα διαρκές, αλλά και φορολογικές παραβάσεις.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ο πρώην υπουργός κλήθηκε ενώπιον των εισαγγελέων με την ιδιότητα του υπόπτου τον Οκτώβριο του 2011. Με το πέρας της προκαταρκτικής ο φάκελος διαβιβάστηκε στον ειδικό ανακριτή που σε συνεννόηση με την εισαγγελία εξέδωσε ένταλμα σε βάρος του πρώην υπουργού.

Αντιδράσεις για τη σύλληψη Τσοχατζόπουλου

Πηγές της Ιπποκράτους αναφέρουν σχετικά με την σύλληψη του Άκη Τσοχατζόπουλου: «Η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της». Προσθέτουν μάλιστα ότι η Δικαιοσύνη «θα ήταν προτιμότερο να το είχε κάνει με μεγαλύτερη ταχύτητα».

«Το ένταλμα σύλληψης εναντίον του κ.Τσοχατζόπουλου μεταξύ άλλων και για το σκάνδαλο της προμήθειας των τεσσάρων γερμανικών υποβρυχίων απαιτεί όχι μόνο δικαστικές αλλά και κυβερνητικές πρωτοβουλίες» τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Η κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν οφείλουν έστω και τώρα να παγώσουν την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων εξοικονομώντας ταυτόχρονα για το δημόσιο ποσό ύψους τουλάχιστον ένα δις ευρώ» προσθέτει.

»Οι αποφάσεις της γερμανικής Δικαιοσύνης που συνδέουν την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων με μίζες ύψους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε Έλληνες αξιωματούχους αλλά και η εν εξελίξει έρευνα της ελληνικής Δικαιοσύνης για το ίδιο σκάνδαλο, επιβάλλουν το «πάγωμα» και την επανεξέταση από μηδενική βάση της σχετικής σύμβασης μέχρις ότου εκκαθαριστεί πλήρως δικαστικά η υπόθεση».

Ο Πάνος Καμμένος σχολίασε στο twitter: «Η τιμωρία δεν τελειώνει με το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε 19 χρόνια μετά από τότε που το ζητούσα».

Πηγή: in.gr

Φωτογραφία: associated press