ΕΛΑΣ: Ραγδαία μείωση της εισόδου παράνομων μεταναστών

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 13 Αυγούστου 2013 12:09

ΕΛΑΣ: Ραγδαία μείωση της εισόδου παράνομων μεταναστών

Η μείωση αυτή αποδίδεται από την αστυνομία στην «εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού» και την «υλοποίηση στοχευμένων δράσεων»

Μεγάλη μείωση της εισόδου παράνομων μεταναστών στη χώρα αποκαλύπτει ο περιορισμός, κατά 56,6%, των συλλήψεων αλλοδαπών για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα το α΄ εξάμηνο του 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Η μείωση αυτή αποδίδεται από την αστυνομία στην «εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού» και την «υλοποίηση στοχευμένων δράσεων». Συνολικά συνελήφθησαν 19.360 αλλοδαποί, όταν πέρυσι το ίδιο διάστημα είχαν συλληφθεί 44.602 άτομα. Σύμφωνα με την αστυνομία, στην περιοχή του Εβρου, στα χερσαία σύνορα της χώρας με την Τουρκία, συνελήφθησαν μόλις 455 αλλοδαποί όταν πέρυσι είχαν συλληφθεί 20.840 άτομα. Αυτό ερμηνεύεται από την ΕΛ.ΑΣ. ως επιτυχία του ευρύτερου αστυνομικού σχεδίου που εφαρμόζεται στην περιοχή για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης με την ονομασία «επιχείρηση ΑΣΠΙΔΑ». Αυτή φαίνεται να έχει συμβάλει στη μείωση εισροής μεταναστών από τον Εβρο μέχρι και κατά 97,8%. Σε όλη τη χώρα συνελήφθησαν 399 διακινητές μη νόμιμων μεταναστών, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 είχαν συλληφθεί 378.

Οσον αφορά την εθνικότητα των συλληφθέντων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., μεγάλος αριθμός προέρχεται από την Αλβανία και ακολουθούν η Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Σομαλία κ.ά.

Την ίδια ώρα, η αστυνομία συνεχίζει την εξέταση αιτημάτων για παροχή ασύλου, μια διαδικασία που προχωρά σταδιακά, αντιμετωπίζοντας τον τεράστιο όγκο αιτημάτων ασύλου που είχαν συγκεντρωθεί τα προηγούμενα χρόνια και δεν είχαν εξετασθεί. Ειδικότερα, το πρώτο εξάμηνο του 2013 είχαν υποβληθεί 3.935 αιτήματα ασύλου (α΄ βαθμού), ενώ έγιναν και 2.863 προσφυγές κατά απορριπτικών πρωτοβάθμιων αποφάσεων. Εκδόθηκαν συνολικά 471 αποφάσεις παροχής ασύλου, ανθρωπιστικού καθεστώτος και επικουρικής προστασίας. Παράλληλα απορρίφθηκαν σε πρώτο και δεύτερο βαθμό 6.440 αιτήματα. Στο ίδιο διάστημα του 2012 είχαν υποβληθεί 4.359 αιτήματα ασύλου σε πρώτο βαθμό και 3.508 προσφυγές. Είχαν εκδοθεί 229 θετικές και 6.805 αρνητικές αποφάσεις.

Στον απολογισμό της ΕΛ.ΑΣ. που δημοσιοποιήθηκε χθες γίνεται ειδική αναφορά στην επιχείρηση «Ξένιος Ζευς», η οποία στοχεύει κυρίως στη σύλληψη και την απέλαση παράνομων μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα. Στην Αττική, το α΄ εξάμηνο του 2013, συνελήφθησαν συνολικά 5.467 αλλοδαποί για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών. Στο πλαίσιο των ίδιων ελέγχων συνελήφθησαν ακόμα 449 άτομα, μεγάλο ποσοστό των οποίων αλλοδαποί, για άλλα αδικήματα. Αστυνομικές δυνάμεις, με την παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, πραγματοποίησαν έρευνες σε 606 σπίτια, κυρίως μετά από καταγγελίες ή πληροφορίες ότι σε αυτά διέμενε μεγάλος αριθμός αλλοδαπών.

Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα και ο αριθμός των συλλήψεων παράνομων μεταναστών από το Λιμενικό κατά τη διάρκεια του περασμένου Ιουλίου. Συγκεκριμένα, σε ένα μόνο μήνα συνελήφθησαν 1.408 μετανάστες για παράνομη είσοδο στη χώρα (διά θαλάσσης), ενώ άλλοι 188 συνελήφθησαν όταν επιχειρούσαν να μετακινηθούν από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

ΣΚΑΙ




00 inkefalonia general ad 300X250