Έρχεται αυστηρό νομοσχέδιο για τα ρατσιστικά εγκλήματα - Τι προβλέπει

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 08 Μαΐου 2013 11:24

Έρχεται αυστηρό νομοσχέδιο για τα ρατσιστικά εγκλήματα - Τι προβλέπει
Νέο τοπίο για την αυστηρότερη τιμωρία ρατσιστικών εγκλημάτων, κυρίως όταν οι δράστες είναι βουλευτές, που προβλέπει ακόμη και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων τους, έρχεται να διαμορφώσει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.
 
Το σχέδιο νόμου πρόκειται σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή, ενώ ήδη η Εισαγγελία της Αθήνας έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την άρση της ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιώργου Γερμενή, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στο βίαιο επεισόδιο εις βάρος του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης.
 
Μπροστά στην αύξηση των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας και ξενοφοβίας η κυβέρνηση επιχειρεί να ενισχύσει το νομοθετικό οπλοστάσιο και να βάλει αυστηρές γραμμές απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Αυτό μάλιστα προωθείται μέσα από τις αναβαθμισμένες ποινικά διατάξεις που περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο, όπως δημοσίευσε το «Βήμα της Κυριακής».
 
Σύμφωνα με αυτό, όσοι κρίνονται ένοχοι δεν θα τιμωρούνται μόνο με ποινές φυλάκισης αλλά και με χρηματικό πρόστιμο που φτάνει έως και τις 20.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται και η επιβολή της παρεπόμενης ποινής για τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.
Αντιμέτωποι με αυτό το ποινολόγιο θα βρεθούν όσοι από πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή διά του Τύπου ή μέσω Διαδικτύου ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο προκαλούν ή διεγείρουν σε βιαιοπραγίες κατά ομάδας ή προσώπου που προσδιορίζεται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, την καταγωγή και τον γενετήσιο προσανατολισμό.
 
Ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά η αξιόποινη πράξη αν τελεστεί από αρχηγό κόμματος, καθώς εκτός από τις επαπειλούμενες ποινές προβλέπεται και η αυτόματη περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης στο κόμμα.
Ξεχωριστό κεφάλαιο προβλέπει τιμωρία ακόμα και για ναζιστικό χαιρετισμό εκ μέρους βουλευτή. Σύμφωνα με το ίδιο νομοσχέδιο, αν κάποιος βουλευτής αναφερθεί από το βήμα του Κοινοβουλίου σε προτροπές ή απειλές για βιαιοπραγία κατά προσώπων που έχουν σχέση με τη φυλή, το χρώμα και την καταγωγή ή ακόμα αν πλέξει το εγκώμιο των φασιστών ή ναζιστών εγκληματιών πολέμου, αν χρησιμοποιήσει τα σύμβολά τους ή αν χαιρετίσει όπως χαιρετίζουν και αυτοί, τότε αυτοδικαίως θα αίρεται η ασυλία του και οδηγείται να λογοδοτήσει για την πράξη του ενώπιον της τακτικής δικαιοσύνης.
Σε περίπτωση μάλιστα που αμετάκλητα κριθεί ένοχος ο ποινικά υπόλογος βουλευτής και καταδικαστεί σε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, τότε εκπίπτει και του αξιώματός του, ενώ όσο διαρκεί η ποινή αυτή δεν έχει το δικαίωμα να ξαναθέσει υποψηφιότητα σε εκλογική αναμέτρηση.
 
ΑΡΣΗ ΑΣΥΛΙΑΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΕΝΗ
 
Μέχρις ότου έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο η Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει για την άρση της ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιώργου Γερμενή. Ηδη, η δικογραφία έχει φύγει από την Εισαγγελία της Αθήνας με τελικούς αποδέκτες τα μέλη του Κοινοβουλίου.
Η υπόθεση αφορά την επίθεση εις βάρος του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη και ο φάκελος, που έχει σχηματιστεί εναντίον του βουλευτή, αφορά τα αδικήματα της απόπειρας σωματικής βλάβης και της εξύβρισης.
Ωστόσο, λόγω της βουλευτικής ιδιότητάς του ο Γ. Γερμενής για να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη και να κριθεί από τα δικαστήρια, θα πρέπει προηγουμένως να έχει αρθεί η ασυλία του από τη Βουλή όπως απαιτεί το Σύνταγμα. Για τον λόγο αυτό, οι εισαγγελικές Αρχές περιμένουν την απόφαση της Βουλής ώστε να κινήσουν τις νόμιμες διαδικασίες εναντίον του, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν και με άλλες δικογραφίες με πρωταγωνιστές και πάλι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
 
ΤΑ ΝΕΑ