Έρχεται νομοσχέδιο για άνοιγμα των μικρών καταστημάτων 52 Κυριακές

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 08 Μαΐου 2013 11:16

Έρχεται νομοσχέδιο για άνοιγμα των μικρών καταστημάτων 52 Κυριακές

Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Επιμένει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για την απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων και μέσα στην εβδομάδα στέλνει το νομοσχέδιο στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν το θέλουν και απειλούν να καταψηφίσουν.

Ειδικότερα το υπουργείο Ανάπτυξης στέλνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας το νομοσχέδιο που αφορά στον εκσυγχρονισμό του αγορανομικού κώδικα, και μέσα σε αυτό περιλαμβάνεται το άρθρο που προβλέπει για τα μικρά καταστήματα μέχρι 250 τ.μ. τη δυνατότητα, αν το θέλουν, να είναι ανοικτά όλες τις Κυριακές. Με την προϋπόθεση να μην είναι shop in a shop (δηλαδή σε πολυκαταστήματα) και διασυνδεδεμένα με άλλες επιχειρήσεις κατά οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. φραντσάιζινγκ).

Επιπλέον δίνει για επτά Κυριακές το χρόνο την ευχέρεια και στις μεγάλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου να είναι ανοικτές. Οι δύο τοποθετούνται χρονικά πριν τα Χριστούγεννα, μία πριν το Πάσχα και τέσσερις στις αντίστοιχες εκπτωτικές περιόδους.

Στον αντίποδα οι φορείς που εκπροσωπούν τους μικρομεσαίους, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ, συνεπικουρούμενες και από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, εκτιμούν ότι με την αλλαγή αυτή θα εξωθηθούν σε λουκέτο, λόγω των ισχνών αντοχών τους, ενώ ταυτόχρονα διαβλέπουν προσβολή της διάταξης από τις μεγάλες αλυσίδες της αγοράς, οι οποίες υποστηρίζουν ότι αδικούνται.

Το πιο πιθανό είναι, στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, όλες οι πλευρές να καταλήξουν σε συγκεκριμένο αριθμό Κυριακών όπου θα είναι ανοικτοί μικροί και μεγάλοι και ταυτόχρονα οι κατά τόπους εμπορικοί σύλλογοι να αποφασίζουν ανάλογα με τις ανάγκες των αγορών τους το περαιτέρω άνοιγμα των Κυριακών.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι υπέρ των θέσεων του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ο δήμος Αθηναίων αλλά και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Σε πρόσφατες τοποθετήσεις τους έχουν κάνει λόγο για την αναγκαιότητα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, όπως συμβαίνει και σε χώρες της Ε.Ε. Μάλιστα ενισχύουν τις θέσεις τους με το γεγονός πως η Ελλάδα είναι μία τουριστική αγορά και θα πρέπει να φτιάξει ένα προφίλ το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και εκείνο του προορισμού για αγορές.

Από την άλλη πλευρά οι εμποροϋπάλληλοι εκτιμούν ότι με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα δυναμώσουν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης χωρίς κανένα αντίκρισμα στην υπόθεση της καταπολέμησης της ανεργίας, σύμφωνα με το «Εθνος».

iefimerida.gr



00 inkefalonia general ad 300X250