ΕΣΥ: Γιατί οι ασθενείς αγνοούν την ύπαρξη Γραφείων Παραπόνων – Νέα Επιτροπή Προστασίας των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023 09:05

ΕΣΥ: Γιατί οι ασθενείς αγνοούν την ύπαρξη Γραφείων Παραπόνων – Νέα Επιτροπή Προστασίας των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας

Συγκροτήθηκε η νέα 11μελής Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας με τη συμμετοχή εκπροσώπων Συλλόγων Ασθενών. Η νέα σύσταση της Επιτροπής, η οποία έχει πενταετή θητεία, επικυρώθηκε με την υπογραφή του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη.

Πρόεδρος ορίστηκε ο βιοπαθολόγος Δημήτριος Τσάμης, με αντιπρόεδρο τη Σοφία Μανέα, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (*δείτε όλα τα ονόματα της Επιτροπής στο τέλος του κειμένου). Η Επιτροπή εποπτεύει και ελέγχει την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και των ασθενών, στους φορείς ή μονάδες της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Επίσης, είναι επιφορτισμένη με το έργο να δέχεται παράπονα, αναφορές ή καταγγελίες από πολίτες και ασθενείς, από κάθε οργάνωση, φορέα, Επιτροπή ή Αρχή, χωρίς διακρίσεις, αλλά και να συγκεντρώνει και να ελέγχει τις εξαμηνιαίες εκθέσεις των Γραφείων «Παραπόνων» των Νοσοκομείων.

Στο έργο της εντάσσεται και η υποχρέωση να επισκέπτεται σε τακτά χρονικά διαστήματα τις υπηρεσίες υγείας, αλλά και να πραγματοποιεί αυτεπάγγελτα, ή μετά από καταγγελία, έκτακτες επισκέψεις σε υπηρεσίες υγείας.

Στα καθήκοντά της εντάσσεται και η ενημέρωση του εκάστοτε Υπουργού Υγείας για τυχόν παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ασθενών.

Οφείλει τέλος, σε περίπτωση που διαπιστώνει σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων, να προβαίνει σε συστάσεις και να αποστέλλει αναφορά στο αρμόδιο όργανο για πειθαρχική ή ποινική δίωξη.

Γιατί οι ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν Γραφεία Παραπόνων στα Νοσοκομεία

Οι περισσότεροι λήπτες/ριες υπηρεσιών υγείας (πολίτες και ασθενείς) δεν γνωρίζουν την ύπαρξη των Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών/ριών Υγείας (Γραφεία Παραπόνων) στα νοσοκομεία και τα οποία διασυνδέονται με την παραπάνω Επιτροπή.

Σύμφωνα μάλιστα με την Ένωση Ασθενών Ελλάδος (ΕΑΕ), αυτό συμβαίνει καθώς τα γραφεία αυτά, είτε δεν βρίσκονται σε εμφανές σημείο -με αποτέλεσμα να μην γίνονται αντιληπτά από τους πολίτες- είτε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων αγνοούν την ύπαρξή τους, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να πληροφορήσουν αρμοδίως τους ασθενείς.

Όλα τα παραπάνω -όπως τονίστηκε σε πρόσφατη εκδήλωση της ΕΑΕ- είναι ενδεικτικά της απαξίωσης του ρόλου των Γραφείων αυτών.

Ο ρόλος των γραφείων Παραπόνων

Τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών/ριων Υγείας συστήθηκαν σε κάθε νοσοκομείο το 2016 και έχουν ως στόχο:

  • την ενημέρωση για τις ενδονοσοκομειακές διαδικασίες και τα δικαιώματα των ασθενών,
  • την ενημέρωση των ανασφάλιστων πολιτών και των οικείων τους, για τα δικαιώματά τους στην υγειονομική και φαρμακευτική κάλυψής τους,
  • τη συλλογή και διεκπεραίωση καταγγελιών και παραπόνων, αλλά και τη συλλογή θετικών εντυπώσεων για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας,
  • τη διευκόλυνση υποβολής αναφορών στον Συνήγορο του Πολίτη, στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής κ.α.,
  • την παρέμβαση και μεσολάβηση στις αντίστοιχες υπηρεσίες του Νοσοκομείου για την ομαλή διευθέτηση διαφορών.

Οι καταγγελίες και τα θετικά σχόλια υποβάλλονται είτε διά ζώσης στα γραφεία, είτε μέσω επιστολής, fax, ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Όλα τα παράπονα που υποβάλλονται, απευθύνονται προς τη Διοίκηση του εκάστοτε νοσοκομείου και η επίλυση των προβλημάτων επαφίεται στην καλή πρόθεση του Διοικητή.

Ποια είναι τα δικαιώματα των ασθενών (ληπτών/ριών υπηρεσιών Υγείας)

Σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία, κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από ιθαγένεια, χρώμα, τόπο κατοικίας, νομική κατάσταση, θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις, σεξουαλικό προσανατολισμό, οικονομική κατάσταση ή ασφαλιστική κάλυψη, έχει:

  • δικαίωμα στην υγεία και αξίωση από το κράτος να του εξασφαλίσει πρόσβαση σε ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες υγείας,
  • δικαίωμα στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και νοσοκομειακής περίθαλψης,
  • δικαίωμα να συγκατατεθεί ή να αρνηθεί κάθε διαγνωστική ή θεραπευτική πράξη,
  • δικαίωμα να ενημερωθεί πλήρως για την κατάσταση της υγείας του και να συμμετέχει στη λήψη κάθε απόφασης που τον αφορά,
  • το δικαίωμα να πληροφορηθεί έγκαιρα για τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν εξαιτίας διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων,
  • δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και του απόρρητου των προσωπικών του πληροφοριών,
  • το δικαίωμα του σεβασμού και της αναγνωρίσεως των θρησκευτικών και ιδεολογικών του πεποιθήσεων,
  • δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί και να καταθέσει ενστάσεις για οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη.

Όλα τα μέλη της Επιτροπής

Δείτε όλα τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη – Πηγή: iatropedia.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250