Πορεία προς τη Βουλή και αποκλεισμός του υπ. Παιδείας από φοιτητές

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013 14:05

Πορεία προς τη Βουλή και αποκλεισμός του υπ. Παιδείας από φοιτητές

Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έντονες αντιδράσεις για τις προβλέψεις του σχεδίου «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας παρά τις τελευταίες αλλαγές, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν τη μη συγχώνευση των ξένων φιλολογιών στα πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την αναβάθμιση του Προγράμματος Ψυχολογίας και την διατήρηση ως αυτόνομων των Τμημάτων Εργοθεραπείας και Φυσιοθεραπείας των ΤΕΙ. Περισσότεροι από 1.800 σπουδαστές σχολών και τμημάτων των ΤΕΙ, καθώς και φοιτητικών συλλόγων από σχολές της Αθήνας βρέθηκαν έξω από το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι, όπου έχει προγραμματιστεί ολοήμερος αποκλεισμός κτιρίου. Αυτή την ώρα έχουν μείνει έξω από το υπουργείο κυρίως τα μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, ενώ οι υπόλοιποι διαδηλωτές κατευθύνονται προς τα Προπύλαια όπου είναι σε εξέλιξη άλλη μια συγκέντρωση φοιτητών. Στο σημείο βρίσκονται περισσότερα από 1.000 άτομα, ενώ λίγο πριν τις 14:00 έκλεισε η Πανεπιστημίου. Οι φοιτητές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή.

 

Έντονη είναι η παρουσία των ΜΑΤ.

Στο Μεσολόγγι ο δήμαρχος της πόλης, Παναγιώτης Κατσούλης, συνεχίζει για τέταρτη ημέρα την απεργία πείνας καθώς, όπως υποστηρίζει «οι όποιες διορθώσεις προσπάθησε να κάνει το υπουργείο Παιδείας έκαναν τα πράγματα χειρότερα».

Για έβδομη ημέρα συνεχίζουν την απεργία πείνας και φοιτητές του τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας του παραρτήματος Μουδανιών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που διαμαρτύρονται για την κατάργηση του τμήματός τους και τη μεταφορά του στο ΤΕΙ Μεσολογγίου.

Στην Κρήτη έχει προγραμματιστεί παγκρήτιο φοιτητικό συλλαλητήριο με ταυτόχρονη κατάληψη των γραφείων της αποκεντρωμένης διοίκησης ενώ την ίδια ώρα υπό κατάληψη παραμένει και η ΔΟΥ στον Άγιο Νικόλαο

Με πορείες διαμαρτυρίας ακόμα και μετά τις παρελάσεις του Καρναβαλιού, το Σαββατοκύριακο, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και οι σπουδαστές του ΤΕΙ Πάτρας, οι οποίοι έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν την κατάληψη στο ΤΕΙ μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη.

Στο Αίγιο, όπου παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης αποφάσισε να κλείσει προειδοποιητικά το δημαρχείο και όλες τις υπηρεσίες εκτός της καθαριότητας, ενώ για τις 19:30 έχει προγραμματιστεί πορεία και καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Αγίας Λαύρας

Για δεύτερη εβδομάδα συνεχίζουν την κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία οι φοιτητές του τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, που αντιδρούν στην κατάργηση του πανεπιστημίου και τη διοικητική του συγχώνευση με το πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας.

Με αποκλεισμό της εισόδου της πόλης της Λιβαδειάς αποφάσισαν να εκφράσουν ο δήμος και οι φορείς της πόλης την αντίδραση τους στην κατάργηση και απορρόφηση του τμήματος Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Οι καταλήψεις από φοιτητές των τμημάτων Στατιστικής και Μαθηματικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου συνεχίζονται, τέλος και στη Σάμο.

Συνεχίζει ακάθεκτο το υπουργείο


Από την πλευρά του πάντως το υπουργείο Παιδείας εμφανίζεται αποφασισμένο να προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου καθώς έχει, ήδη, ξεκινήσει η σύνταξη και αποστολή Προεδρικών Διαταγμάτων προκειμένου η «Αθηνά» να προχωρήσει στην αναμόρφωση του νέου ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, ο οποίος θα αποτυπωθεί και στο μηχανογραφικό δελτίο των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα Προεδρικά Διατάγματα αναμένεται να είναι τρία, το πρώτο δηλαδή να ρυθμίζει τα θέματα των Πανεπιστημίων, το δεύτερο των Ομόσπονδων τμημάτων και το τρίτο να συμπεριλάβει τις υπόλοιπες διατάξεις.

Πάντως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υποσχέθηκε ότι τα ξενόγλωσσα τμήματα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών δε θα συγχωνευθούν.

Αρχικά το σχέδιο προέβλεπε τη συγχώνευση των Τμημάτων Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε ένα νέο, Τμήμα «Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας» με πέντε κατευθύνσεις.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες το Πρόγραμμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ θα μετατραπεί σε αυτόνομο τμήμα και να μην απορροφηθεί από το Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας.

Η εφαρμογή της «Αθηνάς» θα γίνει με Προεδρικά Διατάγματα τα οποία θα αποσταλούν Στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία.

Πηγή: protothema.gr