Τριγμοί στην κυβέρνηση: Η ΔΗΜΑΡ απορρίπτει το σχέδιο «Αθηνά»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013 16:29

Τριγμοί στην κυβέρνηση: Η ΔΗΜΑΡ απορρίπτει το σχέδιο «Αθηνά»

Επιφανειακό και αναντίστοιχο με τα κριτήρια που έχουν τεθεί, χωρίς δημοσιονομικό όφελος και χωρίς να υπηρετεί την επιβίωση και την ανάπτυξη των ΑΕΙ, κρίνει η ΔΗΜΑΡ, το σχέδιο «Αθηνά».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, «κανένα θεσμικό όργανο δεν γνωμάτευσε, μετά από τεκμηριωμένη πρόταση του υπουργού, όπως προβλέπει ο νόμος. Χαριστική βολή για τα Ιδρύματα είναι ο νέος αριθμός εισακτέων, τον οποίο, ερήμην των δυνατοτήτων των Ιδρυμάτων, προτείνει το "Αθηνά"».

Η ΔΗΜΑΡ, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τάχθηκε υπέρ του επανασχεδιασμού του ακαδημαϊκού χάρτη, στο βαθμό που οι επιλογές που θα γίνουν, είναι συναρτημένες με ακαδημαϊκά κριτήρια και κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση στηριγμένη σ' αυτά τα κριτήρια.

Πρότεινε συγκεκριμένα, τη διασφάλιση στοιχειωδών προϋποθέσεων με τη δημιουργία κοινοπραξιών ΑΕΙ και ΤΕΙ & Ερευνητικών Κέντρων ανά περιφέρεια, την επικαιροποίηση γνωστικών αντικειμένων, με τη δημιουργία μεγάλων σχολών, την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και τη σύνδεση της ανάπτυξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη της χώρας.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης ότι η ΔΗΜΑΡ «καλεί τον Υπουργό Παιδείας να μην επιμείνει στην υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου, να προχωρήσει σ' έναν πρώτο εξορθολογισμό, εφαρμόζοντας την βάση του 10 για τα τμήματα εκείνα που πάνω από το 50% των εισακτέων είναι κάτω από την βάση του 10. Να περάσει στη συνέχεια στη δημιουργία των Κοινοπραξιών που θα επιτρέψουν στα Ιδρύματα να προχωρήσουν στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές χωροταξικού και επιστημονικού χαρακτήρα».

ΤΟ ΒΗΜΑ


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250