Οι ΗΠΑ ανοίγουν τα σύνορα μόνο για εμβολιασμένους ταξιδιώτες μετά από 20 μήνες

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 19:32

Οι ΗΠΑ ανοίγουν τα σύνορα μόνο για εμβολιασμένους ταξιδιώτες μετά από 20 μήνες

REUTERS

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτρέψουν την είσοδο στο έδαφός τους στους εμβολιασμένους κατά της Covid-19 ταξιδιώτες, από τον Νοέμβριο

Η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να επιβάλει τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 σχεδόν σε όλους τους διεθνείς ταξιδιώτες, που δεν είναι Αμερικανοί πολίτες, οι οποίοι φθάνουν αεροπορικώς στις ΗΠΑ καθώς χαλαρώνει άλλους ταξιδιωτικούς περιορισμούς από τον Νοέμβριο, έκαναν γνωστό σήμερα πηγές καλά ενημερωμένες για το θέμα αυτό.

Τι μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτρέψουν την είσοδο στο έδαφός τους στους εμβολιασμένους κατά της Covid-19 ταξιδιώτες που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες που είχαν απαγορευτεί από την Ουάσινγκτον ήδη από τις αρχές του 2020, αίροντας περιορισμούς που τέθηκαν σε εφαρμογή τον Μάρτιο το 2020, μεταδίδουν σήμερα το δίκτυο CNN και η ιστοσελίδα Politico.

Τα μέσα ενημέρωσης, που το καθένα επικαλείται ανώνυμες πηγές ενημερωμένες για το θέμα, διευκρινίζουν ότι η ανακοίνωση θα γίνει σήμερα. Η εφημερίδα Financial Times προσθέτει ότι η άρση των περιορισμών θα εφαρμοστεί από τον Νοέμβριο. Η "ταξιδιωτική απαγόρευση" παρέμεινε συνεπώς σε ισχύ σχεδόν 20 μήνες.

1

Οι περιορισμοί των ΗΠΑ επιβλήθηκαν αρχικά στους ταξιδιώτες από την Κίνα τον Ιανουάριο του 2020 από τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και στη συνέχεια επεκτάθηκαν σε άλλες χώρες τους επόμενους μήνες, χωρίς σαφείς ενδείξεις για το πώς και πότε θα αρθούν.

Συγκεκριμένα ο Τραμπ στις 13 Μαρτίου 2020 ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ απαγορεύουν την είσοδο στους Ευρωπαίους ταξιδιώτες. Η απόφαση του είχε προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στους Αμερικανούς όσο και στους Ευρωπαίους διπλωμάτες.

"Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες της ΕΕ θα μπορούν σύντομα να ταξιδέψουν ξανά στις ΗΠΑ", γράφει στο twitter η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. "Ενα πολυαναμενόμενο βήμα για τις διαχωρισμένες οικογένειες και φίλους και καλά νέα για τις επιχειρήσεις", συνεχίζει το ίδιο κείμενο το οποίο καταλήγει ότι "θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ασφαλή ταξίδια".

Ο Μπάιντεν συνέχισε τον "αποκλεισμό"

Ο Τζο Μπάιντεν τον Απρίλιο του 2021 πρόσθεσε νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην Ινδία, απαγορεύοντας στους περισσότερους μη αμερικανούς πολίτες να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Μπάιντεν ανέτρεψε επίσης τα σχέδια του Τραμπ τον Ιανουάριο για άρση των περιορισμών στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως σημειώνει το Reuters.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγορεύουν επί του παρόντος την είσοδο στους περισσότερους μη Αμερικανούς πολίτες που τις τελευταίες 14 ημέρες βρίσκονταν στη Βρετανία, τις 26 χώρες του Σένγκεν στην Ευρώπη, την Ιρλανδία, την Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Αφρική, το Ιράν και τη Βραζιλία.

Θα υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις στην πολιτική εμβολίων, δήλωσαν αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών που δεν έχουν ακόμη δικαίωμα να εμβολιαστούν.

Οι αεροπορικές εταιρείες άσκησαν έντονη πίεση για μήνες στον Λευκό Οίκο για την άρση των περιορισμών, αλλά δεν κατάφεραν να τους άρουν εγκαίρως για την καλοκαιρινή περίοδο.

thetoc.gr