Θεόφιλος εφ’ όλης της ύλης - Τι είπε για, απόφαση ΔΣ Αργοστολίου ενάντια στην μεταφορά - εγκατάσταση καυσίμων στη Λαγκάδα, επίσκεψη Μενδώνη, πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», εμβολιασμούς

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021 15:25

Θεόφιλος εφ’ όλης της ύλης - Τι είπε για, απόφαση ΔΣ Αργοστολίου ενάντια στην μεταφορά - εγκατάσταση καυσίμων στη Λαγκάδα, επίσκεψη Μενδώνη, πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», εμβολιασμούς

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου μίλησε ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος για ζητήματα της επικαιρότητας.

Το ζήτημα της μονάδας αποθήκευσης καυσίμων στη Λαγκάδα Αργοστολίου, η επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη στην Κεφαλονιά και το πρόγραμμα ανάπτυξης και αλληλεγγύης της αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης» ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν.

Ξεκινώντας ο κ. Μιχαλάτος, αφού ευχήθηκε να συνεχίσει η τουριστική κίνηση στα επίπεδα του Αυγούστου και να ωφεληθεί ανάλογα η Κεφαλονιά, αναφέρθηκε στην πρόσφατη κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου με θέμα την μεταφορά και εγκατάσταση καυσίμων στην Λαγκάδα Αργοστολίου.

“Είχαμε δεί ότι είχε πάρει έγκριση μια επένδυση στην Λαγκάδα από το 2019 για κατασκευή δεξαμενών και περιμέναμε ότι θα έλθει κάποια άλλη μελέτη για έγκριση η οποία θα καθόριζε με ποιο τρόπο αυτές οι δεξαμενές θα γέμιζαν από καύσιμα.

Υπήρχαν φήμες ότι θα κατασκευαζόντουσαν αγωγοί και ήμασταν σε αναμονή. Δεν περιμέναμε βέβαια ότι θα ερχόταν η έγκριση περιβαλλοντικών όρων στην Περιφέρεια Αύγουστο μήνα που όλα είναι χαλαρά.

Ο Δήμος ανακάλυψε ότι έρχεται για έγκριση αυτή η περιβαλλοντική μελέτη ,ανέθεσα στον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Διονύση Μινέτο που είναι και το αντικείμενο του να την μελετήσει και συγκαλέσαμε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για να πάρει θέση.

Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα ότι για το λιμάνι Αργοστολίου γίνονται προσπάθειες από ιδιώτες να καθορίσουν την χρήση του και όχι αυτό να γίνεται απο την τοπική αυτοδιοίκηση.

Έχω να πω, ότι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ,το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αργοστολίου έχει ανέβει επίπεδο, μπορεί να υπάρχουν διαφορές στις παρατάξεις, όμως για το καλό του Δήμου οι παρατάξεις ενώνονται και αποφασίζουν με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ των συμφερόντων του Δήμου.

Στο τελευταίο συμβούλιο μπορεί να υπήρχαν διαφοροποιήσεις, ουσιαστικά όμως με μία πρόταση είναι το όχι σ αυτή την εξέλιξη να υπάρχουν αγωγοί.

Θα συνεχίσουμε με αυτή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και στην Περιφέρεια και στο αρμόδιο Υπουργείο για να μην εγκριθούν αυτοί οι όροι.

Οι χερσαίες εγκαταστάσεις είχαν πάρει έγκριση απο τις αρμόδιες υπηρεσίες, προβλέπεται σ αυτή την περιοχή(Λαγκάδα),είναι βιομηχανική ζώνη, όμως θεωρώ ότι η εταιρεία αντί π.χ να πάρει μια έγκριση για θαλάσσιες εγκαταστάσεις, τον αγωγό μέσα απο το επαρχιακό, το δημοτικό και αγροτικό δίκτυο και εγκαταστάσεις δεξαμενών, που θα έπαιρνε απόρριψη, το πάει βήμα-βήμα.

Πήρε την άδεια για τις εγκαταστάσεις και τώρα πάει να πάρει την έγκριση για τους αγωγούς και αυτό είναι ουσιαστικά που μας ενοχλεί, οι αγωγοί και η διέλευση μέσα απο τη Θάλασσα που μπορεί να προκαλέσουν ατύχημα όταν υπάρχουν δεξαμενόπλοια-γκαζάδικα και δίπλα κρουαζιερόπλοια.

Εμείς στο σημείο αυτό θέλουμε να κάνουμε επέκταση της προβλήτας των κρουαζιερόπλοιων οπότε θα φτάσουμε στα 100 μέτρα απο εκεί που θα ξεφορτώνουν τα πλοία.

Δεν θα μείνουμε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα προχωρήσουμε και στα υπουργεία, δεν πρέπει να γίνει αυτό το πράγμα, είναι λάθος, ένα άλλο Αργοστόλι οραματιζόμαστε.

Το θέμα στην Περιφέρεια θα ερχόταν στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο, το ανέβαλε, θα το φέρει στο επόμενο, έχουμε ζητήσει απο τους Περιφερειακούς Συμβούλους της Κεφαλονιάς να μην το ψηφίσουν.”

Για την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη στην Κεφαλονιά, ο κ.Μιχαλάτος ανέφερε:

“Δεχθήκαμε την Υπουργό που θεωρώ ότι είναι πετυχημένη Υπουργός, βοήθησε να τρέξουν σημαντικά πράγματα για τη χώρα μας όπως είναι η επένδυση στο Ελληνικό, ήθελα στο πρόσωπο της να ευχαριστήσω και την Κυβέρνηση για την ένταξη του Μουσείου Σκλάβου στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ για να χρηματοδοτηθεί, την ενημερώσαμε ότι για να ολοκληρωθεί το τελευταίο μουσειολογικό κομμάτι χρειαζόμαστε επιπλέον χρήματα και δεσμεύθηκε ότι σε δύο μήνες θα έχουμε απάντηση απο που θα χρηματοδοτηθεί. Επισκεφθήκαμε τον Τάφο στα Τζανάτα, πήρε θετική θέση για την συνέχιση του έργου, επισκεφθήκαμε την γέφυρα Δεβοσέτου και είδε τι ενέργειες πρέπει να γίνουν για να αποκατασταθεί απο τις φθορές που της προκάλεσε ο “Ιανός”. Θα προχωρήσει μια εργολαβία για την αποκατάσταση της. Κατά την παραμονή της η Υπουργός είδε όλα τα θέματα που αφορούν το νησί μας και εύχομαι στον επικείμενο ανασχηματισμό να παραμείνει υπουργός και να υλοποιήσει αυτά που υποσχέθηκε για το νησί μας.”

Για τα όσα αρνητικά κυκλοφορούν σχετικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης και αλληλεγγύης της αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης» ο κ.Μιχαλάτος δήλωσε:

“Στα θέματα που αφορούν την γενικότερη πολιτική στη χώρα ,έχουν ρόλο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα κόμματα.

Μπορεί να δέχεται κριτική η Κυβέρνηση απο άλλα κόμματα για το «Αντώνης Τρίτσης» ομως θα πρέπει να θυμόμαστε όλοι ότι ξεκίνησε η θητεία μας στο Δήμο με το πρόγραμμα “Φιλόδημος” που ουσιαστικά δεν είχε χρήματα.

Ξεκινήσαμε χωρίς προοπτική τον Σεπτέμβριο του 2019,χωρίς χρηματοδοτικό εργαλείο και αποφάσισε η σημερινή Κυβέρνηση να μπούν χρήματα απο την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για να χρηματοδοτηθούν έργα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να δεσμευτεί το Υπουργείο Εσωτερικών -στην σύμβαση αυτή υπογράφουν τρία μέρη-και να χρηματοδοτεί τα δάνεια αυτά.

Αν δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την Κυβέρνηση και τα Υπουργεία, δεν έχει κανένα νόημα.

Η μοναδική περίπτωση να πληρώσουν οι Δήμοι είναι μόνο εάν το έργο δεν ολοκληρωθεί, η να γίνουν κομπίνες, η κακοτεχνίες. Τότε θα πεί το Υπουργείο το επιβαρύνεσαι και αυτό είναι λογικό.

Εμείς είμαστε εδώ για να βρίσκουμε όποιο χρηματοδοτικό εργαλείο υπάρχει για να κάνουμε έργα ανάπτυξης που έχει ανάγκη ο Δήμος μας. Δεν είμαστε εδώ για να λέμε στο Υπουργείο με ποιο τρόπο θα χρηματοδοτήσει τους Δήμους.

Θα τανε κακό να γίνεται κριτική στο Δήμο ότι δεν έκανε μελέτες, ότι δεν ένταξε έργα και είναι ανίκανη η Δημοτική Αρχή.

Το να εγκαλούν το Υπουργείο Εσωτερικών με ποιο τρόπο θα χρηματοδοτήσει τους Δήμους οι διάφοροι κύκλοι ,δεν μας αφορά εμάς.

Ο Δήμος κάνει καλά τη δουλειά του, ετοιμάστηκε, ένταξε έργα και είμαστε τώρα στη φάση να υλοποιήσουμε. Αν υπάρχει διαφωνία για αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο,αυτό είναι άλλη δουλειά.Όμως αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο έχει ψηφιστεί απο τη Βουλή και είναι αυτό που υπάρχει.”

Τέλος ο κ. Μιχαλάτος εν όψει της ολοκλήρωσης των δύο χρόνων της Δημοτικής Αρχής ,ανέφερε ότι αφού ξεκινήσει η σχολική χρονιά και όλα κυλήσουν ομαλά σε σχέση και με την πανδημία,θα κάνει απολογισμό του έγου της Δημοτικής Αρχής στα ΜΜΕ και όπως πιστεύει στην διάρκεια των δύο χρόνων η Δημοτική Αρχή έχει κάνει το καθήκον της και με το παραπάνω.

Συμβούλευσε δε όλους να τηρούν τα μέτρα κατά της πανδημίας εν όψει της σχολικής χρονιάς ,όσοι διστάζουν να εμβολιαστούν και να διαφυλάξουμε όλοι,όσα με κόπο κατακτήσαμε και αφορούν στην υγεία μας και την υγεία των δικών μας.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/thofilos-avgoustos-2021-892}