Θεόφιλος: «Το Δημοτικό Συμβούλιο στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων για το Εμπορικό Λιμάνι Αργοστολίου»

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 01 Μαΐου 2021 09:56

Θεόφιλος: «Το Δημοτικό Συμβούλιο στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων για το Εμπορικό Λιμάνι Αργοστολίου»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 καί στον Γιώργο Χαλαβαζή μίλησε ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου που έθεσε τις βάσεις για την μετακίνηση του εμπορικού λιμανιού της πόλης στην περιοχή του Δραπάνου και συγκεκριμένα στον παράκτιο χώρο του πρώην εργοστασίου της ΔΕΗ.

Την μεταφορά του Εμπορικού Λιμανιού Αργοστολίου στο Δράπανο, υπερψήφισε την Μ.Τετάρτη 28 Απριλίου σε κατεπείγουσα συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου και ο κ. Μιχαλάτος ανέφερε σχετικά:

“Το 2017 ανατέθηκε απο το Υπουργείο Υποδομών μετά απο την έγκριση φαντάζομαι της τότε Περιφερειακής Αρχής και του διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου σε μια ομάδα μελετητών με υπεύθυνη την κ.Φράγκου, να επικαιροποιήσει το Master Plan του λιμένα Αργοστολίου.

Αυτό προέκυψε απο την αναγκαιότητα να πραγματοποιηθούν έργα αποκατάστασης μετά απο τους σεισμούς του 2014.

Η μελετήτρια χωρίς να έρθει σε επικοινωνία με κανέναν,άλλαξε το παλιό master plan που είχε εγκριθεί το 2002 που προέβλεπε το εμπορικό λιμάνι απέναντι και την παράκτια ζώνη του Αργοστολίου τουριστικό λιμάνι.

Τον Ιούλιο του 2019 υπήρξε κάποια αλληλογραφία ,πριν αναλάβω την διοίκηση του διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου για την οποία δεν ελήφθη απόφαση ποτέ.

Ενημερώθηκα για όσα είχαν λάβει χώρα τέλος του 2019 και σε συνεργασία με τον Βουλευτή και τον Αντιπεριφερειάρχη λάβαμε απο κοινού την απόφαση ότι δεν δέχεται το Αργοστόλι να γίνει αυτό που η κα Φράγκου μελέτησε και ότι πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί για να φύγει το εμπορικό λιμάνι απο την πόλη.

Την απόφαση μας την γνωστοποιήσαμε τον Φεβρουάριο του 2020 στον Υφυπουργό κ. Κεφαλογιάννη που επισκέφθηκε την Κεφαλονιά και άλλες τρείς φορές μαζί με τον Βουλευτή τον επισκεφθήκαμε στο γραφείο του ζητώντας να μην υλοποιηθούν οι προτάσεις της κα Φράγκου και το μελετητικό γραφείο να έρθει στην Κεφαλονιά να παρουσιάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο τις προτάσεις αυτές, να τις αιτιολογήσει και να ακούσει και εμάς.

Αυτό δεν έγινε ποτέ.

Ενημέρωσα σχετικά τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου και όσους έπρεπε να είναι ενήμεροι και συνεχίσαμε να πιέζουμε να εξαιρεθεί η συγκεκριμένη μελετήτρια, κάτι που δεν έγινε.

Ζητήθηκε η συνδρομή της Περιφερειάρχη, την ενημέρωσαν ότι θα επισκεφθεί η μελετήτρια την Κεφαλονιά, κάτι που δεν έγινε και εν τω μεταξύ η κα Φράγκου πήγε την μελέτη στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής για να την εγκρίνει.

Παγώσαμε με τον Βουλευτή αυτή την διαδικασία ,είναι γεγονός ότι δέχθηκα πιέσεις απο κάποιους που ήταν αντίθετοι να πάει το εμπορικό λιμάνι στον Δράπανο και με το σκεπτικό ότι δεν γίνεται να παραταθεί άλλο αυτή η αβεβαιότητα, ζήτησα την συνδρομή της ¨Ενωσης Ξενοδόχων, του Επιμελητηρίου και των θεσμικών φορέων να τοποθετηθούν μέσω ανακοινώσεων.

Στην συνέχεια συζητήσαμε Δήμος, Περιφέρεια και Βουλευτής με τον Γ. Γραμματέα του Υπουργείου μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Γ. Γραμματέας ζήτησε εντός 15 ημερών να του αποσταλεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου στην οποία να αποτυπώνεται που θέλουμε το εμπορικό λιμάνι.

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο εκτάκτως στις 28 Απριλίου και έδωσε ξεκάθαρα το μήνυμα -που θα αποσταλεί στο Υπουργείο-ότι ενωμένοι Δήμος ,Βουλευτής και Περιφέρεια, ζητούμε να αλλάξει η κα Φράγκου την πρόταση που κάνει και να μεταφέρει το εμπορικό λιμάνι απέναντι.

Αυτοί που πρότειναν να φύγει το εμπορικό λιμάνι απο το Αργοστόλι και να πάει κάπου αλλού, στην ουσία πετάνε την μπάλα στην εξέδρα και αφήνουν περιθώρια για να μείνει αρκετά χρόνια ακόμη στο Αργοστόλι.

Δεν πρέπει το λιμάνι του Αργοστολίου να πάψει να είναι εθνικής σημασίας, γιατί μόνο έτσι μπορούν να γίνουν επενδύσεις, να γίνουν έργα, να προσεγγίζουν πιο κοντά τα κρουαζιερόπλοια, να έχουμε ασφάλεια, υπηρεσίες και τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει ένα σύγχρονο λιμάνι.

Το Δημοτικό Συμβούλιο στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, η “Λαϊκή Συσπείρωση” έχει το δικό της σκεπτικό το οποίο όμως θεωρώ ότι δεν απέχει από το δικό μας, κάποιοι άλλοι, όπως ο κ. Ανουσάκης και οι περί αυτόν, αποφάσισαν να κάνουν αντάρτικο και να βάλλουν εναντίον όλων, χωρίς να έχουν προτάσεις και έδειξαν ότι είναι μέρος του προβλήματος.

Δέκα χρόνια δεν μπόρεσαν να δώσουν λύση, δεν προσπάθησαν να προχωρήσουν ένα βήμα στην προσπάθεια μας να φύγει το εμπορικό λιμάνι από την πόλη και φάνηκε η γύμνια τους στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Διονύσης Λυκούδης διαχώρισε την θέση του, η τοποθέτηση του ήταν πολύ σωστή και ενίσχυσε την απόφαση μας να μετρήσει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε οτιδήποτε αποφασιστεί”.

Καταλήγοντας ο κ. Μιχαλάτος, ευχήθηκε Καλό Πάσχα σε όλους, συνέστησε στους πολίτες να τηρούν τα επιβαλλόμενα μέτρα ,να μην επιχειρούν άσκοπες μετακινήσεις, να μην συνωστίζονται,να είναι υγιείς και να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/theofilos-892}




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ