Δήμος Αργοστολίου: Πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο του Προγράμματος Αγωγής Υγείας για Παιδιά

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021 13:20

Δήμος Αργοστολίου: Πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο του Προγράμματος Αγωγής Υγείας για Παιδιά

Ολοκληρώθηκε το πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο της 4ης ομάδας του Προγράμματος Αγωγής Υγείας για Παιδιά με θέμα τα Ατυχήματα σε 12 Δήμους - μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ

Γ. Πατούλης:«Η έγκυρη ενημέρωση μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη διασφάλιση της υγείας των παιδιών»

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων- Προαγωγής Υγείας «ΕΔΔΥΠΠΥ», σε συνεργασία με τους Δήμους: Αργοστολίου, Διρφύων-Μεσσαπίων, Δυτικής Σάμου, Ευρώτα, Ιεράπετρας, Καρύστου, Καστοριάς, Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μήλου, Σερρών, Σουφλίου, Χαλκιδέων, υπό την Aιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, διοργάνωσαν την Τρίτη 27 Απριλίου, το πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο του προγράμματος «Αγωγή Υγείας για Παιδιά».

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν το πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του κ. Αναστάσιου Χατζή, Παιδιάτρου-Εντατικολόγου, τ. Συντονιστή-Διευθυντή ΜΕΘ Νοσοκομείου Παίδων Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, Μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, μέσω πλατφόρμας Zoom.

Η πρώτη διαδικτυακή παρουσίαση που αναπτύχθηκε είχε ως θέμα τα «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε στο τέλος της παρουσίασης η συζήτηση του κ. Χατζή με τους συμμετέχοντες, μετά από ερωτήματα και απορίες που του τέθηκαν σχετικά με ατυχήματα που συμβαίνουν στα παιδιά αλλά και τρόπους αντιμετώπισής τους.
Το επόμενο θέμα που θα ακολουθήσει είναι οι «ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ», ενώ οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιούνται μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος των θεμάτων (σύνολο 3).

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης στο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον ομιλητή κ. Χατζή και συνεχάρη τους Δήμους για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας για Παιδιά και δήλωσε: «Τα ατυχήματα αποτελούν τη βασικότερη νόσο στην παιδική ηλικία. Είναι γεγονός πως τα παιδιά αλλά και οι έφηβοι είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους σε χώρους που ζουν και δραστηριοποιούνται καθημερινά, όπως το σπίτι και το σχολείο. Επιπλέον οι κίνδυνοι όπως οι πτώσεις, τα εγκαύματα αλλά και οι δηλητηριάσεις απειλούν την υγεία και τη ζωή των μικρών παιδιών.

Στόχος μας ως Δίκτυο είναι η έγκυρη ενημέρωση για την προαγωγή υγείας όλων των πολιτών αλλά κυρίως των παιδιών, μέσω των εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων όλης της χώρας, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

O Δήμαρχος Αργοστολίου κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος δήλωσε: «Τα παιδιά είναι το μέλλον μας. Είναι υποχρέωση μας και ηθικό μας καθήκον η προστασία τους. Η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των Δημοτών μας στην αντιμετώπιση και πρόληψη των ατυχημάτων θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Με χαρά θα συμμετέχουμε και σε άλλα παρόμοια προγράμματα».

Ο Δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων κ. Γεώργιος Ψαθάς δήλωσε: «Με στόχο να μην μείνει κανένας πολίτης του Δήμου μας αβοήθητος σε οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιάζεται συμμετέχουμε και στηρίζουμε τις διαδικτυακές προσπάθειες του ΕΔΔΥΠΠΥ, που μεταξύ άλλων έχει στόχο την ευρύτερη ενημέρωση και την πρόληψη που είναι η λέξη κλειδί σε πολλούς τομείς της ζωής. Το πρόγραμμα Αγωγής υγείας για παιδιά είναι σημαντικό καθώς παρέχει στοχευμένη αγωγή υγείας σε γονείς και εκπαιδευτικούς και υποστήριξη στην σωστή ανάπτυξη των παιδιών στις δύσκολες σημερινές κοινωνικές συνθήκες. Ευχαριστώ θερμά όλους όσους με τις ιδέες, τη γνώση και τη θέρμη τους υποστήριξαν την σημερινή διαδικτυακή ενημέρωση με την ελπίδα ότι θα αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο φροντίδας υγείας των παιδιών».

Ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Δήμος Βέρδος δήλωσε: «Με επιτυχία ολοκληρώθηκε άλλη μία επιμορφωτική δράση του Δήμου Ευρώτα για εκπαιδευτικούς, γονείς και συνολικά δημότες στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων. Ο Δήμος Ευρώτα γνωρίζοντας τις αυξημένες ανάγκες για προγράμματα πρόληψης και αγωγής υγείας λόγω και της πανδημίας, θα υποστηρίζει με κάθε τρόπο την υλοποίηση τέτοιων δράσεων σε τακτική βάση. Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα με σωστή τήρηση των υγειονομικών μέτρων!».

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλατζάκης δήλωσε: «Τα παιδιά είναι το μέλλον μας. Γι’ αυτό η αγωγή, η σωματική και συναισθηματική τους υγεία πρέπει να ανήκουν στις προτεραιότητες μας. Ο αριθμός των συμμετεχόντων σ’ αυτό το πρόγραμμα δίνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι γονείς, εκπαιδευτικοί και δημόσιοι φορείς μπορούμε να στήσουμε μια ομπρέλα προστασίας πάνω από τα παιδιά. Γιατί η πρόληψη είναι πάντα πιο σημαντική από την καταστολή».

Ο Δήμαρχος Καρύστου κ. Λευτέρης Ραβιόλος δήλωσε: «Τα παιδιά είναι το μέλλον μας και είναι υποχρέωση μας να τα προστατεύουμε αλλά ταυτόχρονα να τα προετοιμάζουμε να αντιμετωπίσουν δυσκολίες που θα βρεθούν στο δρόμο τους μελλοντικά. Η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των γονέων και των εκπαιδευτικών στην αντιμετώπιση και πρόληψη των ατυχημάτων θα βοηθήσει στη μείωση των κινδύνων και θα λειτουργήσει προστατευτικά για τα παιδιά».

φωτο1φωτο2

Ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Γιάννης Κορεντσίδης δήλωσε: «Μία ακόμη σημαντική ενημερωτική διαδικτυακή παρουσίαση ολοκληρώθηκε με επιτυχία από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας «ΕΔΔΥΠΠΥ», μέλος του οποίου είναι και ο Δήμος Καστοριάς.

Με την πεποίθηση ότι το συγκεκριμένο Πρόγραμμα αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα ευαισθητοποίησης, πρόληψης και άρτιας ενημέρωσης, σε θέματα που ενδιαφέρουν την κοινωνία μας, συγχαίρω θερμά εμπνευστές, διοργανωτές και συμμετέχοντες».

Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κα Μερόπη-Σπυριδούλα Υδραίου δήλωσε: «Η διεξαγωγή του συγκεκριμένου προγράμματος αποτελεί τρανή απόδειξη ότι παρά την πανδημία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, φορείς όπως το ΕΔΔΥΠΠΥ, συνεχίζουν με αμείωτο ενδιαφέρον για το κοινωνικό σύνολο το έργο τους. Οι νέες δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης που αφορούν στην υγεία των παιδιών, καταδεικνύει το αίσθημα ευθύνης μας, αλλά και το γεγονός ότι υπάρχουν δυνατότητες στον τομέα της πρόληψης. Το ΕΔΔΥΠΠΥ είναι σημαντικός συνοδοιπόρος στην πορεία του Δήμου μας για την ενημέρωση των συμπολιτών μας και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάζονται για την διεξαγωγή των σεμιναρίων αυτών. Τόσο τώρα όσο και στο μέλλον είναι χαρά μας ως Δήμος να συμμετέχουμε και να συνδιοργανώνουμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις».

Ο Δήμαρχος Μήλου κ. Εμμανουήλ Μικέλης δήλωσε: «Ο Δήμος Μήλου στηρίζει τις δράσεις του ΕΔΔΥΠΠΥ που στοχεύουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, πάνω σε σημαντικά ζητήματα υγείας. Χαιρετίζουμε τη νέα διαδικτυακή δράση με θέμα : "Αγωγή Υγείας για Παιδιά" που στοχεύει στην υπεύθυνη ενημέρωση και κυρίως ευαισθητοποίηση γονέων και εκπαιδευτικών για τη σημασία της πρόληψης, αλλά και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών μας».

Ο Δήμαρχος Σερρών κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης δήλωσε: «Ο Δήμος Σερρών είναι ενεργό μέλος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, το οποίο έχει ως στόχο την ενίσχυση των δράσεων πρόληψης της υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους Δημότες μας. Ως υγιής Δήμος δεν νοείται μόνο ο Δήμος που έχει επιτύχει ένα υψηλό επίπεδο υγείας αλλά και αυτός που στοχεύει: Στη δημιουργία κλίματος κοινωνικής αλληλεγγύης, στην αντιμετώπιση των βασικών αναγκών όλων των Δημοτών, σε ένα ασφαλές φυσικό περιβάλλον και σε ένα πολύ καλό επίπεδο υπηρεσιών δημόσιας υγείας. Για αυτά αγωνιζόμαστε καθημερινά στον Δήμο Σερρών σε συνεργασία με το Δίκτυο Υγιών Πόλεων. Σε αυτό τον αγώνα θέλουμε συμμάχους όλους τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, από τον Απρίλιο του 2021 διοργανώνουμε διαδικτυακά προγράμματα προαγωγής υγείας για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς, με τα οποία επιδιώκουμε να προσφέρουμε πολύτιμα εφόδια για την ολοκλήρωση της προσωπικότητας των παιδιών και τη στήριξη τους από το εκπαιδευτικό και το οικογενειακό περιβάλλον. Θέλω να συγχαρώ τον Περιφερειάρχη Αττικής κύριο Γιώργο Πατούλη, που συνδράμει σε κάθε πρόγραμμα ενημέρωσης και προληπτικής ιατρικής στους Δήμους – μέλη του Δικτύου. Θα συνεχίσουμε όλοι μαζί να χαράσσουμε πολιτικές υγείας για τους Δημότες μας, εναρμονισμένες πάντα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

Ο Δήμαρχος Σουφλίου κ. Παναγιώτης Καλακίκος δήλωσε: «Στο πολύπλοκο και πολύπλευρο ρόλο της λειτουργίας των Α’θμιων ΟΤΑ εντάσσεται και η ευθύνη για συνεχή και αδιάλειπτη προάσπιση της υγείας και της κοινωνικής ευημερίας. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε την συμπαράσταση του ΕΔΔΥΠΠΥ όπου με δράσεις πρόληψης, όπως αυτή που υλοποιείται, συνδράμουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας, πόσο δε μάλλον όταν μια τέτοια δράση αφορά τα παιδιά που αποτελούν το μέλλον μας».

Η Δήμαρχος Χαλκιδέων κα Ελένη Βάκα δήλωσε: «Ο κίνδυνος ατυχημάτων στην παιδική ηλικία είναι ιδιαίτερα αυξημένος και όλοι μας από τις θέσεις ευθύνης μας οφείλουμε να στηρίξουμε την ασφάλεια και την προστασία των παιδιών. Στο πλαίσιο αυτό, η συμμετοχή μας στο διαδικτυακό αυτό σεμινάριο είναι σημαντική, καθώς γονείς κι εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν έγκαιρα και έγκυρα σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης καθημερινών κινδύνων. Ευχαριστούμε το ΕΔΔΥΠΠΥ, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τον επιστήμονα κ. Αναστάσιο Χατζή για τις πολύτιμες γνώσεις και συμβουλές του».

Τη Δράση επίσης χαιρέτησαν ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αργοστολίου και πολιτικός εκπρόσωπος του Δήμου για το ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Γεώργιος Τσιλιμιδός, η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Δυτικής Σάμου κ. Αγγελική Γαλανού, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας του Δήμου Σερρών και πολιτική εκπρόσωπος του Δήμου για το ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Σωτηρία Πάνου, ο Συντονιστής Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σουφλίου και συντονιστής του Δήμου για το ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Μαρίνος Ματζιάρας, η Αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου Χαλκιδέων και πολιτική εκπρόσωπος του Δήμου για το ΕΔΔΥΠΠΥ κα Σοφία Χονδρογιάννη και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού και Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Καστοριάς κ. Πέτρος Δοκόπουλος.

Επιπλέον στη διαδικτυακή δράση συμμετείχε και η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα Μαρία Αϊδίνη η οποία τόνισε ότι: «Το Δίκτυο συμβάλει με κάθε δυνατό μέσο στην πρόληψη και στην προαγωγή υγείας όλων των πολιτών μέσω των δράσεων του σε συνεργασία με τους ΟΤΑ-μέλη του. Το πρόγραμμα Αγωγή Υγείας για Παιδιά έχει ως στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών σε θέματα που αφορούν σε κινδύνους υγείας των παιδιών και των εφήβων». Τέλος ευχήθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες Χρόνια Πολλά, Καλή Ανάσταση με υγεία και ελπίδα.


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ