Πραγματοποιήθηκε η 1η Δια-Περιφερειακή ημερίδα με θέμα τον θαλάσσιο τουρισμό

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021 15:24

Πραγματοποιήθηκε η 1η Δια-Περιφερειακή ημερίδα με θέμα τον θαλάσσιο τουρισμό

Την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης  Επιχειρηματικότητας & Ανταγωνιστικότητας, Αλέξανδρος Αλεξάκης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Απριλίου , η πρώτη Διαπεριφερειακή Ημερίδα  η οποία ήταν μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και Θεσσαλίας. Θέμα της πρώτης Διαπεριφερειακής Ημερίδας ήταν οι προοπτικές ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού και οι ευκαιρίες διαφοροποίησης και αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος μέσω αυτής.

Την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης  Επιχειρηματικότητας & Ανταγωνιστικότητας, Αλέξανδρος Αλεξάκης. Στην τοποθέτηση του κος Αλεξάκης αναφέρθηκε αφενός στο πλήθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τουριστικός κλάδος εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και της αβεβαιότητας που είναι διάχυτη αναφορικά με τους όρους με τους οποίους θα γίνει η έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου. Σε τέτοιου είδους ακραίες καταστάσεις,  οφείλουμε όλοι να παραμένουμε ψύχραιμοι, αλλά και να προσπαθούμε να διοχετεύσουμε την ενέργεια μας σε παραγωγικές πρωτοβουλίες, μέσω των οποίων θα δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο κος Αλεξάκης τόνισε την σημασία της ύπαρξης στρατηγικού σχεδιασμού, ώστε να υπάρξει ολοκληρωμένη διαχείριση και ανάλυση όλων των παραμέτρων για να αποφευχθεί η αποσπασματική προσέγγιση του ζητήματος. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συγκεντρώνει τις φυσικές προϋποθέσεις ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού, καθώς αποτελεί μία σημαντική θαλάσσια περιφέρεια, που διαθέτει περί τις 89 λιμενικές υποδομές διαφόρων τύπων και χαρακτήρα. Το ήπιο κλίμα που γενικώς επικρατεί στα Ιόνια Νησιά, με νηνεμία από την άνοιξη έως και το φθινόπωρο, ευνοεί τις θαλάσσιες μετακινήσεις αναψυχής, ενώ υπάρχει πλήθος  υπήνεμων μόλων, που επιτρέπουν σύντομες στάσεις χωρίς κινδύνους.   

Ως εκ τούτου η προώθηση του θαλάσσιου τουρισμού στην Περιφέρεια μας, ως μορφή εναλλακτικού τουρισμού, μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, να συμβάλλει στην άμβλυνση της εποχικότητας που χαρακτηρίζει το μοντέλο του  μαζικού τουρισμού και να δοθεί το έναυσμα για την βελτίωση του υπαρχουσών λιμενικών υποδομών ή την δημιουργία νέων.

Είναι σημαντικό για το μέλλον του τουρισμού στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, να αξιοποιήσουμε με τρόπο βιώσιμο όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών, στρέφοντας το βλέμμα σε δράσεις και πρωτοβουλίες που προάγουν την ταυτότητα των Ιονίων και συμβάλλουν στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Από το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη

Επιχειρηματικότητας & Ανταγωνιστικότητας.




00 inkefalonia general ad 300X250