Ρόδη Κράτσα στον Inkefalonia 103,9, για rapid test, Covid-19, δομές υγείας και τη συνεργασία του νέου ΦόΔΣΑ με την ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. (Διαχείριση Απορριμάτων Δυτικής Μακεδονίας)!

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020 11:04

Ρόδη Κράτσα στον Inkefalonia 103,9, για rapid test, Covid-19, δομές υγείας και τη συνεργασία του νέου ΦόΔΣΑ με την ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. (Διαχείριση Απορριμάτων Δυτικής Μακεδονίας)!

 

 Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι”στον Inkefalonia 103,9 στον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου,μίλησε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ.Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου.

Η Περιφέρεια Ιονίων νήσων στην περίοδο του covid-19, οι δομές υγείας, η συνεργασία με την ΔΙΑΔΥΜΑ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε. ,ήταν τα θέματα που ανέπτυξε.

Για τον κορονοιό covid-19:Ο κορονοιός είναι εδώ,οι πρόσφατες δηλώσεις της καγκελαρίου κ.Μέρκελ ότι θα συνεχίσουμε να ζούμε με τον κορονοιό,είναι μεγάλης σημασίας, είναι ένα καμπανάκι και για την Ευρωπαϊκή Ένωση,όχι μόνο γιατί η Γερμανία είναι μεγάλη χώρα που βαραίνει η γνώμη της, αλλά έχει και την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαικής Ένωσης αυτό το διάστημα , ότι πρέπει και η Ευρωπαική επιτροπή να δεί τις ευελιξίες των κανόνων που θα μας δώσουν την δυνατότητα να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις,τους εργαζόμενους ,διότι εξαρτώμεθα απο την ευελιξία που θα δώσει στους κανόνες ,δεν θα μπορούσε ποτέ χωρίς ιδιαίτερη ευελιξία να κάνουμε αυτό το προγραμματάκι ΕΣΠΑ για τις επιχειρήσεις. Δεν εξαρτάται από την Γερμανία ,δεν είναι απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαικής Ενωσης το ταμείο ανάκαμψης. Το Συμβούλιο κάνει τα διαδικαστικά,τα τρέχοντα θέματα. Δεν έχουν συγκεντρωθεί οι προτάσεις απο τις χώρες ,ούτε η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα. Είναι μεγάλη υπόθεση, είναι τα μεγάλα έργα,δεν έχει ολοκληρωθεί το πακέτο,ελπίζουμε και γρήγορα να τρέξει για να τα εισπράξει η κοινωνία και σε κάθε περίπτωση ο στόχος των ευρωπαικών πόρων πρέπει να είναι να τα εισπράξει η κοινωνία και η οικονομία ,πόσο μάλλον τώρα που βρίσκεται σε αυτή δυσχερέστατη κατάσταση παντού, όχι μόνο η Ευρώπη και όλος ο κόσμος.

Τα Ιόνια νησιά τα πήγαν καλά με τον covid-19,σταθήκαμε όλοι προσεκτικοί απο την πρώτη στιγμή και θέλω ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μας,γιατί χωρίς την δική τους συνειδητοποίηση του κινδύνου και την αποφασιστικότητα δεν θα μπορούσαμε να τα πάμε καλά.

Αλλά και όλους τους επαγγελματίες,τους εργαζόμενους στον τουρισμό που έδιναν την μάχη να προστατέψουν την δική τους καταρχάς,την δημόσια υγεία ευρύτερα και να είμαστε ανοιχτοί τουριστικά,αυτό καταγράφεται στην ιστορία της χώρας μας και κατ' επέκταση στην δική μας που είμαστε μια τουριστική περιοχή. Ο συντονισμός όλος αυτός που έγινε και τα όργανα της τάξης που είχανε την ευθύνη της παρακολούθησης για την πιστή εφαρμογή των μέτρων, όλοι μαζί καταφέραμε πραγματικά ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Για τις Δομές Υγείας:

Που είναι η δυσκολία της δεύτερης φάσης,δεν είναι τόσο πολύ ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων και γι αυτό καταγγέλω την ανευθυνότητα όσων λέγανε και συνεχίζουν να λένε απροκάλυπτα, ότι μπορούσαν να μείνουν τα Ιόνια νησιά χωρίς προστατευτικά μέτρα,ανοιχτά.Που είναι το πρόβλημα,δεν είναι ότι η διάδοσις μπορεί να γίνει τέτοια που να απειλήσει την δημόσια υγεία, αλλά δεν έχουμε σύστημα που μπορεί να μας στηρίξει. Άρα κάθε ένα κρούσμα που δεν ξέρουμε αν θα χρειασθεί να καταλήξει στο νοσοκομείο,καταλαβαίνετε ότι η ελπίδα μας, η προέκταση μας ,σαν ασφάλεια συστήματος,ήταν το Ρίο και τα Γιάννενα. Στο Ρίο μάλιστα πήγα προσωπικά και ευχαρίστησα για την στήριξη που δίνει στα νοσοκομεία και τους πολίτες του νοτίου Ιονίου.Και είχα σκοπό με μια αφορμή να πάω και στα Ιωάννινα γιατί θέλαμε να δούμε και μτην λειτουργία του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων,Τώρα,φανταστείτε ότι στην Κέρκυρα έχει ασθενείς απο τα Ιωάννινα άρα καταλαβαίνετε ότι είναι οριακά όλα αυτά.'Αρα είναι πολύ επιπόλαιο να λέμε ,δεν έχουμε πολλά κρούσματα στα Ιόνια νησιά. Προσοχή,όχι μόνο για τον κορονιό, αντιγρυπικά εμβόλια, να είμαστε όλοι πιο οχυρομένοι σε κάθε κίνδυνο. Κάθε πρόβλεψη πρέπει να γίνει ζώσα πραγματικότητα σήμερα.

Για το Νοσοκομείο και τις Δομές υγείας στην Κεφαλονιά:

Η περιφέρεια Ιονίων Νήσων σταθερά και σε προηγούμενα χρόνια,βοήθησε τα νοσοκομεία μας και το νοσοκομείο Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς,από χρήματα του ΕΣΠΑ.Εμείς σήμερα και προ του κορονοιού ,η Περιφερειακή αρχή θέσαμε προτεραιότητα την αναβάθμιση όλων των εγκαταστάσεων. Τα κέντρα υγείας είναι σε απαράδεκτη κατάσταση και απο τα γενικά νοσοκομεία απαράδεκτη η κατάσταση στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς.Εντάσουμε την αναβάθμιση την κτηριακή του νοσοκομείου Κεφαλονιάς παρέα με την αναβάθμιση όλων των κέντρων υγείας της Περιφέρειας και αναβάθμιση του εξοπλισμού.Πρίν φτάσουμε σε μια ΜΕΘ πρέπει να υπάρχουνε όλα τα άλλα τα απαραίτητα στον εξοπλισμό.Εντάσουμε λοιπόν σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και τον απαραίτητο εξοπλισμό που μπορεί να λείπει από την Κεφαλονιά όπως και για τα άλλα νοσοκομεία.Μόνο για την Κεφαλονιά το κτήριο του νοσοκομείου. Το θέμα των γιατρών. Υποφέρει ιδαίτερα η Κεφαλονιά και ιδιαίτερες επιστολές έχω κάνει για την Κεφαλονιά στον κ.Κικίλια. Η ελπίδα μας τώρα είναι να δούμε τι θα δώσει το άγονο,αλλά τα κριτήρια,η κυβέρνηση μας είχε ενημερώσει απο καιρό,είχε δώσει μελέτη για αποτελεσματικά κριτήρια-προτάσεις αποτελεσματικών κριτηρίων για τους γιατρούς στα νοσοκομεία μας .Δεν θα ξέρουμε ποιά θα είναι τα κριτήρια διότι δεν έχουμε ακόμη την πρόταση της κυβέρνησης. Πως την έχει πάρει απο τον φορέα που τα μελέτησε, μας είπαν μάλιστα ότι είναι το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο που ανέλαβε την μελέτη. Μελέτη κριτηρίων και κινήτρων για να έρθουνε οι γιατροί στα περιφερειακά νοσοκομεία. Εμείς επισημαίνουμε ότι οι νησιωτικές περιοχές και δη τουριστικές που έχουν και ακριβό κόστος διαβίωσης,θέλουν ακόμη πιο συγκεκριμένα και στοχευμένα κριτήρια. Είμαστε σε μία μεγάλη έλλειψη λόγω της διαφυγής γιατρών στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια, για να έρθουν αυτοί οι άνθρωποι, είναι πολύ δύσκολο,θέλουν πολλά και ισχυρά κίνητρα. Εμείς αυτό που θέλουμε πέρα από την προσπάθεια για την στελέχωση όλων των νοσοκομείων που θα πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση, ιδιαίτερη μέριμνα για τα νησιά μας. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε όλα αυτά τα κριτήρια και αξιοποίησης ευέλικτης και ορθολογικής όλου του ιατρικού προσωπικού που υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός όταν ήρθε στην Κέρκυρα και εδώ του παρουσιάστηκαν τα προβλήματα στελέχωσης του νοσοκομείου Κέρκυρας και των άλλων Ιονίων.Άρα είμαστε στην αναμονή αυτή.Εμείς ως Περιφέρεια διαθέσαμε 8.000.000 απο το ΕΣΠΑ για τους μισθούς των επικουρικών γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για δύο χρόνια. Όσο για το ότι θα έπρεπε να αυξήσουμε τα ποσά,(κατά Θόδωρο Γαλιατσάτο) απεδείχθη ότι δεν είναι ενισχυτικό και αποτελεσματικό, κανείς δεν θα έρθει αν τα 350 που δίνουμε τον μήνα γίνουν 550, κανείς δεν θα αλλάξει την ζωή του .Το προηγούμενο καλοκαίρι προσφέρθηκε δωρεάν στέγη με πρωτοβουλία του Αντιπερειφερειάρχη του κ.Σταύρου Τραυλού ,δεν ενδιαφέρθηκε κανείς στην προκύρηξη. Το ευκολότερο πράγμα είναι τα επιδοματάκια,πέρασε η εποχή που ο κόσμος ζει απο τα επιδοματάκια,ο κόσμος θέλλει κίνητρα για την καριέρα του.

Για τα rapid test:

Σκεφθήκαμε πως θα ενισχύσουμε με rapid test το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών .Υπήρχε μεγάλη αγωνία και από την Κεφαλονιά και του κ.Τραυλού και του κ.Κουρή και της κ.Ζαφειράτου ,διότι η Κεφαλονιά αισθάνεται ότι έχει αυτή την έλλειψη του επαρκούς νοσοκομείου και θέλει οπωσδήποτε να εξασφαλιστούνε όποια άλλα δυνατά μέσα. Η Κεφαλονιά έδειξε μεγάλη σύνεση και τα πήγε πολύ καλά παρόλο που είχε την σχετική τουριστική κίνηση στην προσπάθεια μη διάδοσης του κορονοιού αυτό μου το ανέφερε ο ίδιος ο κ. Χαρδαλιάς και μου είπε ότι στην σύσκεψη που είχε με τον Πρωθυπουργό,που έβλεπαν τον χάρτη της Ελλάδος,στάθηκε στην Κεφαλονιά και ζήτησε ιδιαίτερη ενημέρωση και ο Πρωθυπουργός και ζήτησε να μεταφέρει τα συγχαρητήρια του στους τοπικούς παράγοντες. τώρα προσπαθήστε να γίνει το παράδειγμα η Κεφαλονιά,στην μη διάδοση του κορονοιού. Τα rapid test δεν είναι απόλυτα, όποιος βρεθεί θετικός,πρέπει να ξανακάνει,αλλά είναι μια ένδειξη. Δεν έχουν την αξιοπιστία που κάνει το Παστέρ η τα μηχανήματα υψηλών προδιαγραφών. Το επαναληπτικό γίνεται δωρεάν απο το νοσοκομείο. Χρειάζεται καλός συντονισμός μεταξύ υπηρεσιών, Περιφέρειας, μας βρήκε ο κορονοιός σε μια κατάσταση εγκατάληψης των νοσοκομείων επί σειρά ετών,θυμόσαστε και τις κινητοποιήσεις στην Κεφαλονιά για την κατάσταση του νοσοκομείου,έγιναν βήματα σ αυτό το διάστημα, διπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ ανά την Ελλάδα,αλλά δεν γίνεται σε κάποιους μήνες να αλλάξει εντελώς το ΕΣΥ. Αυτό που πρέπει να μας φοβίζει είναι ότι προηγμένα συστήματα δομών υγείας και κοινωνικής μέριμνας και πρόνοιας που έχουν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες κι αυτές δεν άντεξαν. Αυτό είναι το πολύ ανησυχητικό γι αυτό μεγάλη προσοχή όχι μόνο στον κορονοιό, στην υγεία μας, να μην χρειαστούμε το νοσοκομείο.

Για τον νέο ΦΟΔΣΑ:

Κατ' αρχάς θέλω να ευχαριστήσω για την συνεργασία του τον Δήμαρχο κ. Θεόφιλο Μιχαλάτο, διότι έχει πάρει και με ένα αίσθημα πρόκλησης το ότι η έδρα του νέου φορέα θα έρθει στην Κεφαλονιά και θέλει να εξασφαλίσει τις καλύτερες συνθήκες και λειτουργίας αυτού του φορέα. Tο επιβεβαίωσε και στο πρόσφατο Διοικητικό συμβούλιο και καταλαβαίνω και την πικρία του και καταψήφισε και τις προγραμματικές συμβάσεις,διότι ο αιρετός και μάλιστα στο επίπεδο του Δημάρχου που έχει την ευθύνη για τον μεγαλύτερο δήμο της Κεφαλονιάς, έχει ξεκινήσει ένα έργο, θέλει να ολοκληρωθεί απο το δήμο,να εκπληρώσει την υπόσχεση του στους δημότες,αυτά τα καταλαβαίνω. Αλλά νομίζω ότι πρέπει να ξεπεράσουμε αυτά τα τοπικά θέματα το πως τα βλέπουμε στο σήμερα και να δούμε μαζί το αύριο.

Ο νέος φορέας δημιουργείται για να δώσει λύσεις σε προβλήματα τα οποία θέλουν άλλη κλίμακα. Σύγχρονη διαχείριση,Η Κεφαλονιά ήταν χειρότερη από όλα τα νσιά στην διαχείριση αποβλήτων .Αυτά τα έκανα σαφή το καλοκαίρι προ της φωτιάς δεν θα θελα να γυθρίσω πίσω αλλά σας λέω ότι όλοι έχουν παραδεχθεί ότι η διαχείριση επειδή δεν υπήρχε σύμβαση με την εταιρεία δεν γινόταν. Ήταν σε απαράδεκτα επίπεδα. Εγώ χαίρομαι που όλοι οι αρμόδιοι φορείς στην Κεφαλονιά,τόσο ο δήμος όσο και η ΕΔΑΚΙ αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να πάει σε ένα άλλο επίπεδο η Διαχείριση. Σήμερα ο νέος φορέας είναι από τον νόμο ο καθολικός διάδοχος και κύριος του έργου. Είναι πολύ φρέσκο ίσως να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι ο φορέας δεν είναι κάτι ξεκομμένο απο τους δήμους.

Ο φορέας είναι η Περιφέρεια και όλοι δήμοι των Ιονίων Νήσων ,άρα το έργο των δημάρχων συνεχίζεται απο μία άλλη θέση, αν ξεφύγουμε απο αυτό το τοπικό παράπονο και το δούμε σε μία ευρύτητα και σε μία άλλη κλίμακα δεν αλλάζει τίποτα στην ουσία. Το έργο αυτό, πρέπει να το δημοπρατήσει ο νέος φορέας,διότι στο όνομα του νέου φορέα θα έρθει η χρηματοδότηση από το Υπουργείο. Δεν μπορεί να είναι στο όνομα άλλου φορέα απο τον νέο διαβαθμικό ΦΟΔΣΑ το έργο.

Θα το δημοπρατήσει με σύγχρονα τεύχη δημοπράτησης τα οποία δίνουνε διαφάνεια και δημοκρατικότητα. Μέχρι τώρα είχαμε ενστάσεις για το κάπου είδαμε μία φωτογραφική διάταξη,ότι κάτι άλλο δεν ήτανε στο επίπεδο των τεχνικών προδιαγραφών ,αυτών που θα πρέπει να έχει ένα σύγχρονο εργοστάσιο και ακολουθούσαν καθυστερήσεις και ενστάσεις,υποψίες..Τώρα η Κυβέρνηση,επειδή πρόκειται για δημοπράτηση πολλών έργων στην χώρα μας και πρέπει να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες,είχε την βούληση την οποία και εγώ χαιρετίζω,για να εκδόσει πρότυπα τεύχη. Άρα υπάρχουν εκεί τα τεύχη τα πρότυπα,με τα οποία πρέπει να προσαρμοστεί κάθε δημοπράτηση. Αυτό το έργο πρέπει να γίνει ούτως η άλλως,έστω κι αν έχει δουλέψει η Κεφαλονιά.

Ο νέος φορέας που πρέπει να κάνει αυτό το έργο,δεν έχει σήμερα την τεχνική επάρκεια και ζητάει με προγραμματική σύμβαση την τεχνική επάρκεια της ΔΙΑΔΥΜΑ ,που είναι ένας διαδημοτικός φορέας που διαχειρίζεται και το εργοστάσιο Κοζάνης,στο οποίο πάει ο πρώτος τουλάχιστον μεγάλος όγκος της Κέρκυρας.

Είναι μία διαδημοτική επιχείρηση δεν είναι ένας ιδιώτης όπως διαδίδεται στην Κεφαλονιά. Τι άλλο πιο σεβαστό, απο μιά διαδημοτική επιχείρηση. Εγώ σέβομαι τους δήμους και τις διαδημοτικές επιχειρήσεις και συνεργαζόμαστε τώρα με την ΔΙΑΔΥΜΑ, μας έχει στηρίξει όλο αυτό το διάστημα, για τον πρότυπο κανονισμό που πρέπει να κάνουμε για τον κανονισμό λειτουργίας, και για άλλα θέματα διαδικαστικά.

Επίσης έχω εμπιστοσύνη στην εμπειρία της, όπως της έχει εμπιστοσύνη για εταίρο και συνομιλητή και το ίδιο το Υπουργείο. Ο Διαδημοτικός Φορέασ Δυτικής Μακεδονιάς να ανάγεται σε ιδιώτη, είναι εμπαιγμός στους πολίτες.Αυτό είναι μία απόφαση την οποία πείραμε σε συνεργασία με το Υπουργείο ,διότι πρέπει κάποιος που έχει εμπειρία απο την λειτουργία τέτοιων φορέων να δημοπρατήσει για την καλύτερη ασφάλεια. αυτό τι αλλάζει για το εργοστάσιο της Κεφαλονιάς,τι αλλάζει για το εργοστάσιο της Κέρκυρας τι θα άλλαζε για το εργοστάσιο της Ζακύνθου το οποίο έχει προχωρήσει:Μιλάμε για την Κέρκυρα και την Κεφαλονιά,αυτό στο τελικό αποτέλεσμα ότι το κάνει ο φορέας με την ΔΙΑΔΥΜΑ έναν έμπειρο φορέα και όχι ιδιώτες να παραπλανείται η κοινή γνώμη, είναι απαράδεκτα,κατάπτυστα και δεν τιμούν αυτούς που τα διαδίδουν.Τα τεύχη που έχει η Κεφαλονιά, έχουν πολύ δουλειά για να προσαρμοστούν στα πρότυπα.Αυτή την δουλειά θα κάνει η ΔΙΑΔΥΜΑ με το Υπουργείο.

Διότι της το αναθέτει ο νέος φορέας που αυτός είναι ο κύριος του έργου. Η μελέτη της Κεφαλονιάς έχει πολύ δουλειά,μακάρι να χει λιγα πράγματα προς προσαρμογή,είπε το Υπουργείο ότι έχει πολύ δουλειά η Κεφαλονιά,Διαδημοτική στα Ιόνια νησιά υπάρχει,απέτυχε,είναι στο τραπέζι χρόνια,πρώτος πρόεδρος είχε εκλεγεί μάλιστα ο κ. Μποζίκης ο δήμαρχος Ζακύνθου, δεύτερος πρόεδρος είχε εκλεγεί ο δήμαρχος Κέρκυρας ο κ. Νικολούζος και έφτασε στο σημείο η διαδημοτική,να μην το γνωρίζετε ούτε εσείς. Αυτό το έργο έκανε. Δεν λειτούργησε γιατί ο κάθε δήμαρχος ήθελε να κρατήσει για τον εαυτό του το κομμάτι του,την απόφαση του,να μην συμπλεύσει με άλλους.

Όταν εγώ εκλήθην απο το Υπουργείο για να προετοιμαστούμε για την εφαρμογή του νέου νόμου,έψαξα να δώ αν υπάρχουν απόπειρες συνεργασίας στα Ιόνια νησιά ,διότι υπήρχε και ένα σενάριο,ότι αρνούντο την συνεργασία οι δήμοι,δηλαδή δεν ήθελαν την Περιφέρεια μέσα , θα μπορούσαν να το κάνουνε μόνοι τους. Και ρώτησα και έψαξα αν υπήρχε ότι και σε άλλες περιφέρειες .Υπήρχε και το απαξίωσαν οι πάντες. Για πρώτη φορά λοιπόν στριμώχτηκα από τον νόμο όλοι να συνεργαστούμε και είμαι σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε. Και το έργο που θα παράγουμε θα είναι το ζητούμενο. Η ΔΙΑΔΥΜΑ έχει ένα συμβολικό ποσό,το οποίο θα πάρει για να κάνει την δουλειά.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη.

{https://soundcloud.com/user-46829938/h-inkefalonia-1043}




00 inkefalonia general ad 300X250