Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου: Η “πατάτα” της Κυβέρνησης με την ΚΥΑ στο θέμα των καθαριστριών και το “παιχνίδι” στις πλάτες των Δήμων…

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2020 10:48

Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου: Η “πατάτα” της Κυβέρνησης με την ΚΥΑ στο θέμα των καθαριστριών και το “παιχνίδι” στις πλάτες των Δήμων…

Το θέμα της απόλυσης των 9 καθαριστριών, λόγω μη κατοχής ελληνικής ιθαγένειας και μη προσκόμισης πιστοποιητικού ελληνομάθειας, όπως όριζε η ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) της προκήρυξης, απασχόλησε την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου.

Το θέμα ήρθε στην κατεπείγουσα συνεδρίαση, με εισήγηση απο την Λαϊκή Συσπείρωση.

Ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Γιώργος Τσιλιμιδός, εξήγησε αναλυτικά πώς έχει η κατάσταση: 

“Αυτό το νομοθέτημα της Κυβέρνησης, δεν είχε καλές διατάξεις και άλλαζε το καθεστώς των εργαζομένων στην καθαριότητα και απο καθεστώς σύμβασης έργου, το έκανε ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου με 10μηνες συμβάσεις. Εμείς κάναμε την διαδικασία όπως όριζε η ΚΥΑ. Η διαδικασία που έγινε απο τον Δήμο Αργοστολίου έγινε σύννομα. Τα δικαιολογητικά είχαν επισημανθεί ότι χρειάζονται από την αρχή. Ο έλεγχος των δικαιολογητικών, δυστυχώς πέταξε κάποιες καθαρίστριες εκτός. Δεν μπορούσε ο Δήμος, να κάνει μία παράνομη διαδικασία, διότι θα εβάλετο πανταχόθεν...

Η Κυβέρνηση κατάλαβε εκ των υστέρων ότι έχει κάνει “πατάτα” και ότι αποκλείει κάποιες καθαρίστριες με αυτόν τον τρόπο και έβγαλε στις 12 Οκτωβρίου, έναν νόμο που δίνει την δυνατότητα μόνο για φέτος να προσλαμβάνεται το 20% με συμβάσεις έργου. Το ζήτημα είναι πως και πάλι παίζει στις πλάτες της αυτοδιοίκησης και της ζητάει να πληρώσει και αυτό το έξοδο. Σε μία χρονιά που η αυτοδιοίκηση έχει τεράστια προβλήματα με τα έσοδά της, της ζητά να δώσει λύση χωρίς να τροποποιήσει την ΚΥΑ. Είναι μόνιμη η πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργεί προβλήματα …”

Θεόφιλος: Ο δήμος αδυνατεί να καλύψει την μισθοδοσία

Ο Δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος, επεσήμανε για μία ακόμη φορά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο δήμος και όπως τόνισε είναι αδύνατο να επιφορτιστεί και με κάτι επιπλέον.

“Είμαι κάθετα αντίθετος στην ΚΥΑ που καθορίζει τα συγκεκριμένα κριτήρια. Αν όμως νοιαζόμαστε για τις εργαζόμενες, πρέπει να πιέσουμε για την κατάργηση της συγκεκριμένης ΚΥΑ. Βλέπω επίσης οι ομιλητές της αντιπολίτευσης επέλεξαν τον εύκολο δρόμο (σ.σ. είχαν προτείνει να καλύψει ο δήμος τα έξοδα της μισθοδοσίας των 9 καθαριστριών). Ο δήμος όμως έχει πρόβλημα να καλύψει δαπάνες από ιδία έξοδα. Αδυνατεί αυτή την στιγμή ο δήμος να καλύψει τα έξοδα…Σας μεταφέρω την πραγματικότητα , ότι αδυνατεί ο δήμος να καλύψει την μισθοδοσία. Ο Δήμος δεν έχει την δυνατότητα να πληρώσει από το ταμείο αυτά τα χρήματα αυτά. Πάρτε τηλέφωνο κ. Παρίση τον κ. Θεοδωρικάκο να του πείτε να πληρώσει το Υπουργείο και τα χρήματα το 20% με τις συμβάσεις έργου να μας τα δώσει το Υπουργείο”.

Το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε κατά πλειοψηφία την απόφαση "να πιέσει το Υπουργείο, ώστε να αλλάξει την δαπάνη και να αναλάβει να καλύψει τα έξοδα το ίδιο το Υπουργείο”.

 Γιώργος Χαλαβαζής




00 inkefalonia general ad 300X250