Ανοιχτή επιστολή της Λαϊκής Συσπείρωσης προς τον δήμαρχο Ληξουρίου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020 09:13

Ανοιχτή επιστολή της Λαϊκής Συσπείρωσης προς τον δήμαρχο Ληξουρίου

ΔΩΣΤΕ  ΑΜΕΣΑ  ΛΥΣΕΙΣ  ΣΤΑ  ΜΕΓΑΛΑ  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ  ΤΗΣ  ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ  ΤΗΣ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ.

ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ,

Η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Ληξουρίου μπροστά στις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί  από την  κακοκαιρία και τις δύσκολες ώρες που περνάνε  όλοι οι συμπολίτες μας, καλεί την Κυβέρνηση την ΠΙΝ και εσάς ως Δημοτική Αρχή να δώσετε επιτέλους  ένα τέλος στο μαρτύριο που βιώνουμε. 

Με τον πιο βίαιο τρόπο και η περιοχή μας βίωσε, πριν 3 μέρες  το έντονο καιρικό φαινόμενο και για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες σοβαρών ζημιών σε υποδομές ( οδικό δίκτυο, κατολισθήσεις, πτώσεις δέντρων κλπ), σε δίκτυα ρεύματος και τηλεπικοινωνιών καθώς και στο δίκτυο ύδρευσης στο σύνολο της Παλικής. Σημειώθηκαν ακόμα, σημαντικές ζημιές σε κτίσματα αγροκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, στο ζωικό κεφάλαιο και στην αγροτική παραγωγή (ελιές, εσπεριδοειδή κλπ), ενώ λιγότερες  ζημιές σημειώθηκαν σε κτίσματα κατοικιών.

Η μεγάλη ένταση του φαινομένου σε καμιά περίπτωση δε δικαιολογεί ούτε μπορεί να συγκαλύψει τις πολιτικές ευθύνες Κυβέρνησης,  ΠΙΝ και  τις δικές σας ως Δημοτική Αρχή.  Ενδεικτικά μέχρι τη σύνταξη του κειμένου και τουλάχιστον για 72 ώρες, υπάρχουν νοικοκυριά που δεν έχουν, ούτε για ένα λεπτό, ρεύμα και νερό και δεν υπάρχει ασφάλεια στο οδικό δίκτυο (Επαρχιακό, Δημοτικό και Αγροτικό).  

Η εμπειρία του “black out” τo 2005 καθώς και των σεισμών του 2014,  ανέδειξαν με τον πιο οδυνηρό τρόπο και τότε τη γύμνια των υποδομών της περιοχής μας και φαίνεται ότι ούτε στο ελάχιστο δεν ευαισθητοποίησε Κυβερνήσεις,  ΠΙΝ και  Δήμο, ώστε να μεριμνήσουν για σχέδιο, μέτρα και υποδομές για να μην ξανασυμβεί.

Η κρισιμότητα της κατάστασης απαιτεί να καταθέσουμε αναλυτικά τις πολιτικές και διαχειριστικές ευθύνες  σας κάτι που θα κάνουμε «εν ευθέτω  χρόνο».  

Ωστόσο, είναι ανάγκη για το τώρα, που επαληθεύονται όσα εδώ και καιρό τονίζουμε ως Λαϊκή Συσπείρωση όσον αφορά τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει μια Δημοτική Αρχή για να υπερασπίζει τις λαϊκές ανάγκες και την ασφάλεια των εργαζομένων, να επιδειχθεί αυτή η στάση έστω και αυτήν την ύστατη ώρα.  

  • Επειδή λειτουργήσατε ουσιαστικά χωρίς κανένα σχέδιο, χωρίς να συνεδριάσετε το  ΣΟΠΠ, χωρίς ένα συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων, χωρίς την συνδρομή της αντιπολίτευσης που, τουλάχιστον από την πλευρά μας, δηλώθηκε σε όλους τους τόνους.   
  • Επειδή οι υδροφόρες και τα ημίμετρα αποτελούν «όνειδος» και χρεοκοπία του συστήματος «πολιτικής προστασίας» που υποτίθεται (όπως διαβεβαιώνατε σε όλους τους τόνους),  ότι  έχετε εξασφαλίσει εφησυχάζοντας  το λαό της Παλικής (η επιστήμη και η τεχνολογία το 2020 εξασφαλίζουν σύγχρονες λύσεις),
  • Επειδή στα ελάχιστα «ψίχουλα» που διαθέσατε για την πολιτική προστασία τα προηγούμενα χρόνια ως στέλεχος της Δημοτικής Αρχής Παρίση (ΝΔ), αλλά και φέτος ως συνέχειά της, δεν προβλέψατε εφεδρικό τρόπο υδροδότησης της περιοχής μας (ηλεκτρογεννήτριες σε όλα τα αντλιοστάσια).

Ζητάμε άμεσα εδώ και τώρα:

-Έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού συμβουλίου με ένα και μοναδικό θέμα, αυτό της αντιμετώπισης των συνεπειών της κακοκαιρίας και των άμεσων και μακροπρόθεσμων μέτρων που χρειάζεται να ληφθούν.

- Να βρεθεί άμεσα τρόπος αποκατάστασης της υδροδότησης και ηλεκτροδότησης με ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού με προμήθεια γεννητριών για να λειτουργήσουν άμεσα όλα τα αντλιοστάσια.

Παραπέρα ζητάμε

  • άμεσα να καταγραφούν και να αποζημιωθούν στο 100% όλοι οι πληγέντες αγρότες, κτηνοτρόφοι, ψαράδες, μελισσοκόμοι , επαγγελματίες, νοικοκυριά.
  • Άμεση αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών και του οδικού δικτύου (Περιφερειακό – Δημοτικό- Αγροτικό) κ.α. Να γίνουν με αφορμή την παραπάνω ανάγκη, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΤΑΣ Ληξουρίου. 
  • Να απαλλαγούν οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες,. Να σταματήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί . Απαλλαγή του πάγιου τέλους ύδρευσης κατά το τρέχον τρίμηνο.
  • Γενναία χρηματοδότηση από κρατικούς και κοινοτικούς πόρους για την αποκατάσταση των ζημιών και για την δημιουργία δημόσιων-δημοτικών υποδομών ώστε να αντεπεξέρχονται και στα πιο "ακραία" καιρικά φαινόμενα που, λόγω της κλιματικής αλλαγής, θα γίνονται πλέον συχνά. Το 1 εκατ. που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και για το Δήμο μας δεν αρκεί ούτε στο ελάχιστο.
  • Σύγχρονο σύστημα πολιτικής προστασίας και εκπαίδευσης του πληθυσμού, από φυσικές καταστροφές.

Με την ευκαιρία εκφράζουμε την βαθειά μας ευγνωμοσύνη στους υπαλλήλους του Δήμου, την πυροσβεστική και τους τεχνικούς ΔΕΗ-ΟΤΕ που όλες αυτές τις μέρες έχουν υπερβάλλει εαυτό για την αποκατάσταση των ζημιών σε όλα τα επίπεδα. 

ΛΗΞΟΥΡΙ , 20/9/2020                                                    Η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Ληξουρίου