Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με τη λειτουργία του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου Ληξουρίου

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2020 11:10

Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με τη λειτουργία του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου Ληξουρίου

Ερώτηση

«Σχετικά με τη λειτουργία του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου Ληξουρίου»

Κύριε Δήμαρχε

Το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε μπροστά σε μια δραματική επιδείνωση στον τομέα της υγείας στο νομό σε όλες τις παραμέτρους (προσωπικό, μέσα, ΜΕΘ, υποδομές κ.α.). Η πανδημία, όξυνε και έφερε στην επικαιρότητα με τον πιο οδυνηρό τρόπο την ανάγκη να υπάρξει ισχυρή πρωτοβάθμια υγεία στο νομό μας, με ισχυρές όλες τις περιφερειακές δομές, Κέντρα Υγείας και Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου που θα αποσυμφορίσουν  το Γ.Ν. Νοσοκομείο Αργοστολίου, που φυσικά πρέπει να είναι πλήρως επανδρωμένο και ισχυρό με ΜΕΘ, ψυχιατρική κλινική, γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, πλήρως στελεχωμένο ΕΚΑΒ κ.α.

Η σημερινή τραγική κατάσταση είναι αποτέλεσμα της στρατηγικού χαρακτήρα και σκόπιμης υποβάθμισης της δημόσιας υγείας στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων από όλες τις κυβερνήσεις (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) και την Ε.Ε, προκειμένου να πάρει κεφάλι η ιδιωτική υγεία και να ελαφρυνθεί το κράτος από ένα ακόμη «βαρίδι» που μπαίνει εμπόδιο στην απρόσκοπτη επιδότηση των επιχειρηματικών ομίλων.

Μπροστά στα οξυμένα προβλήματα και τις ανάγκες, η κυβέρνηση, ο κ.Βουλευτής, και οι διοικήσεις των νοσοκομείων διαχρονικά και με καταμερισμό μεταξύ τους, προσπαθούν να διαχειριστούν αυτήν την βίαιη πολιτική και κυρίως να εκτονώσουν τις διάχυτες πλέον αντιδράσεις με υποσχέσεις και τερτίπια που δεν δίνουν τελικά καμιά λύση σε κανένα πρόβλημα.  Η αποθέωση της χορηγίας, των δωρεών, της ατομικής ευθύνης των πολιτών και του ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού, οι συνεχείς τάχα «άκαρποι» διαγωνισμοί για προσλήψεις, οι διαβεβαιώσεις περί «ετοιμότητας» και «επάρκειας» με κατηγοριοποίηση-κατάταξη σε ζώνες επικινδυνότητας από το Υπουργείο Τουρισμού και άλλοι τέτοιοι κυβερνητικοί και διοικητικοί «χειρισμοί», δεν ακουμπούν το κύριο που είναι εδώ και τώρα να επανδρωθούν όλες οι δομές υγείας, με το απαραίτητο προσωπικό και μέσα.

Σε αυτήν την παρελκυστική τακτική πλάτες βάζει και η τοπική διοίκηση. Είναι η πολλοστή φορά που ζητάμε ως Λαϊκή Συσπείρωση (όπως και όλοι οι πολίτες της Παλικής), να  στελεχωθούν και τα δύο νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του νομού, με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, πρωτίστως για την υγειονομική κάλυψη του λαού μας και φυσικά και των επισκεπτών.

 Ήδη, είναι η τέταρτη φορά που θέτουμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και παρότι  όπως ισχυρίζεστε επισκέπτεστε συχνά υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια και υπουργούς, δεν παίρνουμε καμιά απάντηση. Είναι ενδεικτικό, επίσης, ότι ουδέποτε υλοποιήσατε την απόφαση-δέσμευση που είχατε από το Δημοτικό Συμβούλιο (1176- 8/11/2019) και από την μεγαλειώδη συγκέντρωση του λαού της Παλικής, να προωθήσετε το πλαίσιο αποφάσεων που ψήφισε το Δ.Σ. και που ενέκρινε ομόθυμα η παραπάνω συγκέντρωση που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την επίσκεψη στον κ.ΥΠΕΑρχη και στον κ. Υπουργό αντιπροσωπεία του Δ.Σ.. με αυτά τα αιτήματα. Δεν διεκδικήσετε ούτε ακόμη και την δέσμευση της στιγμής εκείνης εκ μέρους του Υπουργού Υγείας κ. Κικίλια, όπου έστω και στα λόγια, δεσμεύτηκε στην «…ανάγκη απόσπασης ενός παθολόγου και τον διορισμό ενός τεχνολόγου ακτινολόγου προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες…!!!) Αντίθετα η στάση σκόπιμης απάθειας που επιδεικνύετε τόσο εσείς όσο και το σύνολο της τοπικής διοίκησης (Δήμοι και ΠΙΝ) είναι στάση «συνενοχής», έχει αποθρασύνει την κυβέρνηση τον κ. Βουλευτή τον κ. ΥΠΕάρχη και τον Διοικητή του  Γ.Ν.Νοσοκομείου Αργοστολίου  που με αλλεπάλληλες δηλώσεις τους υιοθετούν την τραγική κατάσταση στην υγεία ως μια μόνιμη επωδό που όλο και θα χειροτερεύει.

Σε αυτό το «κλίμα», κυβερνητικοί και τοπικοί παράγοντες επικαλούνται τις χρεοκοπημένες από την ίδια την ζωή απόψεις, ότι τάχα για την άσχημη κατάσταση του Γ.Ν.Νοσοκομείου Αργοστολίου φταίει η ύπαρξη του Μαντζαβινάτειου, αφού στερεί προσωπικό από το κεντρικό νοσοκομείο του νομού κ.α. Ξεχνούν βέβαια, ή υποβαθμίζουν (σκόπιμα;)  το γεγονός, ότι ή διάλυση όλων των δομών υγείας του νομού είναι ταυτόχρονη κάθετη και συστηματική πολιτική επιλογή, με υποχώρηση όλων των δεικτών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.  Φυσικά, οι διοικήσεις διαχρονικά προσπαθούσαν να διαχειριστούν αυτήν την βίαιη πολιτική με συνεχή κινητικότητα προσωπικού και μέσων από την μια δομή στην άλλη (γιατρούς, ΜΕΘ κ.α.) ανεπιτυχώς και δημιουργώντας προβλήματα σε όλες τις δομές.

 Ωστόσο σήμερα το Μαντζαβινάτειο εξακολουθεί να λειτουργεί με την αυτοθυσία του προσωπικού του, όπως και το Γ.Ν.Νοσοκομείο Αργοστολίου, με τεράστιες ελλείψεις φυσικά (κατά 60% περίπου) σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και με μόνιμη αναστολή της παθολογικής Κλινικής. Τα 1500 περιστατικά στα εξωτερικά ιατρεία, επείγοντα, παιδιατρικά, χειρουργικά. φυσικοθ/κά, ορθοπεδικά, γυναικολογικά, τους περασμένους μήνες Απρίλιο και Μάιο και εν μέσω πανδημίας, αποδεικνύουν την σημαντικότητα και την αναγκαιότητα του Μαντζαβινάτειου για την Παλική και την ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Κεφαλονιάς.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:  

  • Αν θα υλοποιήσετε επιτέλους και πότε τις παραπάνω δεσμεύσεις – αποφάσεις του Δ.Σ. δεδομένου ότι οι συνθήκες έχουν δραματικά οξυνθεί μετά την πανδημία και στην διάρκειά της.
  • Αν θα πάρετε όλα τα απαραίτητα μέτρα πολιτικά και κινηματικά και σε συνεργασία με όλους του Δήμους του νομού, ώστε να επανδρωθούν επιτέλους και τα δύο Νοσοκομεία μας και τα Κέντρα Υγείας με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όχι για να πιάσουμε τις προδιαγραφές του υπουργείου τουρισμού, αλλά κυρίως γιατί αφορά την ασφάλεια και την ζωή των συμπολιτών μας
  • Αν θα διεκδικήσει επιτέλους ο Δήμος την επαναλειτουργία της παθολογικής κλινικής για να σταματήσει το όνειδος των μετακομιδών προς το Γ.Ν.Νοσοκομείο Αργοστολίου περιστατικών που μπορούν επάξια να νοσηλευτούν στο Μαντζαβινάτειο όπως άλλωστε γινόταν και παλαιότερα δίνοντας μεγάλη ελάφρυνση στο κεντρικό μας Νοσοκομείο.

Ληξούρι, 25 Ιουνίου 2020

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

του Δήμου Ληξουρίου




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ