Κεφαλονιά Νησί για όλους: Οι θέσεις μας στη 17η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 10 Μαΐου 2020 18:34

Κεφαλονιά Νησί για όλους: Οι θέσεις μας στη 17η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου, καταθέσαμε επερώτηση για τη μη πληρωμή των υποχρεώσεων της ΚΕΔΗΚΕ.

Στις 21/4 που είχε συζητηθεί το θέμα, ψηφίσαμε υπέρ της εισήγησης του δημάρχου για το πρόγραμμα δράσης της ΚΕΔΗΚΕ, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι πληρωμές υπαλλήλων και μουσικών διδασκάλων. Οι πληρωμές των μουσικών δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη, ενώ φαίνεται ότι προς το παρόν δεν υπάρχει δυνατότητα πληρωμής της μισθοδοσίας Απριλίου των υπαλλήλων. Οι απαντήσεις που λάβαμε δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο ίδιο και χειρότερο σημείο με την τελευταία συνεδρίαση. (Απώλεια φορολογικής ενημερότητας ΚΕΔΗΚΕ, ασυμφωνία με τους άλλους Δήμους, αναγκαστικές εισπράξεις οφειλών από τους λογαριασμούς κλπ). Ειδικά για την περίπτωση των μουσικών – παρόχων υπηρεσιών, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η μη πληρωμή τους σε κανονικά διαστήματα δημιουργεί δυσχέρεια στον προγραμματισμό τους και αγανάκτηση. Ας μην εκπλαγούμε αν το επόμενο διάστημα δεν βρίσκουμε ενδιαφερόμενους να διδάξουν στα καλλιτεχνικά τμήματα, ανάμεσα σε τόσο αξιόλογους μουσικούς του τόπου μας. Θα είναι μέγιστη αποτυχία αν εξαναγκάσουμε αυτούς τους ταλαντούχους συμπολίτες μας να απομακρυνθούν από τα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου μας. Τέλος, ζητήσαμε ακόμη μια φορά να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Δ.Σ. για το θέμα της ΚΕΔΗΚΕ, ώστε να ενημερωθούμε αναλυτικά για τα χρέη προς προμηθευτές. Αναφέραμε συνοπτικά την πρότασή μας για την άμεση διαχείριση αυτού του χρέους, τουλάχιστον κατά ένα μέρος του, και αναμένουνε να την αναπτύξουμε στη σχετική συνεδρίαση, αφού έχουμε στη διάθεσή μας τα ζητούμενα στοιχεία.

Στην ημερήσια διάταξη, εισηγηθήκαμε θέμα για την αναγκαιότητα δημιουργίας Αναπτυξιακού Οργανισμού των Δήμων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

Σύμφωνα με τον προσφάτως ψηφισμένο νόμο 4674/20, δίνεται δυνατότητα σε Δήμους και Περιφέρειες να συμμετέχουν σε Αναπτυξιακούς Οργανισμούς που έχουν ως σκοπό την υποστήριξη και εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής της τοπικής αυτοδιοίκησης και την υλοποίηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής, ψηφιακής σύγκλισης και αειφόρου ανάπτυξης. Επίσης μπορούν να συνεπικουρούν τις υπηρεσίες των Δήμων σε πολλές αρμοδιότητες τους. (Τεχνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες δόμησης, εκπόνηση επιχειρησιακών προγραμμάτων). Καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση για τη σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού με τους υπόλοιπους Δήμους της Κεφαλονιάς, το Δήμο Ιθάκης και την Περιφέρεια Ιονίων νήσων (Π.Ε. Κεφαλληνίας & Ιθάκης). Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Νίκος Φραντζής μας ενημέρωσε ότι ο Δήμος έχει ήδη προχωρήσει τη σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού, έχοντας αποστείλει επιστολές προς τους άλλους Δημάρχους και την Περιφέρεια. Μας δημιουργεί ικανοποίηση η άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας από πλευράς του Δήμου μας για τη σύσταση ενός Οργανισμού ο οποίος έχει δυνατότητα να γίνει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στη χάραξη της αναπτυξιακής πορείας των νησιών μας προς το μέλλον.

Δημοτική Παράταξη «Κεφαλονιά, νησί για όλους»




00 inkefalonia general ad 300X250