Χαιρετισμός της περιφερειακής συμβούλου της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στα Ιόνια, Βέρας Κορωνάκη

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2019 09:22

Χαιρετισμός της περιφερειακής συμβούλου της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στα Ιόνια, Βέρας Κορωνάκη

Κατά την πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων

Χαιρετισμός της περιφερειακής συμβούλου της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στα Ιόνια, Βέρας Κορωνάκη κατά την πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων.

Καλημέρα σε όλους τους περιφερειακούς συμβούλους.
Δεν μπορώ να πω ότι νιώθω χαρά ούτε περηφάνεια, αυτό που νιώθω είναι συναίσθημα ευθύνης. Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια από αυτήν τη θέση θα εκφράζει τη φωνή των κινημάτων, που αγωνίζονται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης των τελευταίων δέκα ετών.

Καταγγέλλουμε το νόμο Κλεισθένη ως αντιδημοκρατικό και απαξιωτικό για την αυτοδιοίκηση. Ωστόσο, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, όπως δήλωσα και κατά την ορκωμοσία, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη, της δημόσιας περιουσίας και του περιβάλλοντος.
Κέρκυρα, 8/9/2019

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια δηλώνει αποχή από την εκλογική διαδικασία για το προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων καθώς και για τις θέσεις στην Οικονομική Επιτροπή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αντιδημοκρατικό νόμο ” Κλεισθένη” και τις νέες τροποποιήσεις, που ακυρώνουν κάθε έννοια αυτοδιοίκησης και την καθιστούν όργανο εφαρμογής της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής. Συγκεκριμένα:
1) Ο τρόπος λειτουργίας και συνεδριάσεων των συμβουλίων, όπως καθορίζεται από τον «Κλεισθένη Ι», είναι αντιδημοκρατικός ,ιδιαίτερα στον τρόπο λήψης αποφάσεων.

2) Με τις πρόσφατες αλλαγές στον «Κλεισθένη Ι» μεταφέρονται περισσότερες κρίσιμες εξουσίες και αρμοδιότητες από τα περιφερειακά συμβούλια σε επιτροπές διοίκησης των περιφερειών (Οικονομική Επιτροπή), σύμφωνα με το αυταρχικό μοντέλο του «Κλεισθένη Ι», το οποίο ενισχύεται. Η Οικονομική Επιτροπή θα μπορεί, εκτός από τον εισηγητικό ρόλο της, να αποφασίζει με μεγαλύτερη ευχέρεια για τα περισσότερα θέματα.
3) Η αντιδημοκρατική λειτουργία και τα αυθαίρετα και αυταρχικά πλαίσια εκλογής και λειτουργίας των οργάνων διοίκησης φαίνονται και από το ότι δεν επιτρέπεται να θέσει κάποιος υποψηφιότητα στην τελική διαδικασία εκλογής στο περιφερειακό συμβούλιο, αν δεν έχει υποδειχτεί ως υποψήφιος από τις συνεδριάσεις των παρατάξεων της πλειοψηφίας και των μεγαλύτερων της μειοψηφίας.
Επομένως, τόσο ο «Κλεισθένης Ι», όσο και ακόμα περισσότερο οι νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ. επιβεβαιώνουν ότι περιστέλλεται κάθε ίχνος δημοκρατικής επίφασης στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση του ρόλου των αιρετών συμβουλίων, το συγκεντρωτισμό και τις υπερεξουσίες του περιφερειάρχη. Στόχος όλων αυτών είναι η συναίνεση στην ευκολότερη και γρηγορότερη λήψη αντιλαϊκών και αντιδημοκρατικών αποφάσεων.

Βέρα Κορωνάκη
Περιφερειακή σύμβουλος της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στα Ιόνια




00 inkefalonia general ad 300X250