Αντίθετο το Δημοτικό Συμβούλιο για τις ανεμογεννήτριες στα Κηπούρια (video)

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015 12:35

Αντίθετο το Δημοτικό Συμβούλιο για τις ανεμογεννήτριες στα Κηπούρια (video)

Η τοποθέτηση τριών νέων ανεμογεννητριών στην τοποθεσία Κηπούρια, απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο στο θέμα που ήρθε ως εκτός ημερησίας κατά την χθεσινή συνεδρίαση. Την εισήγηση στο θέμα έκανε ο δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά», Διονύσης Αραβαντινός, ο οποίος ήταν αυτός που αιτήθηκε να μπει το θέμα ως κατεπείγων. Αυτό που βγήκε από την συζήτηση είναι πως το δημοτικό συμβούλιο είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην προοπτική εγκατάστασης των νέων ανεμογεννητριών

 

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής

«Η άποψη του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου και της τοπικής κοινωνίας θα έπρεπε να είναι βαρύνουσας σημασίας. Διαπιστώνουμε όμως ότι τις απόψεις των δημοτικών συμβουλίων τις επιδιώκουν για το θεαθήναι , δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα και τις αποφάσεις τους τις πετάνε στον κάλαθο των αχρήστων» ήταν τα πρώτα λόγια του συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης και συνέχισε: «Το τίμημα για το συγκεκριμένο έργο είναι 4.600 ευρώ, για έκταση 17 στρεμμάτων και χρόνο για 25χρόνια. Όπως φαίνεται το τίμημα αυτό καταβάλλεται στο ελληνικό δημόσιο, όπως φαίνεται η έκταση έχει χαρακτηριστεί δημόσια δασική. Νομίζαμε ότι αυτή η έκταση είναι μοναστηριακή».

Πρέπει να επικαιροποιήσουμε την προηγούμενη απόφαση . Οι τρεις ανεμογεννήτριες αργότερα θα πολλαπλασιαστούν και θα γίνουν 53. Ο Δήμος θα πρέπει να αναλάβει διαδικασία για να σταματήσει η εγκατάσταση μέσω των ασφαλιστικών μέτρων.

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση γίνεται σε περιοχή φυσικού κάλλους, με άγρια πανίδα, που έχει ιστορική σημασία με την ύπαρξη Ταφιού, που διαθέτει περιπατητικό μονοπάτι, είναι κοντά στην Ιερά Μονή Κηπουραίων, υπάρχουν ακόμα και πολυβολεία από την εποχή β’ παγκοσμίου πολέμου και τέσσερις παραδοσιακές κτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Είμαι λοιπόν κατά της κατ’ επίφαση ανάπτυξης. Πρέπει λοιπόν να σταματήσει η εγκατάσταση εδώ και τώρα.

Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο ώστε αυτή η εγκατάσταση να μην γίνει... Μια εγκατάσταση που δεν φέρνει κανένα όφελος στην περιοχή».

Παρακάτω σε βίντεο ολόκληρη η τοποθέτησή του

https://www.youtube.com/watch?v=BxXKAQnR35A

Ακολούθως τον λόγο στην συνεδρίαση πήρε ο Γεράσιμος Μαρούλης Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Καμιναράτων.
«Είμαι υπέρ της ανάπτυξης και της τεχνολογίας, αρκεί να μην ενοχλεί το περιβάλλον και να είναι όλα νόμιμα. Να υπάρχουν ανταποδοτικά τέλη για το χωριό και από την λαϊκή συνέλευση που κάναμε οι κάτοικοι είπαν όχι δεν το θέλουν. Εγώ είμαι όμως υπέρ των χωριανών που είπαν όχι».

Παρακάτω σε βίντεο ολόκληρη η τοποθέτησή του

https://www.youtube.com/watch?v=bNFoltWIws8

Θεόφιλος: «Ο δήμος θα πρέπει να είναι μπροστά και όχι να ακολουθεί τις εξελίξεις. Το μάθαμε από τις μπουλντόζες»

Ο Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θεόφιλος Μιχαλάτος στην τοποθέτησή του τόνισε: «Έχουμε την τοπική κοινωνία που είναι κατηγορηματικά αντίθετη και μία απόφαση δημοτικού συμβουλίου το 2013 που ομόφωνα είπαμε ότι δεν θέλουμε να μπούνε ανεμογεννήτριες. Έπρεπε να έχει την επιμέλεια η Δημοτική Αρχή αν αυτή η απόφαση πήγε στην Περιφέρεια και στο αρμόδιο υπουργείο για να δει αυτή η απόφαση που βρίσκεται. Δεν το έκανε όμως και έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και τις αντιδράσεις των κατοίκων. Το μάθαμε από τις μπουλντόζες που μπήκαν και είναι ένα έλλειμμα αυτό για την Δημοτική Αρχή. Ο δήμος θα πρέπει να είναι μπροστά και όχι να ακολουθεί τις εξελίξεις. Πρέπει και οι κάτοικοι να ξεσηκωθούν και να εμποδίσουν το έργο . Η δημοτική Αρχή πρέπει να δείξει ότι ξέρει να αγωνίζεται».

Παρακάτω σε βίντεο ολόκληρη η τοποθέτησή του
https://www.youtube.com/watch?v=bJ0rySKsk5M

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του ΦΙ.ΚΟ Ηλίας Παρίσης εξέφρασε την αντίθεσή του στην τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στην περιοχή.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπάστες Ξανά» Μάκης Δημητράτος στην τοποθέτησή του δήλωσε: «Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν συμβεί ανάλογο πλημμυρικό φαινόμενο στην περιοχή; Να ανασταλούν οι εργασίες για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών».

Ο επικεφαλής της «Ενωμένης Τετράπολης» Βασίλης Ρουχωτάς πρόσθεσε: «Κατοχύρωση της ιδιοκτησίας με αποδείξεις στην Μονή Κηπουραίων και απομάκρυνση της εταιρίας».

Ο Νίκος Ανουσάκης από την πλευρά της συμπολίτευσης είπε μεταξύ άλλων: « Πρέπει να αναθέσουμε στον νομικό εκπρόσωπο του δήμου να εξαντλήσουμε όλα τα νομικά μέσα».

Ο Γιάννης Κουρούκλης από την Λαϊκή Συσπείρωση προέτρεψε να ξεσηκωθούν οι κάτοικοι της περιοχής: «Πρέπει να οργανωθεί ο λαός της περιοχής. Στην λαϊκή συνέλευση εξέφρασαν την αντίθεσή τους και είναι όντως ένα θετικό στοιχεί. Πρέπει ο δήμος να οργανώσει τον κόσμο και να τον βάλει μπροστά, γιατί αυτό μόνο θα αποτρέψει την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Ο Νίκος Γκισγκίνης, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισε : Πρέπει να πάρουμε απόφαση σαν δημοτική αρχή και να κινητοποιήσει τις δυνάμεις ο δήμος και να αποκλείσουμε τα μηχανήματα και να κλείσει η περιοχή» και κατέθεσε ξεχωριστή πρόταση της Λαϊκής συσπείρωσης.

Οι παρατάξεις των «Ριζοσπαστών Ξανά» και των «ΦΙ.Κ.Ο» ψήφισαν την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, που προσθέτει στα παραπάνω την αγωνιστική κινητοποίηση των κατοίκων.

DSC 0001DSC 0002DSC 0004DSC 0006DSC 0008DSC 0010DSC 0011DSC 0012DSC 0013DSC 0014DSC 0016DSC 0028DSC 0038DSC 0040DSC 0041




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250