Συνήγορος του Πολίτη: Οι δήμοι ευθύνονται για την ηχορύπανση από τα καταστήματα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014 00:34

Συνήγορος του Πολίτη: Οι δήμοι ευθύνονται για την ηχορύπανση από τα καταστήματα

Ο Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε αναφορές πολιτών, σχετικά με την πρόκληση ηχορύπανσης κατά τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ, εστιατόρια, μπαρ, κλπ) και προέβη σε διαπιστώσεις και προτάσεις, τις οποίες έθεσε υπόψη του καθ” ύλη αρμόδιου Υπουργού Υγείας, χωρίς όμως να λάβει απάντηση, μέχρι σήμερα, όπως επισημαίνεται σχετικά.

Ειδικότερα, η Αρχή διαπίστωσε τα ακόλουθα:

- Η ηχορύπανση, που πρόσφατα χαρακτηρίσθηκε ως «ρύπος», αποτελεί μία από τις σοβαρότερες περιβαλλοντικές απειλές που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής, ενώ οι διαμαρτυρίες των πολιτών, για συστηματική και εκτεταμένη ηχορύπανση, είναι επαναλαμβανόμενες.
- Οι Δήμοι χορηγούν στα ΚΥΕ άδειες, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την υπερσυγκέντρωση και την άμεση γειτνίασή τους με κατοικίες σε συγκεκριμένες περιοχές.
- Συγκεκριμένα καταστήματα εξακολουθούν να διαθέτουν άδειες, παρά τη διαπίστωση εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών, ότι δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησής τους.
- Όταν διαπιστώνεται ηχορύπανση, παραβιάζονται οι προϋποθέσεις χορήγησης των αδειών λειτουργίας και μουσικής του καταστήματος. Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει γενικά τη δυνατότητα ανάκλησης της άδειας λειτουργίας ΚΥΕ, η οποία όμως, στην πράξη δεν αξιοποιείται, λόγω του προσωρινού χαρακτήρα των συγκεκριμένων παραβάσεων και του περιορισμένου αριθμού ελέγχων.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ