«Τα παιδιά θέλουν να μάθουν και να συμμετέχουν» – Τι είπε ο Κωνσταντάτος στον InKefalonia 89,2 για τις δράσεις εθελοντισμού
Στον Inkefalonia 89,2 στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» με την δημοσιογράφο Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας με μέριμνα και διαχείριση θεμάτων αιγιαλού και παραλίας και αρμοδιότητες περιβάλλοντος και τοπικής ανάπτυξης του Δήμου Αργοστολίου και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, Διονύσης Κωνσταντάτος.
Ο κ Κωνσταντάτος αναφέρθηκε στην δράση εθελοντισμού και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης που πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας 9 Μαρτίου οι μαθητές της Α’ τάξης του 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου στην παραλία Τραπεζάκι, στα Μουσάτα μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους , σημειώνοντας ότι ήταν δράση των εκπαιδευτικών του σχολείου , της κ Γεωργοπούλου, στην οποία προσκλήθηκαν ο ίδιος και μέλη της Εθελοντικής Ομάδας 21ας.
Επίσης στο πρόσφατο παρελθόν στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο Βλαχάτων και στο Γυμνάσιο και Λύκειο Πάστρας συνετείχαν σε δράσεις εθελοντισμού που διοργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί των σχολείων.
Όσον αφορά την στάση των παιδιών σ αυτές τις δράσεις, ο κ. Κωνσταντάτος ανέφερε:
«Τα παιδιά είναι κατενθουσιασμένα μ αυτές τις δράσεις , έχουν ερωτήσεις, θέλουν να ξέρουν τι γίνεται θέλουν να μαθαίνουν πράγματα, θέλουν να έρθουν στην ομάδα μας και στις εθελοντικές ομάδες γενικότερα.
Οι εθελοντικές ομάδες του Δήμου Αργοστολίου, είναι της 21ας, της Λειβαθούς και του Ελειού-Πρόνων και αντίστοιχα κάνουνε κι άλλες ομάδες απ ότι γνωρίζω.
Εμείς και ως Πολιτική Προστασία θέλαμε να βγούμε προς τα έξω να μάθουνε τα παιδιά τι κάνουμε, τι γίνεται, πως αντιδρούμε στα φυσικά αυτά φαινόμενα, είτε είναι πλημμύρες είτε παγετός, η σεισμοί , η πυρκαγιές, οπότε πιστεύουμε ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται».
Σε σχέση με την πρόληψη , ο κ Κωνσταντάτος τόνισε:
«Υπάρχει ενδιαφέρον και έχει αποδειχτεί.
Το κεντρικό κράτος, αλλά και εμείς ως Δήμος και όλος ο κόσμος ,δίνουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα στην πρόληψη, οπότε ο καθαρισμός των οικοπέδων , κλπ, ωφελεί εμάς, τις ανθρώπινες ζωές μας ,την περιουσίας μας, τα ζώα μας , με ότι συνεπάγεται αυτό.
Απόδειξη είναι ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε πολύ μεγάλες πυρκαγιές σε έκταση , μπορεί να είναι σε αριθμό, αλλά την σεζόν που πέρασε δεν ήταν πάρα πολλές σε σύγκριση πάντα με τα άλλα χρόνια. Επηρεαζόμαστε βέβαια πάρα πολύ από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν .
Μπορεί να είχαμε πάρα πολλές βροχές φέτος από τέλη Σεπτέμβρη μέχρι και πριν από λίγες μέρες ,δεν ήταν πάρα πολύ έντονες, κάποια στιγμή κάνανε και ζημιές , όμως αυτό συνεπάγεται ότι το χορτάρι έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ και θέλει καθαρισμούς , συμμετοχή από όλους , για να βοηθήσουμε σ αυτό το κομμάτι».
Όσον αφορά τον βαθμό προετοιμασίας και ετοιμότητας, στην καθαρότητα των ρόλων και στη συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων ( Πυροσβεστική, νοσοκομείο, ΕΚΑΒ, Αστυνομία κλπ), ενημέρωσε ότι, μετά την αποστολή επείγοντος εγγράφου από την Γ. Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, υπάρχουν κάποιες ημερομηνίες για συνεδρίαση του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΤΕΣΟΠ) και για άσκηση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου επί χάρτου και επί του πεδίου με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, με
στόχο τον καλύτερο συντονισμό και την προετοιμασία του Δήμου.
Δήλωσε δε ότι στο θέμα των πυρκαγιών , αλλά και σε όλες τις έκτακτες ανάγκες είτε από φυσικά είτε από ανθρωπογενή αίτια, ο Δήμος μαζί με την Περιφέρεια συνεδριάζουν με τα ΤΕΣΟΠ και ΠΕΣΟΠ και όλοι μαζί συμπορεύονται για να καλύψουν τις όποιες ανάγκες.
Αναλύοντας κάποια σημεία που καταγράφηκαν στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ 27-28 Φεβρουαρίου για την προετοιμασία και συνδιαμόρφωση του νέου νομοσχεδίου με τίτλο «Ενεργή Μάχη», όπως ανοιχτές δεξαμενές νερού σε δύσβατα σημεία κλπ, ο κ. Κωνσταντάτος ανέφερε ότι αυτό είχε ειπωθεί και στο παρελθόν , όμως είναι δύσκολο να επιτευχθεί, λόγω μη ύπαρξης δρόμων , λόγω κόστους κλπ και έκανε αναφορά στο λειτουργικό κομμάτι με μηχανήματα έργου ιδιωτών με συμβάσεις από τον Δήμο και πάει λέγοντας. Ενημέρωσε δε, ότι οι σχετικές ενημερώσεις από το αρμόδιο Υπουργείο έχουν παραληφθεί για το νέο νομοσχεδίου με τίτλο «Ενεργή Μάχη» και την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει ενημέρωση μεταξύ των εμπλεκόμενων για το τι ζητά το Υπουργείο, τονίζοντας ότι υπάρχει ανταπόκριση , υπευθυνότητα και μεγάλη συμμετοχή στα προβλεπόμενα.
Ερωτώμενος για το αν ο Δήμος Αργοστολίου έχει έχουν επικαιροποιήσει τα σχέδια οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών του «ΙΟΛΑΟΣ», απάντησε:
«Έχουμε επικαιροποιημένα σχέδια και για τον «ΙΟΛΑΟΣ» και για τον «ΔΑΡΔΑΝΟΣ» και για τον «ΒΟΡΕΑΣ» και για τον «ΕΓΚΕΛΑΔΟ», οι χάρτες υπάρχουν όπως και τα σχέδια, είναι επικαιροποιημένα και τα έχουν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες .
Πρόσφατα, πριν 15-20 μέρες φτιάχτηκε και μία ομάδα εργασίας στη οποία είμαι επικεφαλής, είναι η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ , το Νοσοκομείο, η Πυροσβεστική , το Λιμεναρχείο και ο υπεύθυνος των τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αργοστολίου.
Σκεφτόμαστε να διευρύνουμε και τους χάρτες , οι οποίοι έχουνε 2-3 σημεία που συμβαίνουν φαινόμενα πολύ έντονα , να τα διευρύνουμε και να βάλουμε και άλλα σημεία μέσα , μετά την εμπειρία που είχαμε με τις βροχές του Φεβρουαρίου του 2025 και τις βροχές τώρα σε σημεία που παρουσιάζονται πολύ έντονα προβλήματα, πχ τα Περατάτα που δεν υπήρχαν στους χάρτες αυτούς, οπότε έχουμε και εκεί δουλειά να κάνουμε».
Για τις πολλαπλές υποχρεώσεις των Δήμων και στον τομέα της πρόληψης απέναντι σε καιρικά φαινόμενα κα ανθρωπογενείς ενέργειες, σημείωσε ότι υπάρχει καλή διάθεση και με την βοήθεια όλων όσων συμμετέχουν σ αυτό το κομμάτι προχωρούν .
Ενημέρωσε ότι δεν έχουν καθαριστεί όλα τα οικόπεδα και με την έμφυτη καλοπροαίρετη στάση του απάντησε ότι στην πορεία όλα θα κυλήσουν καλά.
Ο φόρτος εργασίας είναι δεδομένος όπως σημείωσε αλλά θα πρέπει ανάλογα να καλύπτονται οι Δήμοι και οικονομικά .
Προσλήψεις έστω και εποχιακές για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν επιτρέπονται, 8 υπάλληλοι του Δήμου στελεχώνουν το τμήμα Πολιτικής Προστασίας, τα οποία πέραν της εργασίας του, είναι επιφορτισμένοι με την συνδρομή στην κατάσβεση των πυρκαγιών, αλλά και με περιπολίες και φύλαξη ευάλωτων σημείων, ανάλογα με τους χάρτες επικινδυνότητας της Γραμματείας του αρμόδιου υπουργείου.
Φυσικά το έργο αυτό το επιτελούν και οι Εθελοντικές ομάδες και φυσικά η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Στις Κοινότητες οι Πρόεδροι συντονίζουν ομάδες επιφυλακής αντίστοιχα.
Σημαντική είναι η συμβολή των προέδρων των Τ.Κ και των κατοίκων της κάθε Κοινότητας για την ενημέρωση και υπόδειξη διόδων στις περιοχές τους.
Κλείνοντας ο κ Κωνσταντάτος, κατέθεσε την ηθική υποχρέωση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου να φροντίζει για την προστασία του κάθε πολίτη και της περιουσίας , αλλά και του περιβάλλοντος .
Για τις εθελοντικές ομάδες ενημέρωσε ότι το κράτος φρόντισε για τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων των ομάδων αυτών , ο Δήμος διπλασίασε τα ποσά με τα οποία επιχορηγεί τις εθελοντικές ομάδες και εξήρε την συμβολή τους και σε πλημμυρικά φαινόμενα ( η ομάδα της 21ας πρόσφατα, ανέλαβε τον καθαρισμό σε σημεία του οδικού δικτύου όπου φερτά υλικά εμπόδιζαν την διέλευση οχημάτων) , αλλά και σε φαινόμενα πυρκαγιών .
Απέδωσε δε τα εύσημα και στους εργαζόμενους στην Πολιτική Προστασία του Δήμου , που επιφορτίζονται με διπλάσιες ώρες για την πρόληψη και αντιμετώπιση συμβάντων.
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης,
{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-dionysis-5}






![Έφυγαν από κοντά μας [28/4/2026]](/media/k2/items/cache/544956c1f3ba362d4809f70402094111_M.jpg)









