Χάρης Δούκας από το Ληξούρι: «Χρειαζόμαστε αποκέντρωση, όχι Δήμους επαίτες»

Κατά μέτωπο επίθεση στην κεντρική κυβέρνηση, του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νέο κώδικα της Τ.Α. που διοργάνωσε η παράταξη «ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, ΝΗΣΙ , ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» στο Ληξούρι.
Ο κ. Δούκας εξέφρασε την έντονη αντίθεση του στην αλλαγή του νομικού πλαισίου , καθώς δε ζητήθηκε από την ΚΕΔΕ και κανένα Δήμαρχο να αλλάξει ο Νόμος, ο οποίος μάλιστα ήταν της τωρινής Κυβέρνησης, θυμίζοντας παράλληλα τα λόγια του τότε Υπουργού Μάκη Βορίδη «Το γράφουμε στο βράχο».
Επιπρόσθετα, διερωτήθη γιατί πάμε σε ένα μοντέλο που έχει εφαρμοστεί μόνο στα νησιά Φίτζι , υπογραμμίζοντας σχετικά «Είναι δυνατόν να λέμε, καταργώ τη δεύτερη Κυριακή και κάνω δεύτερη επιλογή».
Αναλυτικά σημεία της ομιλίας του:
Φέρουσα ικανότητα και υπερτουρισμός
Ο κ. Δούκας αναφέρθηκε στην έννοια της φέρουσας ικανότητας των τουριστικών προορισμών, θυμίζοντας ότι συμμετείχε στην πρώτη σχετική μελέτη για τη Σαντορίνη πριν την πανδημία, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Όπως τόνισε, ήδη από τότε η Σαντορίνη είχε φτάσει στα όρια της και το τουριστικό προϊόν υποβαθμιζόταν.
«Το νησί είναι οριακά. Και τότε είχαμε πει πως πρέπει να δούμε διαφορετικά το προϊόν», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι η ίδια μελέτη παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό με στόχο να επεκταθεί και σε άλλα νησιά.
Συνέχισε λέγοντας ότι παρόμοια μελέτη πραγματοποιήθηκε και για την Αθήνα, με ιδιαίτερη σημασία, καθώς η πόλη υποδέχεται περίπου 10 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο, με προϋπολογισμό όμως μόλις για 700.000 κατοίκους.
Ρύθμιση του Airbnb και υπερκορεσμός περιοχών
Σχολιάζοντας τις συνέπειες του ανεξέλεγκτου Airbnb, σημείωσε πως παρά την ύπαρξη δεδομένων από τις μελέτες, δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο για την επιβολή περιορισμών. Αναφέρθηκε όμως σε πρόσφατες θετικές εξελίξεις, καθώς αποφασίστηκε να σταματήσει η εγγραφή νέων καταχωρήσεων Airbnb σε ορισμένες περιοχές.
«Δημιουργήσαμε και παρατηρητήριο για να παρακολουθούμε τη σχέση μεταξύ τουρισμού και ποιότητας ζωής», υπογράμμισε.
Υγεία και δημόσιες υπηρεσίες: Υποστελέχωση και αδιαφορία
Ο κ. Δούκας στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα της υγείας, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ιθάκη, που δεν διαθέτει παιδίατρο, αλλά και την Κεφαλονιά, όπου, παρά τη δωρεά για δημιουργία ΜΕΘ, η μονάδα δεν λειτούργησε ποτέ.
«Τα χρήματα που ήρθαν μετά από καταστροφές, όπως οι σεισμοί ή ο Ιανός, δεν επαρκούν για την πλήρη αποκατάσταση», υπογράμμισε.
Παρατήρησε ακόμη ότι, παρά τις εξαγγελίες του Ταμείου Ανάκαμψης, τα νοσοκομεία παραμένουν υποστελεχωμένα και οι γιατροί καλούνται να εργάζονται με εξοντωτικούς ρυθμούς και ελάχιστους μισθούς, ενώ παράλληλα φέρουν την ευθύνη για ζωές.
Κριτική στη διαχείριση ενέργειας και των δημοσίων επιχειρήσεων
Ειδική μνεία έκανε στην ενεργειακή πολιτική, ασκώντας κριτική στη λογική της ιδιωτικοποίησης:
«Η ΔΕΗ φτιάχνει υπερπολυτελή κτίρια αντί να επενδύει σε δίκτυα και να κρατάει τις τιμές χαμηλά. Θέλουμε δημόσια επιχείρηση ή έναν φορέα που λειτουργεί με όρους αγοράς και υπερκερδών;», διερωτήθηκε.
Αναφέρθηκε επίσης στις τεχνητά υψηλές τιμές ενέργειας, λέγοντας ότι κάθε φορά βρίσκονται νέες δικαιολογίες («πόλεμος», «ζέστη», κ.λπ.) για να συγκαλύπτεται το πρόβλημα.
Νέα νομοθεσία και αυτοδιοίκηση: «Θέλουν δημάρχους επαίτες»
Καταφέρθηκε κατά του νέου νόμου για την αυτοδιοίκηση, υποστηρίζοντας ότι η κατάργηση της δεύτερης Κυριακής και η ανάδειξη δημάρχων χωρίς πλειοψηφία αλλοιώνει την ισοδυναμία της ψήφου.
«Θα εκλέγεται δήμαρχος με 28% και χωρίς ισχυρή εντολή. Πώς θα μπορεί να σταθεί απέναντι σε έναν Περιφερειάρχη ή Υπουργό;», σχολίασε. Εξέφρασε ακόμη έντονη επιφύλαξη για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας χωρίς επαρκείς εγγυήσεις ασφαλείας.
Χρηματοδότηση Δήμων και κεντρικός έλεγχος
Ο Δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε ότι οι δήμοι στερούνται βασικών πόρων και αναγκάζονται να παρακαλούν για επιπλέον χρηματοδότηση κάθε Νοέμβριο ή Δεκέμβριο. Όπως είπε, η ΚΕΔΕ ζητά +5 δισ. ευρώ ετησίως για τις βασικές λειτουργίες των δήμων, αλλά το αίτημα αυτό δεν ικανοποιείται.
«Τα χρήματα από τον τουρισμό πάνε παντού, εκτός από τον δήμο. Από τα 15 ευρώ που εισπράττει ένα κατάλυμα, μηδέν πάνε στον δήμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ιδιώτες και εργολαβίες: Τριπλάσιο κόστος για σκουπίδια και πράσινο
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών, σημειώνοντας ότι όπου οι εργολάβοι αναλαμβάνουν τη διαχείριση απορριμμάτων, το κόστος τριπλασιάζεται.
Έφερε ως παράδειγμα την Αθήνα, όπου η σύμβαση για το κλάδεμα του πρασίνου αγγίζει τα 40 εκατομμύρια ευρώ και υποστήριξε ότι είναι προτιμότερο να υπάρχει δημόσια διαχείριση με κατάλληλη στελέχωση, παρά εργολαβίες που απορροφούν πολύτιμους πόρους.
Αδέσποτα και ΜΚΟ: «Να δημοσιευτούν όλα τα ποσά»
Καυτηρίασε την αδυναμία διαχείρισης των αδέσποτων, επιρρίπτοντας ευθύνες στο κράτος που δίνει ελάχιστα χρήματα στους δήμους, ενώ ορισμένες ΜΚΟ εισπράττουν πολλαπλάσια κονδύλια χωρίς επαρκή έλεγχο.
«Πρέπει να δημοσιοποιηθούν όλα: ποιος πήρε τι και τι προσέφερε. Αν δεν γίνει, θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε επιθέσεις και καταγγελίες», σημείωσε.
Ανάγκη για θεσμική αυτονομία και αποκέντρωση
Ολοκληρώνοντας, ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι η αυτοδιοίκηση είναι ο πιο γνήσιος αποκεντρωμένος θεσμός και πρέπει να έχει λόγο στη χάραξη πολιτικής, διότι βρίσκεται εγγύτερα στον πολίτη και μπορεί να αφουγκράζεται καλύτερα τις ανάγκες της κοινωνίας.
«Αν συνεχίσουμε συγκεντρωτικά, θα οδηγηθούμε σε πελατειασμό, διαφθορά και απώλεια εμπιστοσύνης», τόνισε.
Αναφέρθηκε, τέλος, στις δύο βασικές μεταρρυθμίσεις που είχε ζητήσει η Τρόικα: αποκέντρωση και απονομή δικαιοσύνης, θέτοντας το ερώτημα:
«Αλλάξαμε κάτι από αυτά;»