Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου από Βρυξέλλες: ''Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μεταρρύθμιση...''

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024 13:32

Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου από Βρυξέλλες: ''Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μεταρρύθμιση...''

Παραδώσαμε στα Ευρωπαϊκά όργανα και στην δημοσιότητα την Έκθεση μας για τις μεταρρυθμίσεις της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την προγραμματική περίοδο 2021-2027

Η Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου Εμπειρογνωμόνων (Επιτροπή των Σοφών όπως συνηθίζεται να λέγονται οι ειδικού σκοπού επιτροπές) η οποία συγκροτήθηκε από την Κομμισιόν ολοκλήρωσε τις προτάσεις της για την μεταρρύθμιση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την συνοχή και την ανάπτυξη της Ευρώπης, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης και συνέντευξης τύπου την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024 στις Βρυξέλλες, την Έκθεσή της μετά από ενός έτους εργασίες.

Η πρ. Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρ. Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου μετείχε στην Επιτροπή αυτή, à titce personnel (σε προσωπικό επίπεδο και όχι ως εκπρόσωπος φορέα), εξέφρασε από τις Βρυξέλλες την ικανοποίησή της αφ΄ ενός γιατί τα ευρωπαϊκά όργανα ξεκινούν τον διάλογο για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερο αποτελεσματική στις επιδόσεις της και με μεγαλύτερη συνοχή και μικρότερες αποκλίσεις μεταξύ των Περιφερειών της. Και αφ΄ ετέρου για το αποτέλεσμα της συλλογής εργασίας της Επιτροπής των Σοφών με τίτλο “Σφυρηλατώντας ένα βιώσιμο μέλλον μαζί. Συνοχή για μια ανταγωνιστική και συνεκτική Ευρώπη”.

Η πρ. Περιφερειάρχης επισημαίνει ότι η Επιτροπή έλαβε υπόψη της τόσο το παγκόσμιο περιβάλλον στο οποίο κινείται η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και την κατάσταση της ανάπτυξης των Περιφερειών της και των ευκαιριών, των ευρωπαίων πολιτών για να μελετήσει τις προτάσεις της.

Η Περιφερειακή πολιτική συνοχής έχει αλλάξει την φυσιογνωμία πολλών περιοχών με έργα υποδομών, κοινωνικών δομών, καινοτομίας, εκπαίδευσης κ.λ.π. Παρ΄όλα αυτά :

  • 75 εκατομμύρια ευρωπαίοι ζουν σήμερα σε περιοχές με ποσοστό ανάπτυξης γύρω στο 0 (μηδέν)
  • 60 εκατομμύρια ευρωπαίοι ζουν σε περιοχές με GDP ανα κάτοικο μικρότερο από αυτό του 2000.
  • Εκατομμύρια ευρωπαίων νοιώθουν και διαπιστώνουν ότι δεν έχουν ευκαιρίες στον τόπο που γεννήθηκαν και ζουν
  • Τοπικές Αρχές δεν έχουν τα κατάλληλα θεσμικά και διοικητικά μέσα για να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις του ανταγωνισμού της ψηφιακής και πράσινης ανάπτυξης.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χάνει σε ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα. Από το 25% του παγκόσμιου GDP το 1991, εκπροσωπεί μόνο το 17% το 2022.

“Αυτά και άλλα ευρήματα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας για τις μελλοντικές πολιτικές της Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δημοσιονομική κρίση και η πανδημία covid-19 άφησαν πληγές. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε με κατάλληλα μέσα και δικαιοσύνη τα διαρθρωτικά και αναπτυξιακά προβλήματα και να δώσουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες σε κάθε γωνιά για να ανταποκριθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην αποστολή της”, δήλωσε η κα Κράτσα.

 

 


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250