Η Ρόδη Κράτσα σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 03 Φεβρουαρίου 2024 10:47

Η Ρόδη Κράτσα σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής

Ρόδη Κράτσα - Τσαγκαροπούλου, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής. Πρόταση για Περιφερειακά Παρατηρητήρια αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας   

  • Τεράστιο το έργο και το κόστος των αντιπλημμυρικών έργων, ασήκωτο από Περιφέρειες και Δήμους.
  • Ανάγκη τεχνολογικής προσαρμογής των δημόσιων και ιδιωτικών έργων στα νέα δεδομένα των φυσικών καταστροφών.
  • Τεράστια πρόκληση η ενεργειακή φτώχεια για την κοινωνία, αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πρόταση για Περιφερειακά Παρατηρητήρια.

Σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής, με θέμα τις πολύπλευρες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η απερχόμενη Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα - Τσαγκαροπούλου και πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. του εν λόγω Ινστιτούτου, σε συζήτηση με τον Περιφερειάρχη Αττικής, κύριο Νίκο Χαρδαλιά και τον Γεν. Γραμματέα  της Ακαδημίας Αθηνών καθηγητή κύριο Χρήστο Ζερεφό ανέδειξε το τεράστιο κόστος των αντιπλημμυρικών έργων (μελέτες παρεμβάσεις, κατασκευές) με το οποίο είναι αντιμέτωπες οι Περιφέρειες για να υπάρξει αποτελεσματική και προληπτική αντιμετώπιση των νέων απαιτήσεων που δημιουργούν τα βιαία φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής.

Η Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου επανέφερε την πρόταση της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής για την δημιουργία ΄΄ Ταμείου Ρεμμάτων΄΄ σε κεντρικό επίπεδο και συμπλήρωσε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα πρέπει να διαθέσει πόρους προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου έθεσε επίσης το θέμα της ενεργειακής φτώχειας που πλήττει τον Ευρωπαϊκό πληθυσμό, σε ποσοστό 11% (54 εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες), ενώ η Ελλάδα είναι στην πρώτη πεντάδα των βαρύτερα πληγωμένων χωρών με σοβαρές πολύπλευρες συνέπειες στην υγεία, την ευεξία, την ποιότητα ζωής ατόμων και οικογενειών.

Με την ιδιαίτερη ιδιότητα της ΄΄Πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) για το Κλίμα΄΄ τόνισε ότι απαιτείται ευρεία  κινητοποίηση κυβερνήσεων, τοπικών αρχών και πολιτών για να αντιληφθούμε ότι η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να είναι συνδυασμένη με την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με συντονισμένα και αποτελεσματικά μέσα σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

Η Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου σημείωσε ότι παρ΄όλες τις νομοθεσίες για τα κοινωνικά δικαιώματα, τις  συστάσεις, τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων, τα εθνικά σχέδια δράσης, το ευρωπαϊκό και τα εθνικά Παρατηρητήρια, η κρίσιμη αυτή πρόκληση δεν έχει αντιμετωπισθεί.

Η πρ. Περιφερειάρχης υποστήριξε ότι οι συντονισμένες δράσεις πρέπει  να βασιστούν σε λεπτομερή δεδομένα, εξειδικευμένες έρευνες και προτάσεις σε περιφερειακό επίπεδο και πρότεινε την δημιουργία Περιφερειακών Παρατηρητηρίων για την ενεργειακή φτώχεια, για την χαρτογράφηση του φαινομένου στις διάφορες περιοχές και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση των κατάλληλων πολιτικών και χρηματοδοτικών εργαλείων.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΕΡΕΦΟΣΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250