Γαλιατσάτος για Βεργώτεια: "Αδιαφόρησε η Περιφερειακή Αρχή. Ασχολούνται με με την επικοινωνία μέσω Facebook"

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 26 Απριλίου 2023 14:44

Γαλιατσάτος για Βεργώτεια: "Αδιαφόρησε η Περιφερειακή Αρχή. Ασχολούνται με με την επικοινωνία μέσω Facebook"

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 ,στην εκπομπή με τους Δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο επικεφαλής της Α.Ν.Α.Σ.Α για τα Ιόνια Νησιά Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ακύρωση των Βεργώτειων 2023 λόγω της ακαταλληλότητας του ταρτάν στο Γήπεδο Αργοστολίου. 

«Δεν είναι ευχάριστο, είχαμε συνηθίσει να έχουμε στον τόπο μας την αναβίωση μιας διοργάνωσης που ήταν τα Βεργώτεια, αλλά με έναν πολύ διαφορετικό και ανώτερο σε επίπεδο και συμμετοχές τρόπο και αυτό μας έκανε όλους να νιώθουμε όμορφα. Στο στάδιο αυτό έγιναν ρεκόρ από τον Τεντόγλου ,υπήρχαν οι δυνατότητες και όλοι οι μεγάλοι αθλητές ήθελαν να παίρνουν μέρος στα Βεργώτεια και για μας ήταν πολύ σημαντικό γεγονός.

Είναι κρίμα που κάποιοι δεν είδαν εγκαίρως το πρόβλημα , γιατί ήταν γνωστό από πέρυσι και κάποια στιγμή θα γινόταν αυτό που έγινε ,αφού δεν ληφθήκαν εγκαίρως τα ανάλογα μέτρα».

«Στις πρώτες δημόσιες εκφράσεις είδαμε μία γενίκευση ευθυνών που δεν ευσταθούν. Ο Δήμος μπορεί να είναι ο ιδιοκτήτης γιατί το στάδιο είναι δημοτικό, αλλά ο Δήμος είχε εναποθέσει τις ελπίδες του στο πρόγραμμα το οποίο ανέλαβε η Περιφέρεια να κάνει στα πλαίσια του «Αντώνης Τρίτσης», που είχε εντάξει και την αποκατάσταση του ταρτάν στο στάδιο Αργοστολίου».

«Από την περιγραφή που κάνουμε στην ανακοίνωση που δημοσιεύσαμε, αποδεικνύεται ότι από τον Μάρτη του 2022 έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση και τον Απρίλη του 2022 εγκρίθηκαν και οι όροι της δανειοδότησης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η Περιφέρεια δεν είχε ενδιαφέρον, περνάνε 2 μήνες από τον Απρίλιο για να συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή για να αποδεχθεί τους όρους του δανείου . Σ αυτές τις περιπτώσεις δεν περιμένεις 2 μήνες, το κάνεις την επόμενη μέρα αν επείγεσαι. Το χειρότερο είναι ότι ο τρόπος που έκανε την αποδοχή των δανειακών όρων ήταν ο μη αρμόζων με αποτέλεσμα το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να τους επιστρέψει τον φάκελο και ασχολήθηκαν με αυτό το θέμα πάλι τον Νοέμβριο του 2022. Δηλαδή πέρασαν άλλοι 5 μήνες για να καθίσει η Οικονομική Επιτροπή με ευθύνη της Περιφέρειας να διορθώσει το προηγούμενο πρακτικό για να συμφωνήσει με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Από κει και μετά περνούν άλλοι 4 μήνες , από τον Νοέμβριο του 2022 μέχρι τον Μάρτη του 2023 για να έρθει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο , προκειμένου να εγκριθεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και των Δήμων και της εταιρείας ΕΥΔΗΜΟΣ για να εκτελέσει το έργο. Πέρασε ένας χρόνος, χωρίς να καταφέρει η Περιφέρεια στο διάστημα αυτό να προωθήσει προς δημοπράτηση και εκτέλεση το συγκεκριμένο έργο. Δεν ήταν ένα έργο το οποίο ήθελε κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία , μια απλή προμήθεια ήταν και η τοποθέτηση του ταρτάν. ‘Έχουν ευθύνη, δεν έχουν ενδιαφέρον, έχουν άλλες προτεραιότητες, και όπως και στην Κέρκυρα έκλεισαν το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο , έτσι κι εδώ έχουμε αυτή την εξέλιξη».

«Γενικώς η προσήλωση της Περιφερειακής Αρχής στην πραγματική εικόνα, κατάσταση και προβλήματα δεν είναι η αρμόζουσα. Δαπανά περισσότερο χρόνο η κ Περιφερειάρχης για επικοινωνιακές πρακτικές μέσα από το Fb και το twitter κλπ, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουμε παραγωγή ουσιαστικού έργου και φτάνουμε σε σημεία τραγικά, όπως αυτό με το στάδιο Αργοστολίου. Αυτό για εμάς αλλά και για το κύρος της Περιφέρειας, είναι πολύ σοβαρό χτύπημα. Το ήξεραν το πρόβλημα και δεν έκαναν τίποτα και μου κάνει εντύπωση που δεν έχουν βγεί να πάρουν την ευθύνη τους. Θα μπορούσαν να πουν στον Δήμο να εκτελέσει εκείνος το έργο, γιατί πιθανόν ο Δήμος να έβρισκε τον τρόπο να το εκτελέσει πιο γρήγορα. Ούτε αυτό έκαναν, κρατήσανε όλα τα δεδομένα στα χέρια τους και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε τώρα».

«Δεν θέλω να μπω στο θέμα της εντοπιότητας του εκάστοτε Περιφερειάρχη , γιατί εγώ παρότι είμαι Κεφαλονίτης , ως Περιφερειάρχης προσπάθησα να μην αδικώ κανέναν και να βοηθώ όπου υπήρχε πρόβλημα. Δεν χρειάζεται να είσαι Κεφαλονίτης σώνει και καλά για να μπορείς να βοηθήσεις τον τόπο σου. Άλλωστε είναι και οι Αντιπεριφερειάρχες και μέχρι πρότινος ήταν και δύο από την Κεφαλονιά που συμμετέχουν στην Εκτελεστική Επιτροπή και επομένως συναποφασίζουν. Άλλο αν η κ Κράτσα δεν συνεδριάζει ποτέ την Εκτελεστική Επιτροπή, που είναι κι αυτό ένα θέμα, γιατί δεν τους δίνει το δικαίωμα να εκφραστούν πουθενά. Αλλά σε ένα τέτοιο θέμα που είναι πολύ σημαντικό, θα έπρεπε και ο Αντιπεριφερειάρχης που είναι χωρικός, να έχει κινηθεί όπως έπρεπε και στον χρόνο που έπρεπε».

«Τώρα το στοίχημα είναι τουλάχιστον να φτιαχτεί το ταρτάν για να είμαστε έτοιμοι του χρόνου, γιατί ποτέ δεν είσαι σίγουρος για το πώς θα εξελιχθεί. Άλλωστε φρόντισε η Περιφερειακή Αρχή το έργο να το δώσει σε μία ιδιωτική εταιρεία. Με την προγραμματική σύμβαση αντί να το δώσει στους Δήμους να το εκτελέσουν αφού δεν μπορεί η ίδια η Περιφέρεια να το εκτελέσει το έργο –και αναρωτιέται κανείς αφού δεν μπορείς να το εκτελέσεις το έργο, τι το πήρες να το κάνεις-, το δίνει την ΕΥΔΗΜΟΣ ΑΕ , η οποία εμφανίζεται με έναν μανδύα ενδιάμεσο ιδιωτικό   και δημόσιο, για να εκτελεί έργα του Δημοσίου, που δεν μπορεί να εκτελέσει το Δημόσιο. Το ερώτημα είναι αν θα το εκτελέσουν στην ώρα του και αν θα είναι το αποτέλεσμα αυτό που πρέπει. Ελπίζουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα έγκαιρα και σωστά. Με αυτά που προηγήθηκαν, πρέπει να ανησυχούμε».

«Τον Οκτώβριο ελπίζω ότι το τοπίο θα έχει αλλάξει και κάποια πράγματα θα μπούν στη θέση τους και στη σειρά τους, όμως ποτέ δεν πρέπει να εφησυχάζεις σ αυτά τα θέματα. Ας βγάλουν τα συμπεράσματα τους και αυτοί που φταίνε και αυτοί που παρακολουθούν».

«Σε κάποια άλλη συζήτηση αξίζει τον κόπο να αναλύσουμε τα όσα ελέχθησαν από τον κ Μητσοτάκη κατά την επίσκεψη του στην Κέρκυρα για το πρόγραμμα «Κέρκυρα και Ιόνια Νησιά έως το 2030» και τα 260 plus έργα που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια και ιδιαίτερα για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250