Σταύρος Σπαθής στον Inkefalonia 89,2: ''Οι ΔΕΥΑ όλης της Ελλάδας χρειάζονται ενίσχυση, όχι ιδιωτικοποίηση''

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 25 Μαρτίου 2023 19:09

Σταύρος Σπαθής στον Inkefalonia 89,2: ''Οι ΔΕΥΑ όλης της Ελλάδας χρειάζονται ενίσχυση, όχι ιδιωτικοποίηση''

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους Δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο πρόεδρος της ΔΙΑ. ΔΕΥΑΔΚ και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σταύρος Σπαθής, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας  «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής - Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 - Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος»:

«Συνεδρίασε για το θέμα αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου, έχουν πάρει και άλλοι Δήμοι αποφάσεις ενάντια στον νόμο αυτό και η ΚΕΔΕ στις 29 Μαρτίου στα γραφεία της θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου γι αυτό το θέμα και θα ειπωθούν περισσότερα . Βασική αρχή και στόχος όλων των ΔΕΥΑ είναι να μην ιδιωτικοποιηθεί το νερό και να σκύψει η πολιτεία πάνω στα προβλήματα των ΔΕΥΑ όλης της Ελλάδας όσον αφορά το ενεργειακό κόστος και την υποστελέχωση. Αυτά τα δύο προβλήματα είναι τα μείζονα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι ΔΕΥΑ. Πιστεύω ότι δεν χρειαζόταν αυτός ο νόμος ώστε από την ΡΑΕ να πάμε σε άλλη αρχή για να έχουμε την εποπτεία και είμαστε κάθετα αντίθετοι στο να ιδιωτικοποιηθεί το νερό. Το νερό είναι ιδιωτικό αγαθό και θα πρέπει η πολιτεία να λύσει τα υφιστάμενα προβλήματα. Το οργανόγραμμα της ΔΕΥΑΚ έχει πάνω από 100 άτομα και αυτή τη στιγμή λειτουργούμε με 42-43 υπαλλήλους και δε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το ενεργειακό κόστος και θα πρέπει να βρεθεί μία λύση. Δεν έχουμε προχωρήσει σε αυξήσεις νερού από το 2013 και μετά, πέραν των 25 λεπτών για την λειτουργία του εργοστασίου αφαλάτωσης και αυτό μόνο για το Αργοστόλι. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν γίνεται στο νομοσχέδιο κάποια αναφορά για ιδιωτικοποίηση, όμως εμείς βλέπουμε ότι τα πράγματα οδεύουν προς τα εκεί. Υπάρχει δυσπιστία στο τι μπορεί να φέρει αυτή η αλλαγή , γιατί όπως έγινε και με τα σκουπίδια, κάποιοι βλέπουν ότι σιγά σιγά το ίδιο πάει να γίνει και εδώ. Πρέπει να προλάβουμε μια τέτοια εξέλιξη γιατί υπάρχει σχετική φημολογία για ιδιωτικοποίηση. Η Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που αλλάζει σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της κλπ, κάποια στιγμή, μπορεί να πει για ιδιωτικοποίηση. Όταν κατεβαίνει ένα νομοσχέδιο το οποίο το βάζουν σε διαβούλευση για 4 μέρες μόνο ,με 2 μέρες Σαββατοκύριακο και η μία να είναι αργία, κάτι κρύβει. Ο ίδιος ο Υπουργός ανέφερε ότι δεν υπάρχει θέμα ιδιωτικοποίησης του νερού , όμως εμείς πρέπει να προλάβουμε αυτό που ενδεχομένως θαρθει».

Στο νομοσχέδιο για τις περιοχές NATURA: « Ως Επιμελητήριο θα δούμε τι προβλέπει και τι προβλήματα ίσως δημιουργεί σε επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε ανάλογα σημεία. Είχα συνάντηση με τον πρόεδρο των αλιέων τον κ Βουτσινά ειπώθηκαν κάποια πράγματα και θα συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο την Κυριακή 26 Μαρτίου. Ορθά o Δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος το φέρνει προς συζήτηση, για να ακούσουμε και από τους φορείς το σκεπτικό που υπάρχει στο κομμάτι αυτό και να πάρουμε τις ανάλογες αποφάσεις».

Στο άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, στην συνεισφορά του Επιμελητηρίου στην τουριστική προβολή της Κεφαλονιάς και στο έργο του Δήμου Αργοστολίου στον τομέα του τουρισμού: « Με τον Δήμο έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία στον τομέα αυτό και συνεισφέρουμε όπου μπορούμε. Είναι αλληλένδετος ο Δήμος με το Επιμελητήριο και πρέπει να υπάρχει αμφίδρομη στήριξη. Στα πλαίσια αυτά το επιμελητήριο είναι δίπλα στον Δήμο, στην Τουριστική Επιτροπή, στην Ένωση Ξενοδόχων και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Πρέπει συνεχώς να προχωρούμε, ειδικά τα τελευταία 3 χρόνια η Τουριστική επιτροπή του Δήμου κάνει άριστη δουλειά και τα αποτελέσματα είναι ορατά. Οι τουριστικοί πράκτορες με ενημερώνουν ότι και το 23 και το 24 θα είναι πολύ καλές χρονιές η Κεφαλονιά ανεβαίνει τουριστικά και γίνονται και επενδύσεις στον τουρισμό. Η συμβολή του Δήμου στην λύση του χρόνιου προβλήματος της Λάσσης ήταν καθοριστική για να αναπτυχθεί περαιτέρω η περιοχή. Ο Δήμος παράγει έργο και από την πρώτη στιγμή προσπαθεί να αναπτύξει κάθε τομέα και τα αποτελέσματα είναι θετικά».

Στο «Σύμφωνο της Μυτιλήνης» για την ανάδειξη και υποστήριξη της νησιωτικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας: « Είναι ευτύχημα που ο κ Κουτουλάκης είναι Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής. Τον έχω γνωρίσει προσωπικά στις συναντήσεις στην Ισπανία και στην Μυτιλήνη ,γίνεται αυτή η προσπάθεια και τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται ειδικά στα νησιά του Αιγαίου. Θεωρώ ότι είμαστε στο στάδιο που πρέπει να βοηθηθεί η επιχειρηματικότητα στα νησιά και ο κ Κουτουλάκης το τρέχει πάρα πολύ. Στην Μαδρίτη είχα πει ότι θα πρέπει να δούμε και το ΦΠΑ στα Ιόνια Νησιά σε σχέση με όσα θα γίνουν από το 2025 και μετά και θα έχουν ευεργετικές αλλαγές για τα νησιά του Αιγαίου και θα πρέπει να επεκταθούν και στα νησιά του Ιονίου. Υπάρχει πρόβλημα σ αυτό , όμως θεωρώ ότι με την ανάλογη πίεση μπορεί κάτι να γίνει . Ο κ. Κουτουλάκης είναι κοντά στα νησιωτικά επιμελητήρια και από κοινού τρέχουμε όλες αυτές τις δράσεις».

Στο Σεμινάριο που υλοποιεί το Επιμελητήριο με θέμα Εργατική Νομοθεσία και Φορολογία σε Κεφαλονιά (27/3) και Ιθάκη (26/3) : « Μετά από συζητήσεις με την Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Κεφαλονιάς & Ιθάκης¨, αποφασίσαμε το Επιμελητήριο να κάνει αυτό το σεμινάριο με εισηγητή τον Πέτρο Ραπανάκη, Οικονομολόγο, Σύμβουλο επιχειρήσεων σε θέματα εργατικής νομοθεσίας & ανθρώπινου δυναμικού, ώστε οι φοροτεχνικοί να μπορέσουν να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα την τουριστική περίοδο. Αφορά τον ξενοδοχειακό κλάδο και τον χώρο της εστίασης και θα γίνει και στην Ιθάκη. Είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο σεμινάριο που πρέπει οι επαγγελματίες να παρακολουθήσουν».

Για την Νέα προσπάθεια εξαπάτησης στην Κεφαλονιά που επιτήδειοι βρίσκουν μέσω αναρτημένων αποφάσεων δημοσιότητας, στοιχεία επιχειρήσεων και ζητούν από τους επαγγελματίες να ανακοινώσουν κωδικούς που λαμβάνουν μέσω μηνυμάτων, τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανακοινώνει κανείς τραπεζικά στοιχεία κλπ.

Τέλος ο κ Σπαθής όσον αφορά την ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ ανέφερε: « Έχουν γίνει όλες οι συντηρήσεις σε όλους του βιολογικούς ώστε να είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τους τουρίστες την καλοκαιρινή σεζόν. Το 2022 ο βιολογικός Αργοστολίου λειτούργησε άψογα με όλο αυτό τον φόρτο των τουριστικών και μπορέσαμε να δούμε και τις δυνατότητες απόδοσης του μετά από τις παρεμβάσεις που κάναμε. Ήταν μεγάλο το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε, αλλά πλέον έχουμε στοιχεία για την σωστή λειτουργία του, κάτι που τα προηγούμενα χρόνια της πανδημίας δεν είχαμε».

Ακλουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-522465894?si=f6a63315b70c4c779a31b6944d9888d6&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250