Τραυλός: Τι συζητήθηκε στην συνάντηση με τον Γ.Γ. Εσωτερικών - Η πορεία αποκατάστασης των ζημιών από θεομηνίες, οι αποζημιώσεις κ.α.

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2023 16:25

Τραυλός: Τι συζητήθηκε στην συνάντηση με τον Γ.Γ. Εσωτερικών - Η πορεία αποκατάστασης των ζημιών από θεομηνίες, οι αποζημιώσεις κ.α.

Συνάντηση εργασίας μεταξύ του Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη, της κ. Κατερίνας Πατσογιάννη Διεύθυνσης Κρατικής Αρωγής με τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς & Ιθάκης, τους δημάρχους των νησιών καθώς και στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας, παρουσία του Bουλευτή Κεφαλονιάς & Ιθάκης, πραγματοποιήθηκε προχθές στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν η μέχρι τώρα πορεία της αποκατάστασης των ζημιών από θεομηνίες, οι αποζημιώσεις προς τους πολίτες, καθώς και τα νέα έργα που πραγματοποιηθούν άμεσα από την Περιφέρεια και τους Δήμους:

  • Αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές, ο Γενικός Γραμματέας παρουσίασε την μέχρι σήμερα πορεία των χρηματοδοτήσεων για τις φυσικές καταστροφές από το Υπουργείο Εσωτερικών προς την περιφέρεια και τους δήμους.
  • Ο Αντιπεριφερειάρχης μαζί με τον Προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας και Ιθάκης ανέλυσαν πως απορροφήθηκαν τα χρήματα του Υπουργείου Εσωτερικών και τόνισαν ότι τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν στο Νύφι, την Αγία Ευφημία και σε άλλες περιοχές μαζί με τον πολύ προσεκτικό καθαρισμό των ρεμάτων των νησιών είναι αυτά που προστάτευσαν τους οικισμούς τόσο στην πρόσφατη βροχόπτωση όσο κατά την εκδήλωση παλαιότερων καταιγίδων και καιρικών φαινομένων. Προς πιστοποίηση των ανωτέρων παραδόθηκαν προς την κυβερνητική επιτροπή  τα αποτελέσματα έρευνας της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, που βασίστηκε σε στοιχεία  τόσο από ιδιωτικούς μετεωρολογικούς σταθμούς (Φαρακλάτων και Συνεταιρισμού Ρομπόλας),όσο και από το Επιχειρησιακό Δίκτυο Μετεωρολογικών Σταθμών Ιονίου Πανεπιστημίου (Τμήμα Περιβάλλοντος) για τα ύψη βροχόπτωσης που δέχτηκαν τα νησιά μας στις αντίστοιχες κακοκαιρίες.

Παρακάτω φαίνεται το μέρος που αφορά τις θεομηνίες από το 2015-2021:

  • Κακοκαιρία 25-26/09/2015: Κήρυξη της Κεφαλονιάς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με πλημμύρες σε περιοχές της Σάμης, Ληξουρίου και Αργοστολίου και με ύψος βροχόπτωσης 233,8mm γεγονός που αντιστοιχεί σε 233,8 τόνους νερού ανά στρέμμα.
  • Κακοκαιρία Victoria 10-14/11/2019:πλυμμήρισαν το χωριό Νύφι και η Αγία Ευφημία, με ύψος βροχόπτωσης 142,4mm
  • Kακοκαιρία Ιανός 18-19/09/2020:η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας &  Ιθάκης είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ύστερα από το πέρασμα του Μεσογειακού κυκλώνα προκαλώντας σφοδρές καταστροφές σε δομικό και μη δομικό ιστό σε όλη την έκταση των νησιών μας, με ύψος βροχόπτωσης 577,4
  • Κακοκαιρία Μpalos 14-17/10/2021:η ραγδαία βροχόπτωση έπληξε την Κεφαλονιά και την Ιθάκη με ύψος βροχόπτωσης 392,9 mm.

Συμπερασματικά με τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν μετά τις κακοκαιρίες Ιanos και Victoria οι οικισμοί των νησιών μας άντεξαν στις φονικές πλημμύρες, καθώς οι λεκάνες ανάσχεσης κράτησαν τεράστιες ποσότητες νερού και φερτών υλικών αντιπλημμυρικά έργα είναι έργα πρόληψης, αντιμετώπισης και μετριασμού των πλημμυρών σε μεγάλος μέρος τους και όχι αποτροπής της κακοκαιρίας/πλημμύρας.Η παραπάνω ανάλυση η οποία βασίστηκε στην παράδοση σε έντυπη μορφή στον Γενικό Γραμματέα ,ο οποίος μας συγχάρηκε.

Αναλυτικά:

 

ΕΤΟΣ

mm (βροχόπτωσης)

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

25-26/09/2015

233,8

VICTORIA

10-14/11/2019

142,4

IANOS

18-19/09/2020

557,7

MPALOS

14-17/10/2021

392,9

upomnimaΥπόμνημα:

Κόκκινο : Πλημμυρικά φαινόμενα Πυλάρου

Πράσινο: Χωρίς πλημμυρικά φαινόμενα στην Πύλαρο

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΠΕ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΠΕ ΙΘΑΚΗΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ Π. ΤΡΑΥΛΟΣ


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250