ΛΑ.ΣΥ. Πότε επιτέλους θα δοθούν οι αποζημιώσεις από τις καταστροφές του «ΙΑΝΟΥ» και του «ΜΠΑΛΛΟΥ»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023 08:46

ΛΑ.ΣΥ. Πότε επιτέλους θα δοθούν οι αποζημιώσεις από τις καταστροφές του «ΙΑΝΟΥ» και  του «ΜΠΑΛΛΟΥ»

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:

Πότε επιτέλους θα δοθούν οι αποζημιώσεις στους επαγγελματίες, τους αλιείς και στους κτηνοτρόφους από τις καταστροφές του «ΙΑΝΟΥ» του 2020; Τι γίνεται με τις αποζημιώσεις από τις πλημμύρες του «ΜΠΑΛΛΟΥ» το 2021;

Αυτό που συμβαίνει με τις αποζημιώσεις των επαγγελματιών, αλιέων και κτηνοτρόφων από τις καταστροφές του «ΙΑΝΟΥ» το 2020 και του «ΜΠΑΛΛΟΥ» το 2021 είναι προκλητικό, απαράδεκτο, υποτιμά την νοημοσύνη και προσβάλλει την αξιοπρέπεια των πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές λόγω της έλλειψης ενός ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και της κρατικής ευθύνης.

Δεν φτάνει που δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό αντιπλημμυρικό έργο, αλλά με τα εκατομμύρια των ανακοινώσεων της κυβέρνησης και τα ευχαριστήρια, στα Δελτία Τύπου, της Περιφερειακής Αρχής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) στήνουν μια ολόκληρη «θεατρική παράσταση» και προκαλούν αντί να κοκκινίζουν.

Ακόμα χρωστάνε, από τις αποζημιώσεις που δικαιούνται να πάρουν για τις καταστροφές των σεισμών του 2014.

Ακόμα να ολοκληρώσουν την κατεδάφιση των ετοιμόρροπων σπιτιών από τον ίδιο σεισμό.

Ακόμα περιμένουν οι κτηνοτρόφοι την δωρεάν αποστολή ζωοτροφών.

Ο εμπαιγμός συνεχίζεται με την πρόταση, να κάνουν αίτηση για ένταξη οι πληγέντες-όχι όλοι- από τον «ΙΑΝΟ», για τους οποίους δεν έχουν γίνει αυτοψίες εδώ και 2½ χρόνια, σε ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης που κι αυτό έχει επιπλέον κόφτες, όπως την σύγκριση του τζίρου της μιας χρονιάς με την άλλη. Η κοροϊδία σε όλο της το μεγαλείο.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση το έχουμε φέρει επανειλημμένα στο Περιφερειακό Συμβούλιο παρά πολλές φορές. Οι πληγέντες επαγγελματίες, οι αλιείς και κτηνοτρόφοι γνωρίζουν καλά αυτό ακριβώς που συμβαίνει. Ξέρουν ότι οι ευθύνες δεν είναι στους ελάχιστους υπαλλήλους, όπως εμμέσως η αμέσως υποστηρίζει η Περιφερειακή Αρχή αλλά αποκλειστικά στην κυβέρνηση και στην σημερινή Περιφερειακή πλειοψηφία.

Μετά τις καταστροφές του «ΜΠΑΛΛΟΥ» και αφού καθυστέρησε σχεδόν ένα χρόνο η καταβολή του πρώτου 20% της αποζημίωσης ακόμα περιμένουμε την απόφαση της κυβέρνησης για το υπόλοιπο της αποζημίωσης που θα ευαρεστηθεί να δώσει. Έτσι όμως συμβαίνει όταν οι ανάγκες και οι αγωνίες της λαϊκής οικογένειας είναι ξένες για το πολιτικό προσωπικό που θεοποιεί το κέρδος των λίγων και υπηρετεί την πολιτική κόστους –οφέλους. Διαχρονική πολιτική από όλες τις κυβερνήσεις με θύμα το λαό.

Ερωτάμε και απαιτούμε από την κ. Περιφερειάρχη:

1.  Πότε επιτέλους θα πάρουν το υπόλοιπο (πέρα από το 20%) ποσό της αποζημίωσης οι πληγέντες από τον «ΙΑΝΟ» και τον «ΜΠΑΛΛΟ»;

2.  Όσοι δεν έχουν πάρει καθόλου αποζημίωση πότε θα την πάρουν, σε τι ποσοστό και με ποιο τρόπο;

3.  Έχει εκδοθεί η ΚΥΑ για τη συνολική αποζημίωση από τον «ΜΠΑΛΛΟ» και τι ακριβώς προβλέπει;

4.  Τι μέτρα θα πάρει η Περιφερειακή Αρχή να διεκδικήσει αγωνιστικά την αποζημίωση στο 100% των καταστροφών;

5.  Θα το φέρει άμεσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να αποφασιστούν μέτρα αγωνιστικής διεκδίκησης για την κάλυψη όλων των παραπάνω αναγκών;

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους

                                                                                       26.01.2023