Έρχεται πλήρης αναμόρφωση του "Αντώνης Τρίτσης" και εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης στο Αργοστόλι (Μινέτος στον COSMOS 96,5)

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 31 Ιουλίου 2022 22:24

Έρχεται πλήρης αναμόρφωση του "Αντώνης Τρίτσης" και εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης στο Αργοστόλι (Μινέτος στον COSMOS 96,5)

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους δημοσιογράφους  Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή,  φιλοξενήθηκε  ο Αντιδήμαρχος έργων του Δήμου Αργοστολίου Διονύσης Μινέτος, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στην έγκριση της Μουσειακής Μελέτης του Μουσείου Γεράσιμου Σκλάβου: « Όταν υποβάλαμε την πρόταση στο Υπουργείο για το Μουσείο, η συνολική πρόταση ήταν περίπου 3,1 εκατομμύρια ευρώ και  εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης , αλλά με προϋπολογισμό 2,6 εκατομμύρια. Κόπηκαν  τότε από τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό του έργου ορισμένα πράγματα, τα οποία δεν ήταν επιλέξιμα στο Ταμείο Συνοχής. Το υπόλοιπο ποσό αφορά η Μουσειακή Μελέτη  που εγκρίθηκε από την οικονομική Επιτροπή του Δήμου, είπε η Υπουργός κ. Μενδώνη ότι θα το χρηματοδοτήσει και τις επόμενες μέρες θα διαβιβάσουμε την μελέτη στο Υπουργείο , έτσι ώστε να ενταχθεί και αυτή προμήθεια, για να έχουμε ένα ολοκληρωμένο έργο. Σε ότι αφορά το Μουσείο και τα κατασκευαστικά του σε δέκα μέρες πιστεύω ότι θα έχει δημοπρατηθεί ως έργο και θα απομένει η έγκριση και η δημοπράτηση της προμήθειας των υλικών. Θα είναι έτοιμο έγκαιρα το Μουσείο».

 Στα έργα που είναι σε εξέλιξη: «Είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή οι εργασίες στη γεώτρηση στη θέση Λάμπη στα Ομαλά , προχωρά κανονικά το κολυμβητήριο, έκλεισε στις 25 του μήνα , συνεχίζονται οι εργασίες και υπάρχει συνεννόηση με τον εργολάβο να τελειώσει στην ώρα του. Στην Λακύθρα εκτελείται το έργο στο Δημοτικό κτήριο , στον Αγκώνα το πρώην Δημοτικό Σχολείο, στα Διλινάτα το Δημοτικό Σχολείο, σε λίγο θα αρχίσει η αντικατάσταση κουφωμάτων και στα Σπαρτιά, τελειώνει το έργο των Δαυγάτων, κάναμε εργασίες στο Δημοτικό κατάστημα στα Τρωιανάτα. Γίνονται πολλά έργα στις γύρω Κοινότητες και στο Αργοστόλι και τώρα δημοπρατούμε τα έργα που αφορούν το Αργοστόλι.

«Στο κλειστό Γυμναστήριο Αργοστολίου: « Η κριτική που γίνεται και σ εμένα είναι ευπρόσδεκτη και  την ακούω. Είχα κάνει μια ανακοίνωση εν όψει του φεστιβάλ Γενικής Γυμναστικής, ότι καλό θα ήταν τα βαρέα οχήματα να μην παρκάρουν εκεί και να σταματήσουν τις εργασίες συντήρησης που γίνονται εκεί των οχημάτων. Βγήκαν διάφοροι και μου άσκησαν κριτική για το γιατί δεν παρεμβαίνουμε πιο δυναμικά. Ο Δήμος έχει μια συγκεκριμένη φιλοσοφία , κατά αρχήν, ξέρουμε ότι ο κοινόχρηστος  χώρος «πονάει» σε πάρα πολλά σημεία και περιοχές μέσα στο Αργοστόλι κι αυτό δεν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν υπερβάσεις και υπερβολές, έχει γίνει κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου, και χρειάζεται να γίνει ανακατάληψη από το Δήμο. Όμως η ανακατάληψη δεν μπορεί να γίνει από την μία μέρα στην άλλη, πόσο μάλλον όταν ο ίδιος ο Δήμος δεν σέβεται τα περιουσιακά του στοιχεία. Ο  Δήμος πρέπει να ξεκινήσει από τον εαυτό του πρώτα. Είμαστε θεωρώ άνθρωποι της συνεννόησης, παρατήρησα ότι μετά την έκκληση που έκανα , μειώθηκε η χρήση του συγκεκριμένου χώρου γι αυτές τις ενέργειες. Σ αυτά τα πράγματα πρέπει να έχεις την  κοινωνία μαζί σου και για να το κατορθώσεις θα πρέπει να σέβεσαι εσύ πρώτα τον συγκεκριμένο χώρο. Γι αυτό κάνουμε όλες αυτές τις επεμβάσεις  στο Αντώνης Τρίτσης, προσπαθούμε να το φέρουμε σε μια πάρα πολύ κατάσταση γιατί είναι μια από τις χρησιμότερες αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου. Πρόσφατα εγκρίθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, θα γίνει ένα τεράστιο πάρκο με παιδικές χαρά, με παιδική χαρά για ΑμεΑ, διάδρομοι περιπάτου,  θα πέσει καινούργια άσφαλτος εκεί που θα φτιαχτούν τα πάρκινγκ . Όταν θα γίνει ένα κόσμημα, πιστεύω ότι ο κόσμος θα αρχίσει να το σέβεται και να το προστατεύει. Ο χώρος είναι περιουσία του Δήμου, υπάρχει για συγκεκριμένες χρήσεις, δεν είναι δρόμος. Το καλοκαίρι υπάρχουν πάνω από 200 παιδιά που πηγαίνουν στα camp , να γίνονται τέτοια πράγμα στον χώρο, δεν είναι σωστό. Δεν γίνεται ο Δήμος να βάλει έναν αστυνομικό σε κάθε γωνία κάθε δρόμου, ο κάθε επιχειρηματίας πρέπει να εξασφαλίσει τον χώρο του, δεν θα εξασφαλίσει ο Δήμος χώρο για ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αυτό που πρέπει να διαφυλάξει ο Δήμος είναι να έχει μια αστυνόμευση όταν θα έχει Δημοτική Αστυνομία , αλλά αυτός που θα πρέπει να διαφυλάξει τους κοινόχρηστους και δημόσιους χώρους είναι ο πολίτης. Αυτή είναι η λογική που προσπαθούμε να περάσουμε».

Στην  κυκλοφοριακή μελέτη  του Αργοστολίου : « Περιμένουμε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την έγκριση της μελέτης και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος  Αυγούστου θα εγκριθεί και θα είναι έτοιμη για εφαρμογή. Η καλύτερη περίοδος για να εφαρμοστεί είναι μετά τον Σεπτέμβριο όπου θα αρχίσει να μειώνεται ο φόρτος του οδικού δικτύου, γιατί δεν μπορείς να φέρνεις σημαντικές ανατροπές μέσα στο φούλ της τουριστικής σεζόν. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν «γκρίνιες», όμως η συγκεκριμένη μελέτη έγινε σε τρείς φάσεις, όλες τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση και υπήρχε πολύς χρόνος και για τους φορείς και για τον καθένα πολίτη να πει την άποψη του. Πολλοί επεσήμαναν συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία τα έλαβε υπ όψιν του ο μελετητής. Αν υπάρχει κάποια αστοχία, σαφώς θα γίνουν και διορθωτικές κινήσεις, αλλά δεν μπορεί να πει κανείς ότι η Δημοτική Αρχή αιφνιδιάζει την πόλη. Κάποια γκρίνια σκοπιμοτήτων, μπορεί να υπάρξει».

Στην ασκούμενη κριτική στην Δημοτική Αρχή: «Τα προηγούμενα χρόνια ο βασικός κορμός της κριτικής που γινόταν προς τη Δημοτική Αρχή , ήταν ο τουρισμός και οι επιδόσεις του κατά την διάρκεια της πανδημίας, τη στιγμή που είχε καταρρεύσει παγκόσμια. Φέτος ο τουρισμός έχει αποκατασταθεί , όσον αφορά την κρουαζιέρα σε σχεδόν καθημερινή βάση τα κρουαζιερόπλοια είναι στο Αργοστόλι και θα έχουμε και ρεκόρ σε σχέση με το 2019. Ο κόσμος δουλεύει, υπάρχει το ζήτημα της ακρίβειας, αλλά δεν το αντιμετωπίζουμε μόνο εμείς. Όσο για τον δρόμο στον Φαγιά, να καταλάβω ότι γίνεται αντιπολίτευση για ορισμένα πράγματα ,είναι κατανοητό, όμως θα πρέπει να λέμε και ορισμένες αλήθειες. Το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτείται από τον άξονα  «Αγροτική Οδοποιία» του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και δεν ήταν δυνατόν τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν για αστική οδοποιία. Πολλοί φωνάζουν γιατί δεν φτιάξαμε το Αργοστόλι και φτιάχνουμε τα Ομαλά, όμως δεν έχει να κάνει το ένα με το άλλο. Υπάρχουν άλλα προγράμματα που χρηματοδοτούν την αστική οδοποιία, δεν γινόταν αυτό από τους όρους του προγράμματος. Δεν τίθεται ζήτημα επιλογής και δεν μπορούμε να φτιάχνουμε μόνο αστική, χρειάζεται και η αγροτική οδοποιία και μάλιστα όταν αυτοί οι οδικοί άξονες χρησιμοποιούνται για πολλαπλούς λόγους, όπως ο συγκεκριμένος. Σε ότι αφορά το Αργοστόλι, τη Δευτέρα έχουμε Οικονομική Επιτροπή και θα έχουμε τον οριστικό ανάδοχο για το έργο των ασφαλτοστρώσεων ,που προβλέπει ασφαλτόστρωση πάρα πολλών δρόμων. Όσο για αυτά που ακούστηκαν για τον δρόμο του Φαγιά, δεν αντέχουν σε κριτική. Απάντησα ανάλογα και ας βγάλει ο κόσμος τα συμπεράσματα του .Σ αυτό το σημείο ανέλυσε το ιστορικό του δρόμου του Φαγιά και την αναγκαιότητα της κατασκευής του) και επειδή ορισμένοι αμφισβητούν το τι θα καταφέρουμε σε  σχέση με το προεκλογικό μας πρόγραμμα και τα όσα είχαμε προγραμματίσει θα τους έλεγα να έχουν υπομονή και να περιμένουν.».

Κλείνοντας ο κ. Μινέτος τόνισε:  «Μένει ενάμιση χρόνος, έχει γίνει πολύ σκληρή δουλειά από την Δημοτική Αρχή σε δύσκολες συνθήκες , πανδημία, «Ιανός», φυσικές καταστροφές, ενεργειακή κρίση. Παρ όλα αυτά έχουμε καταφέρει και έχουμε σταθεί στα πόδια μας , έχουμε μια καλή καθημερινότητα με τους πολίτες, το e Argostoli έχει δεχθεί πάνω από  2.000 αιτήματα και έχουν ανταποκριθεί οι υπηρεσίες του Δήμου. Έχει γίνει δουλειά και στην καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και στο πεδίο των έργων. Έχουμε εξασφαλίσει πάνω από 35 εκατομ ευρώ στις προτάσεις μας από τα Υπουργεία, τα έργα αυτά είτε είναι σε εξέλιξη , είτε δημοπρατούνται, και θα αλλάξουμε επίπεδο στην πόλη. Ο κόσμος θέλουμε να μας κρίνει αυστηρά, αλλά σύμφωνα με το προεκλογικό μας πρόγραμμα».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

Απόδοση κειμένου Ελευθερία Κουλουριώτου.




00 inkefalonia general ad 300X250