Έπος Τσιτσιπά! Προκρίθηκε στον τελικό του Roland Garros!

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021 19:51

Έπος Τσιτσιπά! Προκρίθηκε στον τελικό του Roland Garros!

ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ - ΣΒΕΡΕΦ 3-2

Ο Έλληνας άσος ήταν καταπληκτικός στα δύο πρώτα σετ, είδε τον Γερμανό να πραγματοποιεί την αντεπίθεσή του, αλλά ήταν αυτός που πήρε τη νίκη και την πρόκριση με 6-3, 6-3, 4-6, 4-6, 6-3 στον μεγαλύτερο τελικό της έως τώρα καριέρας του, αυτόν του Roland Garros. Εγινε ο πρώτος έλληνας που προκρίθηκε στον τελικό του Roland Garros! 

TΟ ΜΑΤΣ

Τσιτσιπάς: Έκανε το μπρέικ από νωρίς και «κρατώντας» τα σέρβις γκέιμ του, έκανε το 1-0

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο το παιχνίδι, υπερασπιζόμενος αρχικά το σερβίς του και στη συνέχεια εκμεταλλευόμενος δύο διπλά λάθη του Ζβέρεφ και την αδυναμία του αντίπαλου του να βρει απάντηση στο παιχνίδι γραμμών του, θα κάνει το 2-0. Επιστρατεύοντας το drop shot που στα προηγούμενα παιχνίδια δεν ήταν στο επίπεδο που ο «Στεφ» μας έχει συνηθίσει, ο Έλληνας θα κάνει χωρίς πρόβλημα το 3-0.

Με το πρώτο του σερβίς του να έχει μέσο όρο τα 215χλ/ώρα και στο τέταρτο γκέιμ μάλιστα να φτάνει στο 40-15 τα 225χλμ/ ώρα (ρεκόρ ταχύτητας στη διοργάνωση έως τώρα), ο Ζβέρεφ θα μειώσει σε 3-1. Ωστόσο ο Τσιτσιπάς θα παραμείνει προσηλωμένος στην τακτική του να «ανοίξει» το γήπεδο και να τρέξει τον αντίπαλο του στις γωνίες, θα συνεχίσει να αποδίδει και ο 22χρονος ομοεθνής θα κάνει με λαβ σέρβις γκέιμ, το 4-1. Το σερβίς του Ζβέρεφ θα συνεχίσει να είναι πολύ ισχυρό και έτσι με δεύτερο σερί λαβ σέρβις γκέιμ, θα κάνει το 4-2. Με πολύ υπομονή και δύο άσσους στο… μανίκι του, ο Τσιτσιπάς θα καταφέρει να ξεπεράσει την πίεση του Ρώσου και να προηγηθεί με 5-2.

Έχοντας πλέον 11/14 στο πρώτο σερβίς (79%), ο Ζβέρεφ θα μειώσει σε 5-3. Ο Ζβέρεφ θα πιέσει, θα «σώσει» δύο σετ πόιντ, αλλά ένα λάθος του, θα «κλειδώσει» το πρώτο σετ για τον Τσιτσιπά, έπειτα από 36 λεπτά αγώνα με 6-3.

Ο Έλληνας άσος ολοκλήρωσε το πρώτο σετ με 84% στο πρώτο σερβίς, 1/2 μπρέικ πόιντ – κανένα για τον Γερμανό –  και 11 αβίαστα λάθη – όσα και ο Ζβέρεφ. Σε ένα σετ που κυριάρχησαν τα πρώτα σερβίς και οι πόντοι υπομονής, οι winners ηταν αρκετά περιορισμένοι – μόλις ένας για τον Τσιτσιπά, τέσσερις για τον Ζβέρεφ.

Τσιτσιπάς: Με εκπληκτική ανατροπή και έξι σερί γκέιμ για το 2-0

Η εκκίνηση του δεύτερου σετ θα είναι ίδια, με διαφορετικό όμως πρωταγωνιστή. Ο Ζβέρεφ έχοντας πλέον βρει ρυθμό πίσω από το πρώτο σερβίς, θα κάνει με λαβ γκέιμ το 1-0 και στη συνέχεια θα «σπάσει» το σερβίς του Τσιτσιπά για το 2-0. Ο Τσιτσιπάς θα προσπαθήσει να πάρει πίσω το μπρέικ, όμως ο Ζβέρεφ με μέσο όρο πρώτου σερβίς στα 208 χλμ/ ώρα και 92% ποσοστό επιτυχίας στο πρώτο, θα προηγηθεί με 3-0. Με μια σειρά εξαιρετικών πρώτων σερβίς, ο Τσιτσιπάς θα μειώσει σε 3-1.

Κόντρα στη ροή του δεύτερου σετ, ο Τσιτσιπάς θα εκμεταλλευτεί τη μικρή πτώση του Ζβέρεφ πίσω από το πρώτο του σερβίς και χάρις σε ένα αβίαστο λάθος του Γερμανού με το backhand θα κάνει το μπρέικ για το 3-2. Η ολική επαναφορά στο σετ θα ολοκληρωθεί με ένα καλό σέρβις γκέιμ, στο οποίο ο Τσιτσιπάς ανεβαίνοντας ποτέ στο φιλέ και πότε στο mid – court, δεν θα αφήσει κανένα περιθώριο αντίδρασης στον 24χρονο Γερμανό. Όμως ο Τσιτσιπάς δεν θα μείνει μόνο εκεί. Με τα δεδομένα στο σετ να έχουν αλλάξει πλέον για τα καλά και το ποσοστό του Ζβέρεφ στο πρώτο σερβίς να έχει πέσει μόλις στο 67%, ο Τσιτσιπάς θα κυριαρχήσει πλήρως στα μεγάλα ράλι και με μεγάλους winners πότε με βολέ και πότε με passing shot, θα κάνει νέο μπρέικ και θα πάρει αυτός το προβάδισμα πλέον με 4-3.

Ο Τσιτσιπάς θα παραμείνει ψύχραιμος πίσω από το σερβίς του και θα κάνει το 5-3. Αντίθετα, ο Ζβέρεφ θα συνεχίσει να υποπίπτει σε αβίαστα λάθη – ολοκληρώνοντας το σετ συνολικά με 12, έναντι 8 του Τσιτσιπά – και θα δει το σερβίς του να «σπάει» για τρίτη φορά στο δεύτερο σετ και εν τέλει να το χάνει με 6-3, έχοντας δεχθεί 6 σερί γκέιμ στην πλάτη, μετά το άνετο ξεκίνημα (3-0). Ο Τσιτσιπάς ολοκλήρωσε το δεύτερο σετ έχοντας 61% στο πρώτο και 65% στο δεύτερο σερβίς, 4 winners, αλλά κυρίως το εντυπωσιακό 50% (17/34) στις επιστροφές και 3/6 μπρέικ πόιντ.

Τσιτσιπάς: Μια μικρή χαλάρωση στο τρίτο γκέιμ ήταν αρκετή για την απώλεια του τρίτου σετ

Ο Τσιτσιπάς θα υπερασπιστεί το σερβίς του για το 1-0 στο τρίτο σετ και θα φτάσει κοντά στο να βρει μπρέικ πόιντ για να προηγηθεί με 2-0. Ωστόσο ο Ζβέρεφ αν και με δυσκολία, θα κατακτήσει το πρώτο του γκέιμ με έναν backhand winner στη μικρή διαγώνιο για το 1-1 και το πρώτο εν γένει γκέιμ, μετά το 3-0 του δεύτερου σετ. Μάλιστα στη συνέχεια εκμεταλλευόμενος ένα διάστημα έλλειψης συγκέντρωσης στο παιχνίδι του Τσιτσιπά, θα κάνει το μπρέικ και θα προηγηθεί με 2-1.

Ο Ζβέρεφ θα «κρατήσει» σχετικά εύκολα το σερβίς του για το 3-1. Επιστρατεύοντας δύο άσσους στο επόμενο γκέιμ, ο Τσιτσιπάς θα μειώσει σε 3-2. Ο Έλληνας άσος θα πιέσει ξανά τον Ζβέρεφ, θα φτάσει σε μπρέικ πόιντ, όμως και πάλι τα πανίσχυρα σερβίς του 24χρονου Γερμανού θα δώσουν τη λύση για το 4-2. Από την πλευρά του και ο Τσιτσιπάς θα παραμείνει ψύχραιμος πίσω από το σερβίς του για το 4-3.

Ο Τσιτσιπάς θα προηγηθεί με 0-30 στο όγδοο γκέιμ του τρίτου σετ, όμως για μια ακόμη φορά τα σχεδόν αψεγάδιαστα πρώτα σερβίς του Ζβέρεφ, θα του επιτρέψουν να κάνει το 5-3. Θα ακολουθήσει ένα… περίεργο γκέιμ, το οποίο ο Έλληνας θα κατακτήσει άνετα μεν, αλλά θα σημαδευτεί από μια διαμαρτυρία του Γερμανού για έναν πόντο στον οποίο, ο διαιτητής της αναμέτρησης δεν του αναγνώρισε ότι έβαλε ρακέτα για επιστροφή σε ένα forehand χτύπημα του αντίπαλου του. Αυτό τελικά δεν επηρέασε στο ελάχιστο τον ρυθμό του Ζβέρεφ που με λαβ σέρβις γκέιμ, θα κάνει το 6-4 και θα μειώσει σε 2-1 σετ. Ο Τσιτσιπάς μπορεί να ολοκλήρωσε το τρίτο σετ με 15 winners, εκ των οποίων οι 3 ήταν άσσοι, έναντι 13 του Ζβέρεφ, όμως η μικρή έλλειψη συγκέντρωσης που επέδειξε στο τρίτο γκέιμ του σετ, ήταν αρκετή για να αποδειχθεί καταλυτική για τη συνέχεια του σετ.

Τσιτσιπάς: Ένα κακό ξεκίνημα ήταν αρκετό για την απώλεια του τέταρτου σετ

Το τέταρτο σετ θα ξεκινήσει με άσχημο τρόπο για τον Τσιτσιπά, καθώς θα δεχθεί το μπρέικ με το καλημέρα για το 1-0 του Γερμανού. Με λαβ σέρβις γκέιμ, ο Ζβέρεφ θα κάνει το 2-0. Με εντυπωσιακά βολέ και ένα forehand προσέγγισης που δεν είχε απάντηση από την αντίπαλη πλευρά, ο Τσιτσιπάς θα μειώσει σε 2-1. Με το δεύτερο σερί λαβ γκέιμ του στο σετ, ο Ζβέρεφ θα προηγηθεί με 3-1. Με το δεύτερο καλό του σέρβις γκέιμ στο τέταρτο σετ, ο Τσιτσιπάς θα μειώσει σε 3-2. Ο Έλληνας θα καταφέρει να είναι πιο κοντά αυτή τη φορά στους πόντους στο επόμενο σέρβις γκέιμ του Ζβέρεφ, αλλά και πάλι ο 24χρονος από το Αμβούργο θα καταφέρει να «κρατήσει» το σερβίς του για το 4-2.

Ο Τσιτσιπάς δεν θα πτοηθεί και με το δεύτερο λαβ σέρβις γκέιμ του στο σετ, θα μειώσει σε 4-3. Όμως με το εξωπραγματικό 100% (12/12) ποσοστό στο πρώτο σερβίς έως εκείνο το σημείο, ο Ζβέρεφ θα κάνει εύκολα το 5-3. Με περίσσεια ψυχραιμία ο Τσιτσιπάς θα μειώσει σε 5-4, αλλά και πάλι δεν θα μπορέσει να «σπάσει» το σερβίς του αντίπαλου του και έτσι ο Ζβέρεφ θα πάρει το τέταρτο σετ με 6-4 και θα ισοφαρίσει σε 2-2.

Τσιτσιπάς: Έσωσε με επικό τρόπο τρία μπρέικ πόιντ, έκανε το μπρέικ την κατάλληλη στιγμή και πανηγύρισε τη μεγαλύτερη πρόκριση της έως τώρα καριέρας του

Ο Τσιτσιπάς θα ξεκινήσει σχεδόν όπως και στο τέταρτο σετ και θα βρεθεί πίσω στο σκορ με 0-40. Όμως με πέντε μεγάλους σερί πόντους θα πάρει το γκέιμ και θα κάνει το 1-0. Ο Ζβέρεφ θα πιεστεί, αλλά θα ισοφαρίσει επιτυχώς σε 1-1. Με αυτοπεποίθηση και λαβ γκέιμ, ο Τσιτσιπάς θα προηγηθεί με 2-1. Με ένα γκέιμ στο οποίο κατάφερε να κρατηθεί μέσα στα ράλι σε όλους τους πόντους, ο Τσιτσιπάς θα κάνει το πολυπόθητο μπρέικ και θα φτάσει στο 3-1. Με άσσο ο Τσιτσιπάς θα «κλείσει» ένα δύσκολο γκέιμ για το 4-1.

Θα ακολουθήσουν δύο κυριαρχικά σέρβις γκέιμ εκατέρωθεν για το 5-2. Σώζοντας τέσσερα ματς πόιντ στο σερβίς του, ο Ζβέρεφ θα μειώσει σε 5-3. Ωστόσο ο Τσιτσιπάς θα υπερασπιστεί το σέρβις γκέιμ του, θα κάνει το 6-3 και θα «κλείσει» τον αγώνα με 3-2 σετ (6-3, 6-3, 4-6, 4-6, 6-3), έπειτα από 3 ώρες και 37 λεπτά αγώνα.

Πηγή: Sports3.gr