Λ. Παπαλάμπρος: «Στόχος μας ο Μαραθώνιος του Αίνου να γίνει θεσμός! Υπέροχη η διαδρομή, θα την απολαύσουν οι δρομείς»

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021 18:22

Λ. Παπαλάμπρος: «Στόχος μας ο Μαραθώνιος του Αίνου να γίνει θεσμός! Υπέροχη η διαδρομή, θα την απολαύσουν οι δρομείς»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2fm με τον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου μίλησε ο Λάμπρος Παπαλάμπρος ένας εκ των διοργανωτών του "Ainos Mountain Marathon" που θα λάβει χώρα στις 26 Σεπτεμβρίου .

 

Ο πρώτος ορεινός Μαραθώνιος στον Αίνο, το “Μαύρο Βουνό” το περιαλειμμένο με την αίγλη του μυστηρίου και της Θεότητας, διοργανώνεται από τον Σύλλογο Απανταχού φίλων του Πυργιού "ο Αίνος", με την αρωγή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων , την συνδρομή του φορέα Αίνου και της τουριστικής επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου.

Στο μεγαλύτερο φυσικό «μουσείο» της Κεφαλονιάς επικεντρωνόταν για πολλά χρόνια η σκέψη των διοργανωτών και ο Λάμπρος λέει σχετικά:

“Αυτή η ιδέα τριγυρίζει στο μυαλό μας πολλά χρόνια, ένας μαραθώνιος βουνού έχει κάποιες ιδιαίτερες δυσκολίες, θέλει πολύ καλή προετοιμασία της διαδρομής, να την κάνουμε όσο πιο ενδιαφέρουσα και ασφαλή γίνεται.

Η βασική ιδέα ήταν μεταξύ εμένα και του Χρήστου Γεωργάτου ο οποίος είναι και αυτός δρομέας βουνού. Είπαμε να κάνουμε έναν μαραθώνιο εν μέσω κορονοιού, να αναδείξουμε τον Αίνο, να αναδείξουμε το νησί μας και ταυτόχρονα και για την ευχαρίστηση του κόσμου και δικιά μας.

Η πρώτη χρονιά είναι δύσκολη στη διοργάνωση λόγω κορονοιού αλλά και λόγω του ότι δεν έχουμε ξαναδιοργανώσει εμείς αγώνα ως διοργανωτές παρόλο που είμαστε δρομείς, αλλά με καλή θέληση όλα ξεπερνιούνται.

Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ο Αίνος έχει μια ποικιλομορφία απίστευτη, έχει την μαύρη ελάτη που υπάρχει μόνο στο νησί μας και η μεγάλη διαδρομή των 42km περνάει σχεδόν απο όλο το βουνό. Υπάρχει και η διαδρομή των 10km. για όσους δεν έχουν εμπειρία, είναι σχετικά εύκολη, ξεκινάει απο την πύλη του Αίνου,είναι κατηφορική και μπορεί και ένας απλός δρομέας να την τρέξει. Την μικρή διαδρομή την έχουμε κάνει διασκεδαστική για να βάλουμε τον κόσμο στο mood του βουνού.”

Όσον αφορά το πρόγραμμα του Μαραθωνίου,ο κ. Παπαλάμπρος ενημερώνει με σαφήνεια:

“Το event θα ξεκινήσει 7 με 7,30, ο μεγάλος μαραθώνιος έχει χρονικό όριο 10 ώρες, έχει κλείσιμο στις 5 το απόγευμα.

Ο μικρός αγώνας των 10 χιλ. . που ενδιαφέρει πάρα πολύ κόσμο, ξεκινάει από την βασική πύλη του Αίνου και υπάρχουν δύο τρόποι για να τρέξει κάποιος. Ο ένας είναι να έρθει με το όχημα του στην πύλη του Αίνου και ο δεύτερος τρόπος είναι να πάει στο Διγαλέτο με το όχημα του εκεί που είναι ο τερματισμός και των δύο διαδρομών, όπου θα υπάρχει λεωφορείο και θα τους μεταφέρει στην εκκίνηση.

Ο μικρός αγώνας θα ξεκινήσει 10,30 το πρωί, το λεωφορείο θα ξεκινήσει 8,15 το πρωί, απο τον Πόρο, θα παραλάβει αθλητές από το Διγαλέτο και θα τους μεταφέρει στην πύλη του Αίνου. Το ίδιο λεωφορείο θα βρίσκεται στον τερματισμό για να μεταφέρει τους αθλητές να παραλάβουν τα οχήματα τους απο την είσοδο του Αίνου. Ο μικρός αγώνας έχει χρονική διάρκεια 2 ώρες.

Ο καιρός θα είναι πάρα πολύ καλός την Κυριακή ,θα υπάρχουν σταθμοί τροφοδοσίας και για τον μεγάλο αγώνα και ένας για τον μικρό στο μέσο της διαδρομής. Ανάλογα με τις συμμετοχές θα υπάρχουν ηλικιακές κατηγορίες ανδρών και γυναικών και στα 10 km και στον μαραθώνιο.

Μετά τον τερματισμό, θα γίνουν οι απονομές κυπέλλων και μεταλλίων.

Για την διοργάνωση έχουμε πολλούς εθελοντές, οι σταθμοί για τον μαραθώνιο είναι 7, έχουμε εθελοντές από τον Εθνικό Δρυμό, την Σάμη, το Διγαλέτο, απο παντού.

Ο Φορέας του Αίνου στήριξε την διοργάνωση και είχαν κάνει το πρόγραμμα τους για τον καθαρισμό των μονοπατιών που θα τρέξουμε μαζί με εθελοντές από την ΕΟΔ Κεφαλονιάς.

Έχει γίνει πολύ καλή δουλειά ,εμείς έχουμε σηματοδοτήσει και πιστεύω δόξα τω Θεώ ότι θα πάνε όλα καλά.

Αν κάποιος θέλει να παρακολουθήσει τον αγώνα, θα μπορούσε να μπει απο την πύλη του Αίνου και στις 10 το πρωί από την θέση Χιονίστρα (κεραίες) να παρακολουθεί τους αθλητές που θα περάσουν από κεί, η στο κτήριο του Φορέα Διαχείρισης του Αίνου, η στο σημείο του “Μέγα Σωρού”.

Οι συμμετοχές επίσημα έκλεισαν από το βράδυ της Τετάρτης 22 Σεπτεμβρίου, αλλά αν κάποιος το αποφασίσει την Παρασκευή και καλέσει στο τηλέφωνο του κ. Παπαλάμπρου μπορεί με κάποιο τρόπο να συμμετάσχει, όμως για λόγους οργάνωσης καλό είναι να μην παρέλθει η Παρασκευή.

Στον Μαραθώνιο όπως ενημέρωσε έχουν δηλώσει συμμετοχή έως τώρα 43 αθλητές από όλα τα μέρη της Ελλάδας ,το εξωτερικό και την Κεφαλονιά και στην διαδρομή των 10 km γύρω στους 50.

Ο κ.Παπαλάμπρος στη συνέχεια ξεδιπλώνει στόχους ζωής λέγοντας ότι στο μέλλον το όνειρό τους είναι να διοργανώνουν έναν ultra αγώνα στην Κεφαλονιά 100 km απο τον Πόρο έως το Φισκάρδο με διάσχιση απο τις κορυφογραμμές , τον Αίνο, το Ρούδι, την Αγία Δυνατή.

Το μήνυμα του 1ου "Ainos Mountain Marathon" είναι “Τρέχουμε ενάντια στις εξαρτήσεις” και ο ίδιος εξηγεί κι ενημερώνει:

“Ήταν μια ιδέα δικιά μας, θέλουμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους που για κάποιο λόγο έπεσαν στην δίνη των ναρκωτικών και νομίζω ότι ένας τρόπος για να ξεφύγουν απο όλη αυτή την κατάσταση είναι να βγούνε στη φύση, να περπατήσουμε, να τρέξουμε μέσα στα βουνά.

Μέσω αυτού του μηνύματος θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο ότι υπάρχει ελπίδα και μπορούμε να τους βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους με οποιονδήποτε τρόπο, είτε με συμμετοχή, είτε με εμπειρία.

Στο δρομικό μας κίνημα γνωρίζω ανθρώπους που έχουν περάσει από τη φάση των ναρκωτικών και το να ξεκινήσουν να τρέχουν στα βουνά τους βοήθησε απίστευτα να προσαρμοστούν, έχουν μπει στην ομάδα μας, είναι πολύ καλά παιδιά, είναι φοβεροί τύποι και έχουν επανέλθει εκατό της εκατό.

Μέρος των εσόδων του αγώνα θα δοθούν στο Κέντρο Πρόληψης Των Εξαρτήσεων Κεφαλληνίας και Ιθάκης “Απόπλους”. Έχω μια ευαισθησία σ αυτό το θέμα και θέλουμε να το αναδείξουμε στον κόσμο.”

Και συνεχίζει:

“Στόχος μας είναι ο Μαραθώνιος του Αίνου να γίνει θεσμός, απο κάπου να μπεί αυτή η σπίθα, ήδη μας έχουν αγκαλιάσει αρκετοί και χορηγοί και η Περιφέρεια και ο Δήμος Σάμης.

Αν αυτό το μετουσιώσουμε μετά απο το φετινό αγώνα, θα έχουμε μετά εμπειρία, οπότε θα απευθυνθούμε σε όλους τους φορείς που πραγματικά μας έδειξαν ενδιαφέρον να τους εντάξουμε όλους ούτως ώστε να κάνουμε κάτι πιο δυνατό ακόμα. Να το κάνουμε όπως στον Όλυμπο που να είναι διεθνές και να απευθύνεται σε όλο τον κόσμο.”

Τέλος στην ερώτηση τι εισπράττει ο κάθε δρομέας ο κ. Παπαλάμπρος ,εξήγησε την ωφέλεια του τρεξίματος και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος που θα το επιχειρήσει.

Το τηλέφωνο του κ. Παπαλάμπρου είναι 6977315223 για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το "Ainos Mountain Marathon".

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250