Λευτέρης Κρητικός: Η ποινικοποίηση της πολιτικής και η υπονόμευση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021 21:10

Λευτέρης Κρητικός: Η ποινικοποίηση της πολιτικής και η υπονόμευση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης

Στις 20 Οκτωβρίου 2018, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε από την Κεφαλονιά την υποψηφιότητα της κ. Ρόδης Κράτσα για την Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων. Η κ. Κράτσα είχε μακρά θητεία ως Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας με λίστα, επί 15 συναπτά έτη (1999 - 2014), πλην όμως η εμπειρία της στην τοπική αυτοδιοίκηση ήταν διάρκειας μόλις λίγων μηνών στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων. Μακριά πια από το ασφαλές περιβάλλον και την πολιτική ασυλία του Ευρωκοινοβουλίου, η νεοεκλεγείσα Περιφερειάρχης καλείται να διαχειριστεί ένα πλήθος σημαντικών και σύνθετων ζητημάτων που απασχολούν τη Περιφέρειά μας.

Η περίπτωση της δημιουργίας του Περιφερειακού Διαβαθμιδικού ΦοΔΣΑ  Ιονίων Νήσων με το άρθρο 93 του Ν. 4685/2020, απέδειξε τη προχειρότητα με την οποία η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας νομοθετεί, δίχως διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, δίχως να λαμβάνεται υπόψη η νησιωτικότητα, δίχως να αναγνωρίζεται η πρότυπος διαχείριση των απορριμμάτων και η τεχνογνωσία  δεκαετιών σε περιοχές όπως η Κεφαλονιά. Η κ. Περιφερειάρχης λειτουργεί δυστυχώς περισσότερο ως κυβερνητικός εκπρόσωπος που πρέπει να εφαρμόσει άμεσα και άκριτα τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, παρά ως υπερασπιστής των συμφερόντων της αυτοδιοίκησης. Προχώρησε σε μία μη νόμιμη και βεβιασμένη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του νεοσύστατου ΦοΔΣΑ, γεγονός που έγινε άμεσα αντιληπτό από τρείς έμπειρους αυτοδιοικητικούς, τον Χρύσανθο Σαρλή, τον Χρυσόστομο Μπούκα και τον Μάκη Φόρτε, οι οποίοι προσέφυγαν κατά αποφάσεων του Δ.Σ. του ΦοΔΣΑ ασκώντας - με τεκμαιρόμενο έννομο συμφέρον ως αιρετοί - την ειδική διοικητική προσφυγή που προβλέπει το άρθρο 227 του Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης), ενώπιον αρχικώς του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης και εν συνεχεία ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, η οποία και δέχθηκε κατά πλειοψηφία τις προσφυγές τους.

Η κ. Κράτσα, πιθανόν μη ούσα επαρκώς ενήμερη από τους συνεργάτες της, της διαδικασίας του ιεραρχικού διοικητικού ελέγχου των αποφάσεων για λόγους νομιμότητας, υποτίμησε αρχικώς την απόφαση της Ειδικής Επιτροπής με τον ισχυρισμό ότι αυτή δεν εκδόθηκε από την τακτική δικαιοσύνη. Παραλείπει όμως να αναφέρει πως πρόκειται για μία άμεσα εκτελεστή  απόφαση Διοικητικής Επιτροπής, με δεσμευτική ισχύ, την οποία και υποχρεούται να σεβαστεί ως Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ μέχρι και την έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, σε περίπτωση που ασκηθεί Αίτηση Ακυρώσεως κατά αυτής άλλως υποχρεούται όπως άμεσα συμμορφωθεί με το περιεχόμενό της και όπως προβεί παραχρήμα στις αναγκαίες  ενέργειες για την εκλογή και συγκρότηση νομίμου Διοικητικού Συμβουλίου.

Στη προχθεσινή σύγκληση του Δ.Σ. του ΦοΔΣΑ, η κ. Περιφερειάρχης εισήγαγε ως θέμα στην ημερήσια διάταξη την αναζήτηση αστικών και ποινικών ευθυνών κατά του Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Αργοστολίου, Μάκη Φόρτε διότι ενημέρωσε με επιστολή του τα μέλη της επιτροπής για το διαγωνισμό του έργου «Περιβαλλοντική Αναβάθμισης και Επέκταση του Χ.Υ.Τ.Υ. – Ο.Ε.Δ.Α. Κεφαλονιάς», σχετικά με την απόφαση της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152. Μολονότι, κατόπιν της γενικής κατακραυγής το θέμα αυτό αποσύρθηκε από την ημερήσια διάταξη, η απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής αποδεικνύει έλλειμμα Δημοκρατικής αντίληψης αλλά και το κίνδυνο θεσμικής εκτροπής που ελλοχεύει. Προφανώς και η ενημέρωση για τη δημοσίευση μίας απόφασης Διοικητικής Επιτροπής κατόπιν νόμιμης ασκήσεως προσφυγής που έγινε δεκτή, δεν δύναται να κριθεί ως ποινικώς κολάσιμη πράξη που γεννά υποχρέωση αστικής αποζημίωσης, τουναντίον η αποσιώπησή της και η μη γνωστοποίησή της συνιστά παράλειψη οφειλόμενης ενέργειας.

Απέναντι σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές εκφοβισμού και απειλών κατά ανθρώπων που υπηρετούν με ευσυνειδησία, ήθος και ανιδιοτέλεια το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, από τη πρώτη στιγμή στάθηκε το Κίνημα Αλλαγής με τις δηλώσεις στα Μ.Μ.Ε. των στελεχών του, Δημήτρη Μπιάγκη, Βουλευτή Κέρκυρας ο οποίος ζητά να πρυτανεύσει η λογική στο βασίλειο της κ. Κράτσα και Ισμήνης Μώρου, μέλους της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής αλλά και με τα δελτία τύπου που ακολούθησαν. Άλλωστε, οι πολίτες που πιστεύουμε στην Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται και ελέγχονται από τους εκλεγμένους εκπροσώπους του Λαού, αλλά και όσοι υπηρετούμε τη Δικαιοσύνη δεν έχουμε δικαίωμα στη σιωπή, ιδιαιτέρως όταν υπονομεύονται οι Θεσμοί! ΓΙΑΤΙ Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ…..

Αργοστόλι, 12-5-2021

Λευτέρης Κρητικός

Δικηγόρος – Γραμματέας Ν.Ε.

ΚΙΝ.ΑΛ.  Κεφαλονιάς & Ιθάκης