Αναστάσιος Μαρκάτος: Ο Μπερλουσκόνι και τα μηνύματα...

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 06 Ιουλίου 2019 09:10

Αναστάσιος Μαρκάτος: Ο Μπερλουσκόνι και τα μηνύματα...

Πριν λίγες ημέρες είδα την ταινία  "LORO", η οποία αναφέρεται στη περίοδο της ζωής του Σίλβιο Μπερλουσκόνι μεταξύ των δύο πρωθυπουργικών του θητειών και λίγο μετά.

Η ταινία σαν εικαστική δημιουργία είναι σχεδόν άψογη....εξαιρετικοί ηθοποιοί, γρήγορη σκηνοθεσία, φοβερή φωτογραφία και κυρίως σενάριο που τσακίζει κόκκαλα.

Σε αυτό το τελευταίο θα ήθελα λοιπόν να επιμείνω.

Καθε  σκηνή της ταινίας αποτελεί κι ένα σοβαρό έναυσμα για σκέψη και κριτική πάνω σε θέματα που αφορούν την πολιτική, τους θεσμούς, τις ηθικές αξίες, τους νόμους και την βιοθεωρία.

Και εξηγούμε...

Τα πρώτα 30 λεπτά η ταινία μας αφηγείται την προσπάθεια που κάνει ένας ατζέντης- προαγωγός-νταβατζής να πλησιάσει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι(ΣΜ) προκειμένου να του προμηθεύει γυναίκες για τα περιβόητα μετέπειτα πάρτυ του....οι γυναίκες περνάνε απο οντισιόν, σνιφάρουν ασταμάτητα κοκκαινη και ονειρεύονται την στιγμή που θα γνωρίσουν-αποπλανήσουν τον μεγάλο ΣΜ.

Το μήνυμα σαφές: ποιά σχολεία, ποιές εξετάσεις, ποιά πανεπιστήμια, ποιά πτυχία και σαχλαμάρες...η επιτυχία, αν έχεις τα στοιχειώδη σωματικά προσόντα, δέν χρειάζεται κόπο, αλλά κόλπο, όπου κόλπο η ισοπέδωση των αναστολών, η άμβλυνση των ηθικών αξιών και η παρείσφρηση σε χώρους με λεφτά, δύναμη και εξουσία.

Ο  ΣΜ  χρειάζεται 6 γερουσιαστές του αντίπαλου κόμματος για να ξανακερδίσει την εξουσία.Τι κάνει λοιπόν?Πολύ απλά τους δωροδοκεί και κερδίζει τις εκλογές.

Μήνυμα: Όποιος έχει λεφτά μπορεί να αγοράσει τα πάντα ακόμα και συνειδήσεις "επιφανών" πολιτικών.

Μήνυμα:Η πολιτική σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα ανήθικο αλισβερίσι χρημάτων και υποσχέσεων.

Ο ΣΜ καλεί στη βίλλα του έναν ποδοσφαριστή για να τον πείσει να υπογράψει συμβόλαιο στην Μίλαν(ομάδα την οποία κατέχει)...του δίνει λευκή επιταγή να υπογράψει και του υπόσχεται άφθονη  dolce vita......ο παίκτης όμως δεν υπογράφει γιατί έχει υποχρέωση στον πρόεδρο της ανταγωνίστριας του ΣΜ ομάδας.

Μήνυμα: Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι επιρεπείς στην δύναμη του χρήματος.Η αξιοπρέπεια σε πολλούς λειτουργεί ως ένα  αδιαπέραστο κέλυφος που καμμία λευκή επιταγή δεν τρυπά.

Υπουργός ,προχωρημένης ηλικίας, της κυβέρνησης του ΣΜ συνάπτει σχέσεις με κατά πολύ νεοτερή του μοντέλα απο τα πάρτυ(αγωνίστρια της ζώης όπως εξήγησα και πριν) την οποία αφήνει έγκυο και στην συνέχεια αυτή τον εκβιάζει.Ο ΣΜ αναλαμβάνει να"τακτοποιήσει" αυτήν την μικρή ατασθαλία του υφισταμένου του.

Μήνυμα:Στην πολιτική όλα καλύπτονται, όλα κουκουλώνονται  αρκεί να μην ζημιωθεί το κόμμα και απειληθεί η εξουσία που αυτό εξασφαλίζει.

Ο ΣΜ χωρίζει με την επί 26 χρόνια γυναίκα του η οποία του καταλογίζει απιστίες αλλά δεν ξέρει τι να απαντήσει στην ερώτηση "γιατί έμεινες τόσα χρόνια μαζί μου?".

Μήνυμα:Πίσω απο κάθε πετυχημένο άντρα βρίσκεται συνήθως μια αργόσχολη, εριστική, με έπαρση και αρκετά ανεκτική γυναίκα.

Ο ΣΜ επισκέπτεται ως πρωθυπουργός την πόλη Λάκουιλα η οποία επλήγη απο δολοφονικό σεισμό.Υπόσχεται, παρουσία των ΜΜΕ, να ξαναφιάξει την πόλη σε 6 μήνες!....και το έκανε.

Μήνυμα: Οι πολιτικοί αν θέλουν μπορούν παρακάμπτωντας ανούσιες και θλιβερές γραφειοκρατικές διαδικασίες να επιλύουν σοβαρά ζητήματα που αφορούν άμεσα την ζωή των ανθρώπων.Ότι έχει γίνει δηλαδή και στο Ληξούρι μετά από 5 χρόνια(εδώ απλά γελάμε).

Ο ΣΜ έχει για κατοικίδιο και ένα πρόβατο.

Μήνυμα: Δεν μπορεί να είσαι μεγιστάνας και να μην είσαι εκκεντρικός.

Ο ατζέντης-προαγωγός σε κάποιο από τα πάρτυ ζητά απο τον ΣΜ να τον κάνει ευροβουλευτή!...ο ΣΜ όμως δεν τον έκανε.

Μήνυμα: Οι διορατικοί πολιτικοί πρέπει να ξέρουν καλά με ποιούς συνεργάζονται και ποιοι είναι ικανοί να αναλαμβάνουν αντίστοιχες ευθύνες και πόστα.

Λόγω και των προεκλογικών ημερών που διανύουμε καλό θα ήταν τόσο οι φερέλπιδες πολιτικοί όσο και όλοι εμείς που απαρτίζουμε τον λεγόμενο "σοφό λαό" να δούμε αυτήν την ταινία.

Καλή ψήφο σε όλους.

Με τιμή 

ΜΑΡΚΑΤΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΣ