Παύλος Παπαδάτος: «Οι θέσεις μου σχετικά με την πολυσυζητημένη διάσπαση του δήμου μας»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013 22:07

Παύλος Παπαδάτος: «Οι θέσεις μου σχετικά με την πολυσυζητημένη διάσπαση του δήμου μας»

Σέβομαι και αντιλαμβάνομαι απολύτως την άποψη του δημοτικού συμβουλίου καθώς και όλων αυτών που επιθυμούν να διασπαστεί η Κεφαλονιά σε επιμέρους δήμους. Πιστεύω όμως ότι η επιθυμία τους είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η σημερινή δημοτική αρχή, όπως είναι σε όλους μας εμφανές, ποτέ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ενιαίου δήμου. Επειδή όμως θεωρώ δεδομένο ότι το μέλλον της Κεφαλονιάς σύντομα θα πάψει να εξαρτάται από τη σημερινή δημοτική αρχή, δεν υπάρχει λόγος διάσπασης του δήμου μας, γιατί δεν είναι λογικό να διασπάται ένας δήμος ανάλογα με το ποιος είναι δήμαρχος ή υποψήφιος δήμαρχος.

Έτσι, όταν ζητήθηκε και η δική μου γνώμη, είπα ότι: «Η Κεφαλονιά πρέπει να παραμείνει ένας ενιαίος δήμος γιατί στην αντίθετη περίπτωση χάνονται όλα τα οφέλη των οικονομιών κλίμακας και όχι μόνο . Αν όμως υπάρχει ειλημμένη απόφαση να χωριστεί η Κεφαλονιά σε επιμέρους δήμους, τότε πιστεύω ότι η καλύτερη διάσπαση είναι η ανάδειξη τριών δήμων, όπου ο κάθε ένας εξ αυτών θα αποτελέσει έναν ομοιογενή, αυτοτελή αναπτυξιακό άξονα που και οι τρεις μαζί θα συγκλίνουν αθροιστικά και συμπληρωματικά στην αναπτυξιακή πορεία του νησιού μας».

Είναι νοητό, φυσικά, ότι ο πληθυσμός, οι ιστορικοί δεσμοί, η κουλτούρα, οι χιλιομετρικές αποστάσεις, οι παραγωγικοί μηχανισμοί και άλλες παράμετροι ελήφθησαν υπόψη στην πρότασή μου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, προέχει η αυτοτελής, βιώσιμη και αναπτυξιακή πορεία των δήμων αυτών, γιατί μόνο έτσι θα είναι βιώσιμη και αναπτυξιακή η πορεία του νησιού μας εν γένει.


Παύλος Παπαδάτος