Μικέλης Μαφρέδας: «Αποχαιρετισμός στον Ούγκο Τσάβες»

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013 10:52

Μικέλης Μαφρέδας: «Αποχαιρετισμός στον Ούγκο Τσάβες»

Άρθρο του Μικέλη ΜαφρέδαΠροέδρου Τοπικής Κοινότητας Σπαρτιών Αισθάνομαι την ανάγκη να γράψω λίγα λόγια για τον αριστερό ηγέτη της Μπολιβαριανής Επαναστατικής Διαδικασίας στην Βενεζουέλα. Ένας φτωχός μιγάς που έδωσε στον λαό του αυτοπεποίθηση αξιοπρέπεια και ελπίδα, ενώ βοήθησε στην αλλαγή του πολιτικού προσανατολισμού στην περιοχή της κεντρικής Νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής. Κέρδισε την υποστήριξη των πλατιών λαίκών μαζών της χώρας του έχοντας απέναντί του την διεφθαρμένη αστική τάξη και οικονομική ολιγαρχία της πατρίδας τους, τους «Γκρίγκος» (Βοριαμερικανούς και τους δυτικούς συμμάχους τους), αλλά και τις πολυεθνικές του πετρελαίου που είχαν μάθει να ληστεύουν τον πλούτο της χώρας του και να βυθίζουν σε απίστευτη φτώχεια εκατομμύρια ανθρώπους.

Έχοντας πρότυπο τον ηγέτη της Ανεξαρτησίας Σιμόν Μπολιβάρ, απέφυγε λάθη του Αλιέντε αφού προήρχετο από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων και ήξερε τις κακοτοπιές του στρατιωτικού κατεστημένου. Πήρε μέτρα για την καθημερινότητα των φτωχών, ενώ η στρατηγική συμμαχία με την Κούβα επέτρεψε την μαζική είσοδο στην χώρα του δεκάδων χιλιάδων Κουβανών γιατρών, παιδιάτρων, νοσηλευτών , δασκάλων, γεωπόνων, τεχνικών κλπ.

Η Κούβα ως αντάλλαγμα προμηθεύεται πετρέλαιο σε χαμηλή τιμή. Αφού προχώρησε σε αγροτική μεταρρύθμιση και αναδιανομή γης, εφάρμοσε κοινωνικά προγράμματα. Στην υγεία 14.000 Κουβανοί γιατροί βρίσκονται και στο τελευταίο χωριό και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκεί που δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου. Δωρεάν κατοικίες στους φτωχούς, πρόγραμμα δωρεάν σίτισης, φτηνά κρατικά παντοπωλεία , δωρεάν πρόσβαση στην εκπαίδευση όλων των κατοίκων. Μεγάλα έργα ύδρευσης. Παρόλο που η Βενεζουέλα έχει τεράστιο υδροφόρο πλούτο, σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού δεν υπήρχε καθαρό πόσιμο νερό και πολλά άλλα προγράμματα.

VenezuelaHugoChavezObit171549--525x415

Η απώλεια είναι μεγάλη, αλλά ο σπόρος που έσπειρε έχει φυτρώσει και θα συνεχίσει να δίνει καρπούς.
Είναι νομοτελειακό ότι θα έρθουν και άλλοι Τσάβες που πιστεύουν σε έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο. Πιστεύω πως ο Νίκολα Μαντούρο, θα συνεχίσει το έργο του. Θέλω επίσης να πω σε αυτούς που τον αναφέρουν ως αμφιλεγόμενο, πως είχε συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση και ήταν αποτελεσματικός. Λάθη και ανεπάρκειες πάντα υπάρχουν.

Υ.Γ.: Στο χθεσινό «Έθνος» ο γνωστός κονδυλοφόρος του συστήματος και του Μνημονίου Παντελής Καψής, έγραψε ότι ο Τσάβες ήταν πολιτικός από το παρελθόν, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Παπαδόπουλος ειρωνεύτηκε δηλώσεις που έγιναν για τον Ούγκο Τσάβες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι δύο αυτοί κύριοι υπέρμαχοι του Μνημονίου της εξαθλίωσης του λαού μας, έχουν ως συνεργάτη τον Εμίρη του Κατάρ και τις επενδύσεις του. Μας κρύβουν όμως ότι στο Κατάρ, υπάρχει σκληρή αυταρχική διακυβέρνηση, δεν έχουν γίνει ποτέ εκλογές και ο Εμίρης Κυβερνάει με κληρονομικό δίκαιο, ενώ ο Ούγκο Τσάβες κέρδισε 14 εκλογικές αναμετρήσεις στην πατρίδα του.