Βρώμη: Οι υγιεινές ιδιότητες της για τη καθημερινή σου διατροφή

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 01 Μαΐου 2021 11:30

Βρώμη: Οι υγιεινές ιδιότητες της για τη καθημερινή σου διατροφή

pexels

H βρώμη είναι νόστιμη, αλλά είναι επίσης και εξαιρετικά καλή για τη διατροφή σου. Και μάλιστα είναι πιο ευέλικτη από ότι νομίζεις. Διάβασε παρακάτω 4 λόγους για να κάνεις τη βρώμη βασικό στοιχείο στη διατροφή σου, καθώς και υγιείς τρόπους για να την ενσωματώσεις ακόμη και πέρα από το πρωινό σου.

Η βρώμη είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Μισό φλιτζάνι ξηρή βρώμη περιέχει περίπου 150 θερμίδες, 5 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης, 27 γραμμάρια υδατάνθρακα με 4 γραμμάρια φυτικές ίνες και λίγα γραμμάρια λίπους. Η βρώμη συνδυάζεται επίσης με μια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, βιταμίνες Β και μικρότερες ποσότητες ασβεστίου και καλίου.

Η βρώμη παρέχει αντιοξειδωτικά

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food Research International, τα αντιοξειδωτικά πολυφαινόλης που βρίσκονται στη βρώμη έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε επίπεδο κυττάρων, οι πολυφαινόλες έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην καταπολέμηση της γήρανσης και των ασθενειών μειώνοντας το οξειδωτικό στρες. (Βασικά, το οξειδωτικό στρες είναι μια ανισορροπία μεταξύ της παραγωγής ελευθέρων ριζών που καταστρέφουν τα κύτταρα και της ικανότητας του σώματος να αντιμετωπίσει τις ανεπιθύμητες ενέργειές τους).

Η βρώμη υποστηρίζει τον έλεγχο του βάρους

Εάν αποφεύγεις τη βρώμη λόγω της περιεκτικότητάς της σε υδατάνθρακες, μπορεί να αλλάξεις γνώμη αν μάθεις ότι αυτό το υγιές άμυλο υποστηρίζει πραγματικά τη διαχείριση του βάρους. Η έρευνα δείχνει ότι οι τακτικοί καταναλωτές βρώμης έχουν χαμηλότερα βάρη σώματος, μικρότερες περιφέρειες μέσης και χαμηλότερους δείκτες μάζας σώματος.

Η βρώμης ολικής άλεσης υποστηρίζει υγιή διαχείριση βάρους και την καλύτερη συνολική διατροφή.

Ο κορεσμός, το αίσθημα πληρότητας που μένει μετά το φαγητό, είναι ένα άλλο όφελος για τον έλεγχο του βάρους και η βρώμη μπορεί να έχει θετική επίδραση σε αυτήν την αίσθηση.

Οι ίνες β-γλυκάνης της βρώμης είναι προστατευτικές για την υγεία

Μισό φλιτζάνι βρώμης παρέχει περίπου το 14% της μέσης ημερήσιας λήψης για τις ίνες, αλλά ο τύπος της ίνας που βρίσκεται στη βρώμη είναι μοναδικά προστατευτικός. Η βρώμη περιέχει β-γλυκάνη, μια ίνα που έχει αποδειχθεί ότι όχι μόνο υποστηρίζει την υγιή ανοσοποιητική λειτουργία, αλλά επίσης μειώνει τις συγκεντρώσεις χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα.

Η β-γλυκάνη δρα επίσης ως αντιοξειδωτικό. Σε αυτόν τον ρόλο, συνδέεται με την καταπολέμηση της σκλήρυνσης των αρτηριών, καθώς και των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος του Alzheimer.

Υγιεινοί τρόποι να τρως βρώμη

Εάν ξεκινάς τη μέρα σου με ένα ζεστό μπολ βρώμης, μπορείς να τη συνδυάσεις με υγιή πρόσθετα. Πρόσθεσε στη βρώμη σου σιρόπι σφενδάμου, μαζί με αντιφλεγμονώδη κανέλα ή τζίντζερ και φρέσκα φρούτα. Πρόσθεσε ξηρούς καρπούς για υγιεινά λιπαρά και μπόνους φυτικές πρωτεΐνες. Μπορείς ακόμη και να ανακατέψεις ψιλοκομμένα ή τεμαχισμένα λαχανικά.

Η βρώμη λειτουργεί επίσης καλά με αλμυρά συστατικά. Μαγειρέψε τη σκέτη και στη συνέχεια πρόσθεσε σοταρισμένα ή ψημένα σε φούρνο λαχανικά και βότανα, μαζί με ένα αυγό, φασόλια, φακές ή tofu για πρωτεΐνες και αβοκάντο σε φέτες ή μερικές σταγόνες πέστο για υγιεινό λίπος.

womenonly.gr




00 inkefalonia general ad 300X250