Οθονη υπολογιστη: πώς να προστατεύσετε τα μάτια σας

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 08 Απριλίου 2017 09:56

Οθονη υπολογιστη: πώς να προστατεύσετε τα μάτια σας


Όταν εργάζεστε πολλές ώρες σε οθονη υπολογιστη συμβαίνει η όρασή σας να θολώνει και το κεφάλι σας να γίνεται πιο «βαρύ»; 

Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται όταν ξεπερνάτε τα όρια αντοχής των ματιών σας και μακροπρόθεσμα μπορεί να σας δημιουργήσουν ποικίλα προβλήματα στην όρασή σας.

Διαβάστε παρακάτω τι χρειάζεται να κάνετε ώστε να προστατεύσετε τα μάτια σας.

Συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρο

Αν τα ενοχλήματα καταπόνησης των ματιών σας εμφανίζονται συχνά, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρο. Όπως θα σας πει και ο ίδιος, αφού χρησιμοποιείτε καθημερινά τον υπολογιστή, είναι απαραίτητο να υποβάλλεστε σε εξετάσεις όρασης κάθε χρόνο.

Ο ιατρός είναι πιθανό να σας συστήσει να φοράτε ειδικά γυαλιά όταν εργάζεστε στην οθόνη του υπολογιστή, καθώς βοηθούν τα μάτια σας να ξεκουράζονται χάρη στα φίλτρα που διαθέτουν.

Ρυθμίστε την οθόνη βάσει των αναγκών σας

Φροντίστε να προσαρμόσετε την οθόνη στα δικά σας μέτρα. Δοκιμάστε να την τοποθετήσετε πιο χαμηλά από το ύψος των ματιών σας και σε απόσταση τουλάχιστον όσο το μήκος του χεριού σας.

Συστήνεται να μεταβάλλετε τη φωτεινότητα του μόνιτορ σε τέτοιο βαθμό ώστε να προσεγγίζει σε εκείνη του χώρου όπου βρίσκεστε. Ρυθμίστε ακόμη και την αντίθεση με σκοπό να είναι υψηλή ανάμεσα στους χαρακτήρες που επεξεργάζεστε και το φόντο.

Αν περισσότερο στην οθόνη κοιτάζετε αριθμούς ή γράμματα, πιθανώς να ήταν βοηθητικό να μεγαλώσετε τη γραμματοσειρά και την χρωματική αντίθεση για να διαβάζετε πιο εύκολα.

Εντοπίστε τον κατάλληλο φωτισμό

Τα ενοχλήματα και η κούραση που αισθάνεστε στα μάτια σας μπορεί να προκαλείται από το υπερβολικό φωτισμό που επικρατεί στο περιβάλλον που εργάζεστε. Η φωτεινότητα του χώρου όπου χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή χρειάζεται να είναι στο μισό από αυτή που συνήθως έχουν οι χώροι εργασίας.

Εφόσον δεν είναι εφικτό να χαμηλώσετε τα φώτα στον χώρο της δουλειά σας, κάντε μια προσπάθεια να περιορίσετε το φως που εισέρχεται από τα παράθυρα. Δοκιμάστε να κλείσετε τα στόρια των παραθύρων ή έστω του παραθύρου που βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια εργασίας σας.

Η όρασή σας θα είναι εμφανώς βελτιωμένη αν τοποθετήσετε την οθόνη του υπολογιστή σας σε σημείο που να μην βρίσκεται μπροστά ή πίσω από παράθυρο.

Ξεκουραστείτε κάνοντας διαλείμματα

Όταν κάνετε πολύωρη χρήση του υπολογιστή θεωρείται παραπάνω από απαραίτητο να κάνετε διαλείμματα ώστε να ξεκουράζετε τα μάτια σας.

Οι ειδικοί συστήνουν να πραγματοποιείτε διάλειμμα κάθε 20 λεπτά εστίασης των ματιών σας στην οθόνη, κοιτάζοντας για 20 δευτερόλεπτα κάτι στον χώρο σας που βρίσκεται 6 μέτρα μακριά. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρετε να περιορίσετε τα συμπτώματα της κούρασης των ματιών σας και θα αποτρέψετε την πρόκληση περαιτέρω προβλημάτων όρασης.




00 inkefalonia general ad 300X250