Κιρσοι στα πόδια: μήπως πάσχετε από φλεβική ανεπάρκεια;

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 13:27

Κιρσοι στα πόδια: μήπως πάσχετε από φλεβική ανεπάρκεια;

 

Οι ευρυαγγείες και οι κιρσοι αποτελούν συχνό πρόβλημα κυρίως των γυναικών.

Οι ασθενείς ωστόσο, συχνά παραμελούν τις φλεβικές ατέλειες που παρατηρούν στα πόδια τους και κινητοποιούνται να αναζητήσουν θεραπεία μόνο όταν αρχίσει να δημιουργείται σοβαρό αισθητικό πρόβλημα.

Αυτό συμβαίνει διότι πολλές από τις εκπροσώπους του γυναικείου φύλου δεν γνωρίζουν ότι τα σημάδια από τις φλέβες καταδεικνύουν σε πολλές περιπτώσεις την ύπαρξη φλεβολογικής πάθησης.

Δημιουργεί συμπτώματα η φλεβική ανεπάρκεια;

Είναι αλήθεια πως οι εκδηλώσεις της φλεβικής ανεπάρκειας, όπως είναι οι ευρυαγγείες και οι κιρσοι, δεν προκαλούν συμπτώματα σε όλους.

Οι ασθενείς σπανίως αναφέρουν συμπτώματα για τις ευρυαγγείες -το πρόβλημα περιορίζεται στο αισθητικό πρόβλημα που προκαλεί η πάθηση. Οι κιρσοι δε, μπορεί να δημιουργήσουν σε μερικούς ανθρώπους βάρος στα πόδια, κνησμό, καύσο, νυχτερινές κράμπες, οίδημα και πόνο.

Τα συμπτώματα που αναφέρονται από τους ασθενείς με φλεβική ανεπάρκεια είναι παρόμοια με εκείνα που μπορεί να εμφανίσουν άτομα με ορθοπεδικά ή ρευματολογικά ζητήματα.

Οι ενοχλήσεις που επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σχετίζονται με τη φλεβική ανεπάρκεια. Αν τα συμπτώματα υποχωρούν όταν ο ασθενής τοποθετεί τα πόδια σε ανάρροπη θέση κατά την ξεκούρασή του, πιθανώς οφείλονται στους κιρσούς ή τις ευρυαγγείες.

Πώς γίνεται η διάγνωση για τη φλεβική ανεπάρκεια;

Ο χειρουργός με ειδίκευση στις παθήσεις των φλεβών πραγματοποιεί προσεκτική κλινική εξέταση στα πόδια που εμφανίζονται ευρυαγγείες και κιρσοί. Η εμφάνιση των φλεβικών ατελειών στα πόδια του ασθενή προσφέρει στον ιατρό σημαντικά στοιχεία για τη βαρύτητα της φλεβικής ανεπάρκειας.

Η παρουσία έντονων ευρυαγγειών στον αστράγαλο, το οίδημα, η υπέρχρωση, η σκληρότητα του δέρματος στην εσωτερική περιοχή της κνήμης πάνω από τον αστράγαλο

και η παρουσία φλεγμονής στην ίδια περιοχή αποτελούν ενδεικτικά σημεία για την βαρύτητα της κατάστασης. Η εκδήλωση έλκους στο δέρμα συνιστά ένδειξη βαριάς μορφής φλεβικής ανεπάρκειας.

Πέρα από τον κλινικό έλεγχο, ο χειρουργός διενεργεί εξέταση με υπερήχους προκειμένου να ολοκληρώσει τη διάγνωση. Είναι μια ανώδυνη και ακίνδυνη εξέταση που γίνεται στο ιατρείο κατά την πρώτη επίσκεψη του ασθενούς. Παρέχεται η δυνατότητα στον ειδικό να δημιουργήσει έναν «χάρτη» του φλεβικού συστήματος των ποδιών του ασθενή. Αυτή η διαγνωστική διαδικασία που ονομάζεται χαρτογράφηση, είναι απαραίτητη για την αναζήτηση της καταλληλότερης θεραπείας που προτείνει ο γιατρός.

Γιατί δεν πρέπει να παραμελείτε τις ευρυαγγείες και τους κιρσούς

Οι ευρυαγγείες και οι κιρσοι συνιστούν κλινικές εκδηλώσεις για την ύπαρξη της φλεβικής νόσου. Οι ευρυαγγείες αποτελούν την πρώτη κλινική εκδήλωση της φλεβικής νόσου και οι κιρσοι το δεύτερο στάδιο φλεβικής ανεπάρκειας των κάτω άκρων. Στη συνηθισμένη τους μορφή καμία από τις δύο δεν είναι επικίνδυνες παθήσεις.

Αν όμως δεν διαγνωστούν και δεν θεραπευτούν έγκαιρα, μπορεί να δημιουργήσουν με τη σειρά τους άλλες παθήσεις. Είναι πιθανό να προκαλέσουν χρόνιο οίδημα στα πόδια και δερματικές αλλοιώσεις κοντά στους αστραγάλους. Η αθεράπευτη φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να επιφέρει θρόμβωση των επιφανειακών κιρσών σε σπάνιες αλλά υπαρκτές περιπτώσεις.

Γι αυτό συστήνεται σε όποιον υποψιάζεται ότι πάσχει από φλεβική ανεπάρκεια να επισκέπτεται χειρουργό ειδικό στις παθήσεις των φλεβών. Οι φλεβικές παθήσεις είναι εξελικτικές και μέρα με τη μέρα επιδεινώνονται. Όσο πιο νωρίς στην εξέλιξη τους θεραπευτούν οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί, τόσο πιο γρήγορη, ανώδυνη και αισθητικά άριστη θα είναι η θεραπεία τους.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250