Πόσο ύψος χάνουμε μεγαλώνοντας;

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2016 10:20

Πόσο ύψος χάνουμε μεγαλώνοντας;

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως μεγαλώνοντας ο άνθρωπος χάνει κάποια εκατοστά ύψους. Πότε όμως αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση και πόσο μπορεί κάποιος να κοντύνει τελικά;

Νέα έρευνα έδειξε πως οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να χάνουν ύψος από την ηλικία των 30 ετών μέχρι και τα 70. Οι άνδρες είναι ευνοούμενοι, καθώς χάνουν μόνο 2,5 εκατοστά ύψους σε αντίθεση με τις γυναίκες, που χάνουν 5 εκατοστά. Αν και η μείωση του αναστήματος μπορεί αρχικά να μην είναι ορατή με γυμνό μάτι, παρόλα αυτά τα ρούχα προδίδουν!

Συγκεκριμένα, μετά τα 40 και τα δύο φύλα μπαίνουν σε μια βραδεία αλλά σταθερή μείωση του αναστήματος τους, η οποία υπολογίζεται κατά ένα εκατοστό σε κάθε δεκαετία ζωής τους. Αντίστοιχα, η έρευνα επισημαίνει και το κίνδυνο, που διατρέχει κανείς, εάν χάσει απότομα ύψος. Αν άνδρες, για παράδειγμα, ηλικίας 70 ετών χάσουν πάνω από 5 εκατοστά ύψους σε διάστημα δύο ετών, έχουν 54% περισσότερες πιθανότητες να σπάσουν τα οστά του ισχίου τους σε σύγκριση με εκείνους, που δεν είχαν κοντύνει τόσο απότομα. Στην ίδια περίπτωση, ο κίνδυνος κατάγματος για τις γυναίκες αυξάνεται κατά 21%.

Γιατί κονταίνουμε;

Η ιατρική εξήγηση στη συρρίκνωση μας είναι οι δίσκοι στη μέση μας, οι οποίοι μοιάζουν με ζελέ. Με την πάροδο του χρόνου συμπιέζονται όλο και περισσότερο με αποτέλεσμα να μας κλέβουν κάποια εκατοστά από το ύψος μας. Παρόλα αυτά, η απώλεια αναστήματος μπορεί σε ένα σημείο να προληφθεί με συστηματική γυμναστική με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης και σωστής στάσης τους κορμού. Ακόμα, μια σωστή διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, η αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ λειτουργούν βοηθητικά.

e-Radio.gr




00 inkefalonia general ad 300X250