Γενικός διευθυντής SKY express:«Σ’αυτό το ρευστό περιβάλλον, εμείς έχουμε επιλέξει το δρόμο της ανάπτυξης»

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020 14:01

Γενικός διευθυντής SKY express:«Σ’αυτό το ρευστό περιβάλλον, εμείς έχουμε επιλέξει το δρόμο της ανάπτυξης»

Για τη νέα εποχή της SKY Express, με την απόκτηση έξι αεροσκαφών Airbus Α320neo και την πρόθεση της αεροπορικής εταιρείας να ανοίξει τα φτερά της σε ευρωπαϊκούς ορίζοντες, μίλησε στην εφημερίδα Airnews ο γενικός διευθυντής της SKY express Γιώργος Λιάπης, ενώ παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επόμενη ημέρα θα μας βρει κερδισμένους ως κοινωνία και ως χώρα σε όλα τα επίπεδα.

Συνέντευξη: Ηλέκτρα Αλευρίτη

– Ευχάριστο νέο για τις αερομεταφορές, μέσα στη δυσάρεστη εποχή COVID-19 που βιώνουμε, ήταν η απόκτηση έξι αεροσκαφών Airbus Α320neo στον στόλο της SKY express. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτή την επένδυση, την τεχνολογία των αεροσκαφών, αλλά και τα δρομολόγια που θα εξυπηρετούν.

Η πρόσφατη επένδυση της SKY express με την ενίσχυση του στόλου της με έξι ολοκαίνουργια Airbus320neo, είναι μια ξεκάθαρη απόδειξη της δυναμικής ανάπτυξης που σημειώνει η εταιρεία στην Ελλάδα. Αρκεί να σημειώσω ότι ήταν η πρώτη παραγγελία που δέχθηκε ο κολοσσός της Airbus σε πα-γκόσμιο επίπεδο για το 2020, την χρονιά που ο κλάδος των αεροπορικών μεταφορών δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα της ιστορίας του. Οπότε, κατά τη γνώμη μας, πρόκειται για ένα ευχάριστο, όπως αναφέρετε, γεγονός όχι μόνο για την δική μας αεροπορική εταιρεία και για τον όμιλο επιχειρήσεων IOGR ως ένα επιχειρηματικό «success story», αλλά και για την εξωστρέφεια και τη στήριξη του ονόματος της Ελλάδας διεθνώς.

Μέσα, λοιπόν, σε αυτό το διεθνώς ρευστό περιβάλλον, εμείς έχουμε επιλέξει τον δρόμο της ανάπτυξης. Τον δρόμο για τη νέα εποχή της SKY express. Με τη μεθοδικότητα που απαιτούν οι καιροί και με την ασφάλεια και την ποιότητα που ζητούν οι επιβάτες.

Πράγματι, η επιλογή του τύπου των συγκεκριμένων αεροσκαφών το αποδεικνύει, αφού πρόκειται για αεροσκάφη που διακρίνονται για την τεχνολογία αιχμής που διαθέτουν, την αποδοτικότητά τους σε συνδυασμό με τους κινητήρες CFM, αλλά και τη χαμηλή εκπομπή ρύπων και άρα μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Στον σχεδιασμό μας, εφόσον αυτό επιτραπεί από τις γενικότερες υγειονομικές οδηγίες, είναι η έναρξη των πτήσεων να γίνει στις 14 Δεκεμβρίου με την απευθείας σύνδεση Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Στην επόμενη φάση, τα νέα Airbus θα εξυπηρετούν και το αεροδρόμιο του Ηρακλείου αλλά και άλλους μεγάλους προορισμούς εσωτερικού, ώστε σταδιακά μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2021 να υπάρξει πλήρης ενσωμάτωση των νέων αεροσκαφών στο πτητικό έργο της εταιρείας.

– Μιλώντας για θέματα επικαιρότητας, πόσο ευέλικτοι είστε; Για παράδειγμα, πρόσφατα ανακοινώθηκαν νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Εχουμε απόλυτη συναίσθηση της ευελιξίας που απαιτεί η εποχή και είμαστε σε συνεχή ετοιμότητα, προκειμένου να διευκολύνουμε το επιβατικό κοινό αλλά και να διευρύνουμε τις επιλογές του.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των νέων περιορισμών, προχωρήσαμε σε διευκολύνσεις για τα ήδη αγορασμένα εισιτήρια  και σε μια νέα προσφορά με ισχύ ενός έτους.

Συγκεκριμένα, όσοι επιβάτες είχαν κλείσει εισιτήριο έως Πέμπτη 5/11/2020, ώρα 12.00 μ.μ., για πτήση που θα πραγματοποιούταν στις επόμενες τρεις εβδομάδες της επίσημης γενικής απαγόρευσης και επιθυμούσαν αλλαγή του εισιτηρίου τους, αυτή μπορούσε να γίνει δωρεάν χωρίς rebooking fee και χωρίς χρέωση διαφοράς ναύλου. Ταυτόχρονα, προσφέραμε άλλο ένα δωρεάν εισιτήριο για οποιονδήποτε εγχώριο προορισμό με ισχύ 12 μηνών.

– Εχετε στόχο σε βάθος πενταετίας να επεκταθείτε περισσότερο σε πτήσεις εξωτερικού;

Ναι και μάλιστα πολύ πιο νωρίς. Ο σχεδιασμός για ανάπτυξη δρομολογίων σε δημοφιλείς προορισμούς του εξωτερικού υπάρχει, οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, οι προσλήψεις προσωπικού προχωρούν. Είμαστε, λοιπόν, έτοιμοι αμέσως μόλις δοθεί το πράσινο φως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα φτερά της SKY express να πετάξουν και στους ευρωπαϊκούς ορίζοντες.

– Μεσούσης της πανδημίας, δεν θεωρείτε ότι αυτό ήταν ένα πολύ μεγάλο ρίσκο στον χώρο της αεροπλοΐας που μαστίζεται από τις συνέπειες του κορονοϊού;

Πρόκειται για μια υπολογισμένη κίνηση, που εκπορεύεται από το γεγονός η SKY express είναι «παιδί» του ομίλου επιχειρήσεων IOGR. Ενός ομίλου υγιούς, που πατάει γερά στα πόδια του, δεν έχει υποχρεώσεις και βάρη. Και όλα αυτά, με ίδια κεφάλαια και πολύ μικρή έκθεση σε δανεισμό. Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει να επιδείξει σημαντικό έργο και ακόμη πιο σημαντικές  συνεργασίες σ’ ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, που εκτείνονται σε υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης (ground handling), τουρισμό, logistics, cargo, ακόμη και στον πρωτογενή τομέα. Οπότε, όχι δεν πρόκειται για ρίσκο.

– Πώς βλέπετε τον ανταγωνισμό και τον τουρισμό γενικότερα; Η Aegean αναμένει κι αυτή συνολικά 46 A320-A321neo στον στόλο της -κάποια έχουν ήδη παραδοθεί- παρά την πανδημία, η Volotea και η Ryanair συνεχίζουν τις χαμηλές τιμές παρά τις ζημίες και όλοι προσβλέπουν σε μια συντονισμένη προσέγγιση από την Ε.Ε. για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Η κρίση που βιώνει ο κλάδος των αερομεταφορών διεθνώς είναι πρωτοφανής. Αυτό το α-ντιλαμβάνονται, με πολύ ξεκάθαρο και σε κάποιες περιπτώσεις οδυνηρό τρόπο, όλοι. Είναι μία κρίση με πολλαπλές επιπτώσεις και στις τοπικές οικονομίες, αλλά και στο ΑΕΠ των χωρών που πλήττονται. Από τον εστιάτορα μέχρι τον πιλότο, από τον ξενοδοχοϋπάλληλο μέχρι τον φροντιστή εδάφους, η μείωση των αερομεταφορών αφορά πολύ περισσότερο πληθυσμό απ’ όσο μπορεί να σκεφτεί κανείς σε πρώτη ανάγνωση.

Αυτό στην Ελλάδα το αντιληφθήκαμε σε επίπεδο Πολιτείας πολύ νωρίς και υπήρχε μία συντονισμένη προσπάθεια  διαχείρισης του προβλήματος.

Σαφώς αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Με τη συμβολή της επιστήμης, τα υψηλά υγειονομικά πρωτόκολλα που οφείλουν να τηρούν όλες οι αεροπορικές εταιρείες και με την στήριξη της Πολιτείας, πιστεύουμε πως αυτή η μεγάλη περιπέτεια θα ξεπεραστεί και θα μπούμε σε μία πιο αισιόδοξη εποχή την επόμενη χρονιά για όλους.

– «Greece is a bliss». Θεωρείτε ότι θα είμαστε οι πρώτοι που θα εμπιστευτούν οι ξένοι για τις διακοπές τους; Οι Ελληνες θα ταξιδέψουν ξανά με τον ερχομό του εμβολίου;

Εκτιμώ ότι η διαχρονική προτίμηση των Ελλήνων και των ξένων τουριστών στη χώρα μας, θα ενισχυθεί αμέσως μόλις οι γενικότερες συνθήκες το επιτρέψουν. Το γεγονός, ότι η συνολική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης είναι συγκριτικά πολύ καλύτερη από άλλες χώρες, θα προσμετρηθεί θετικά. Είμαστε αισιόδοξοι, ότι η επόμενη ημέρα θα μας βρει κερδισμένους ως κοινωνία και ως χώρα σε όλα τα επίπεδα.

– Δεν θα μπορούσαμε να μην κλείσουμε τη συνέντευξη με μια ερώτηση που θα ήθελαν να κάνουν όλοι οι «ανήσυχοι» αναγνώστες λόγω κορονοϊού που θέλουν να ταξιδέψουν, αλλά φοβούνται. Ποια μέτρα τηρούνται για την ασφάλεια και την υγιεινή των επιβατών στις πτήσεις της SKY express;

Στη SKY express είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι στην προσπάθεια για ασφαλή ταξίδια και ποιοτικές, αξιόπιστες υπηρεσίες. Πρόκειται για μία οριζόντια δέσμευση που αφορά το σύνολο του τρόπου λειτουργίας της εταιρείας. Αφορά τις υπηρεσίες προς τους επιβάτες, το προσωπικό πτήσης, το προσωπικό εδάφους, το διοικητικό προσωπικό της εταιρείας.

Εχουμε εδώ και μήνες εκπονήσει το πρόγραμμα «Care Plane», για την ειδική πρόνοια  ενισχυμένης φροντίδας και υγιεινής σε όλα τα στάδια του ταξιδιού. Ενα πρόγραμμα που έχει δοκιμαστεί για την αποτελεσματικότητά του εδώ και καιρό και που συνεχώς επεκτείνουμε και εξελίσσουμε. Οταν, λοιπόν, λέμε ότι τα ταξίδια με την SKY express είναι ασφαλή, μπορούμε να το αποδείξουμε.

airnews




00 inkefalonia general ad 300X250