Η Μαρίνα Βεργωτή για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και τη συμμετοχή στην Vakantiebeurs 2024

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2024 11:36

Η Μαρίνα Βεργωτή για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και τη συμμετοχή στην Vakantiebeurs 2024

Στους τοπικείς Ρ/Σ INKEFALONIA 89,2 & COSMOS 96,5 φιλοξενήθηκε η  υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου Μαρίνα Βεργωτή. 

Για την παρουσίαση  σε συνεργασία με το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου της μελέτης “Οδηγοί Καλών Πρακτικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη”

« Είναι μια συνεργασία της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου με το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας  του Ιονίου Πανεπιστημίου. Αυτοί οι «Οδηγοί» βασίζονται  σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε  τα καλοκαίρια 2020-2023 και η οποία παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια του Stay active Κεφαλονιάς που διοργανώσαμε τον Σεπτέμβρη. Εκείνο το Σαββατοκύριακο είχαμε οργανώσει μία ημερίδα μαζί με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο που παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας και έγινε και μία εισαγωγή για το τι είναι βιώσιμη ανάπτυξη. Τώρα θα μας παρουσιάσει το Πανεπιστήμιο τους «Οδηγούς» που έφτιαξε και που απευθύνονται σε 3 τομείς του τουρισμού , στα ξενοδοχεία, στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες. Τρείς τομείς, που έχουν διαφορετικά βήματα και  πρακτικές.

Το Τμήμα ψηφιακών Μέσων έστειλε ερωτηματολόγιο σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό σε Κεφαλονιά και Ιθάκη και για τους “Οδηγούς  Καλών Πρακτικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη”, βασίστηκε στις αρχές  των συμπεριφορικών οικονομικών και είναι και πρωτοπόροι στην Ελλάδα, γιατί αυτοί οι «Οδηγοί» σε σχέση με άλλους που έχουν βγεί, έχουν απλές μεθοδολογίες και πρακτικές. Το ιδιαίτερο που έχει αυτή η μελέτη και αυτοί οι «Οδηγοί» που θα παρουσιαστούν, είναι ότι είναι πολύ απλοί στο να τους εφαρμόσει κάποιος. Μετά την παρουσίαση θα μοιραστούν οι «Οδηγοί» δωρεάν σε όσους ασχολούνται και δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Είναι πλέον σύνηθες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κεφαλονιά αλλά και οι επισκέπτες να ρωτάνε τι κάνουμε όσον αφορά τις βιώσιμες πρακτικές στον τουρισμό, που είναι και το μέλλον και πρέπει σιγά-σιγά να δουλέψουμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση» .

Για τα τουριστικά μεγέθη και την δυναμική των 13 Περιφερειών της Ελλάδας που δημοσίευσε το ΙΝΣΕΤΕ στα πλαίσια της ετήσιας έκθεσης του με τα χαρακτηριστικά του τουρισμού ανά Περιφέρεια, ένα εργαλείο που μπορεί να στηρίξει ειδικές περιφερειακές στρατηγικές στον τουρισμό, που καταγράφεται  μία σημαντική επίδοση για τα Ιόνια νησιά που το 2022 πήραν την πρωτιά ως προς τη Μέση Δαπάνη ανά Επίσκεψη, με σημαντικό, διψήφιο ποσοστό αύξησης κατά 31% σε σχέση με το 2019, φτάνοντας τα 821 ευρώ, όμως στα ποιοτικά στοιχεία στον τομέα της διαμονής, ( συνολικά η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό επίπεδο ικανοποίησης των πελατών ξενοδοχείων, με βαθμολογία 87% στο συνολικό δείκτη ικανοποίησης-GRI με βάση τις σχετικές κριτικές) . Από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, όμως η Αττική και τα Ιόνια Νησιά έχουν τα συγκριτικά χαμηλότερα -αν και αρκετά υψηλά- ποσοστά με 85% και 84,5% αντίστοιχα η κ Βεργωτή παρόλο που δεν είναι αντικείμενο που την αφορά, επισήμανε ότι υπάρχει έλλειψη στα καταλύματα στην Κεφαλονιά αλλά και καταλύματα που θέλουν αναβάθμιση. 

Για την Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Vakantiebeurs 2024, σε περίπτερο της ΠΕΔ-ΙΝ,  η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως και 14 Ιανουαρίου  2024 στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας

« Εμείς ως Δήμος ήμασταν μέσα στο περίπτερο της ΠΕΔΙΝ και ως Ελλάδα μπορώ να πω δεν είχαμε μεγάλη εκπροσώπηση. Η Ελλάδα είχε εκπροσώπηση από την Κω, την Χαλκιδική, την κεντρική Ελλάδα ,τα Ιόνια Νησιά και κάποιες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Στο δικό μας το περίπτερο  της ΠΕΔΙΝ ήμασταν ο μόνος προορισμός ως Δήμος που παραβρέθηκε. 

Τα Ιόνια Νησιά έχουν μεγάλη απήχηση στους Ολλανδούς, στους 10 δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς για το 2024 που ανακοίνωσε η βραβευμένη ολλανδική ταξιδιωτική ιστοσελίδα Griekenland.net η Κεφαλονιά βρίσκεται στην 5η θέση και οι 3 προορισμοί ανάμεσα στους 10 είναι στο Ιόνιο. Η Ολλανδία είναι μια αγορά που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, γιατί και το προφίλ του Ολλανδού ταιριάζει με τον προορισμό μας, αλλά και ως τουρίστες ξεκινούν νωρίς και τελειώνουν αργά . Σε γενικές γραμμές αισθανθήκαμε έντονα την απουσία του ΕΟΤ. Είναι διαφορετικά όταν η Ελλάδα εκπροσωπείται με έναν ποιο δυναμικό τρόπο».

Όσον αφορά τις συνδέσεις της Κεφαλονιάς με την Γερμανία κατά την καλοκαιρινή περίοδο, η κ. Βεργωτή ενημέρωσε ότι έχουν μειωθεί οι πτήσεις λόγω του ότι σε κάποιες εταιρείες δεν βγήκαν τα νούμερα όπως τα είχαν υπολογίσει, όμως έχει προστεθεί μία επιπλέον πτήση από το Μόναχο. Ενημέρωσε επίσης ότι η Τουριστική Επιτροπή βρίσκεται σε συζητήσεις με μία θυγατρική εταιρεία της Lufthansa η οποία σκέφτεται να ξεκινήσει πτήση από το Ντίσελντορφ το 2025. Επισήμανε ωστόσο, ότι κάποιες αεροπορικές εταιρείες εάν δεν εξασφαλίσουν  τις απαραίτητες συνεργασίες και με ξενοδοχεία  για να είναι καλυμμένες , δεν βάζουν εύκολα νέες γραμμές και ότι επιβάλλεται να γίνει μία συνολική προσπάθεια, κάτι που είναι σε συζήτηση στην Επιτροπή.  

Για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου τέλος σημείωσε:

« Έχω πει επανειλημμένως ότι πρέπει να γίνεται συνολική προσπάθεια και να το δουλεύουμε μαζί. Για την επιμήκυνση της περιόδου πρέπει να υπάρχει ένας σχέδιο μακροχρόνιο για να έχουμε για τα επόμενα χρόνια ένα χ αποτέλεσμα. Στην Τουριστική Επιτροπή πριν τα Χριστούγεννα που παρουσιάσαμε την στρατηγική μας για το 2024 , μία από τις δράσεις μας είναι να πάμε σε όλα τα μέρη του Δήμου μας και σε συνεργασία και με τους άλλους 2 Δήμους να το επεκτείνουμε και να κάνουμε συζητήσεις με επαγγελματίες  και να δούμε πως μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε μια συλλογική προσπάθεια».

Τέλος η κ Βεργωτή ενημέρωσε ότι με τα έως τώρα στοιχεία, η Κεφαλονιά βλέπει μία καλή καλοκαιρινή σεζόν το 2024,στα πλαίσια αυτής του 2023 και με ενδεχόμενη άνοδο και για την επιμήκυνση της τουριστικής χρονιάς τόνισε ότι χρειάζεται προσπάθεια από όλους και ότι η Επιτροπή προσανατολίζεται στο να κάνει τις ανάλογες επαφές ούτως ώστε να βρεθούν λύσεις.

Κλείνοντας  κάλεσε όλους τους επιχειρηματίες που εμπλέκονται με τον τουρισμό στην παρουσίαση  των “Οδηγών Καλών Πρακτικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη”.. στις 22 Ιανουαρίου  στις 18:00 στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου.




00 inkefalonia general ad 300X250