Ηλ. Στεφανάτος: ‘’100+ οι αφίξεις Κρουαζιεροπλοίων και το 2024! Πολύ υψηλή (8/10) η βαθμολογία επιβατών για την Κεφαλονιά!'' (Ιnkefalonia 89,2)

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2023 23:27

Ηλ. Στεφανάτος: ‘’100+ οι αφίξεις Κρουαζιεροπλοίων και το 2024! Πολύ υψηλή (8/10) η βαθμολογία επιβατών για την Κεφαλονιά!'' (Ιnkefalonia 89,2)

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τον δημοσιογράφο Γιώργο Χαλαβαζή, μίλησε ο Πλοίαρχος Ηλίας Στεφανάτος, ειδικός στα θέματα κρουαζιέρας και θαλάσσιου τουρισμού και μέλος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Αργοστολίου.

Ο κ Στεφανάτος έκανε αρχικά έναν απολογισμό της κρουαζιέρας στην Κεφαλονιά

το 2023, χαρακτηρίζοντας την ως θετική χρονιά με τον αριθμό των αφίξεων κρουαζιεροπλοίων να κυμαίνεται μεταξύ των 115 έως 120 και στους 250 χιλιάδες επισκέπτες.

Σημείωσε δε :« Αυτό που πρέπει να κοιτάξουμε είναι όχι τόσο τα κρουαζιερόπλοια, αλλά ο αριθμός των επιβατών και αυτό που λέμε πάντα, είναι το πώς διαχειριζόμαστε τα πάντα και πιστεύω ότι ένα πολύ μεγάλος αριθμός κρουαζιεροπλοίων δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμος.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις προοπτικές της κρουαζιέρας για το 2024 στην Κεφαλονιά :

«Στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2023 θα κινηθούμε και το 2024 . Μέχρι στιγμής έχουμε προγραμματισμένες περίπου 105 αφίξεις , αλλά όλα αυτά αλλάζουν. Το νησί μας έχει μία ικανοποιητική θέση στο Ιόνιο και αυτό που βλέπουμε και το επιβεβαιώνουν και οι πράκτορες που μιλάμε μαζί τους, είναι ότι όλες οι εταιρείες πλέον προσπαθούν λόγω και των ρύπων που μπαίνουν σε ισχύ από το 2024 να μειώσουν τις ταχύτητες τους.

Το θέμα των ρύπων θα επηρεάσει όλα τα πλοία , εμπορικά και μη, οπότε οι εταιρείες κρουαζιέρας κοιτάνε να αναπροσαρμόσουν τα δρομολόγια τους με κοντινότερους προορισμούς , ώστε να έχουν μικρότερες ταχύτητες.

8/10 η βαθμολογία επιβατών στην Κεφαλονιά, μόλις 4,5/10 στην Ζάκυνθο 

Το νησί μας τους προσφέρει επιλογή για μία στάση, είναι κοντινός προορισμός με την Κέρκυρα που την χρησιμοποιούν για home porting η το Κατάκολο που είναι κι αυτός μεγάλος προορισμός. Η Ζάκυνθος θα έχει φέτος κάποιες αφίξεις αλλά το 2025 δεν θα έχουν ούτε τις μισές. Έχουν γίνει στην Ζάκυνθο πολλά ευτράπελα και είναι ενδεικτικό από τις βαθμολογίες που βγήκαν προ εικοσαημέρου για τα λιμάνια, το ότι εμείς είμαστε σταθερά στο 8 με βάση το 10 και η Ζάκυνθος δεν είχε βαθμολογία μέχρι και φέτος, αλλά ξεκινάει με ένα 4,5.

Τα Ελληνικά λιμάνια είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι, όμως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ρόδος είχαν μεγάλη πτώση και αυτό οφείλεται στα φαινόμενα του υπερτουρισμού».

Στην διαχείριση των κρουαζιεροπλοίων το 2023 και στην μελλοντική διαχείριση: « Στην αρχή του 2023 είχαμε κάνει μία συνάντηση με τους πράκτορες και προσπαθήσαμε να μην έχουμε διπλές αφίξεις και να μοιράσουμε την πίττα λίγο καλύτερα. Οι πράκτορες είδαν ότι είναι αναγκαία μια σωστότερη διαχείριση, έγινε μια καλή δουλειά ,όμως αυτό που πρέπει να γίνει είναι μια καλύτερη διαχείριση στο χερσαίο κομμάτι του λιμανιού μας, όμως το λιμάνι δεν έχει σχεδιαστεί σωστά εξ αρχής, οπότε δημιουργεί προβλήματα η χωροθέτηση του με τα λεωφορεία κλπ. Θέλει μια άλλη προσέγγιση, αλλά και ο χώρος δεν είναι κατάλληλος για να γίνει αυτό. Ελπίζω με τα καινούργια έργα να γίνει μια σωστότερη προσέγγιση και να έχουμε έναν μεγαλύτερο χώρο χερσαίας υποδοχής».

Ο κ Στεφανάτος ενημέρωσε ότι επιστρέφει η MSC Cruise που πρώτη ξεκίνησε την κρουαζιέρα στην Κεφαλονιά και επανέλαβε ότι οι προσπάθειες για την καλή διαχείριση της κρουαζιέρας στην Κεφαλονιά είναι συνεχείς και ακάματες και αυτό αξιολογούν και οι εταιρείες.

Όσον αφορά τις συγκρίσεις με άλλα νησιά της Περιφέρειας μας και τις αφίξεις μέσω αεροδρομίων που επιχειρούν κάποιοι τις χαρακτήρισε λάθος προσεγγίσεις και άστοχες από την στιγμή που είναι διαφορετικά τα δεδομένα και θα πρέπει να δίνεται έμφαση στο τι επιχειρείται στην Κεφαλονιά. « Δεν πρέπει να αλλοιώσουμε την ταυτότητα μας, γιατί αυτό είναι που δίνουμε στον έξω κόσμο και γι αυτό έρχονται. Αν γίνουμε Ζάκυνθος, θα πηγαίνουν στην Ζάκυνθο» τόνισε.

Αναφέρθηκε στην ζύμωση που προηγείται σε σχέση με τις εταιρείες για τον προορισμό δίνοντας το στίγμα του πως κινείται ο τουρισμός και στην επιβαλλόμενη συνεχή παρουσία και προβολή του προορισμού και στάθηκε στις προοπτικές εν γένει της κρουαζιέρας για τα επόμενα χρόνια:

« Η κρουαζιέρα ανεβαίνει διαρκώς, καινούργια καράβια «χτίζονται» , κάποια που είχαν παραγγελθεί πριν τον covid-19 έχουν αρχίσει και ταξιδεύουν ήδη. Οι εταιρείες για να ανέβουν διαθέτουν τα κεφάλαια τους σε νεότευκτα πλοία, οπότε η κίνηση της κρουαζιέρας θα αυξηθεί. Αυτό που είναι ένα μεγάλο αγκάθι για όλους, είναι οι ρύποι και πρέπει τώρα οι εταιρείες να δούν πως θα κινηθούν, γιατί θα αναγκαστούν να πληρώνουν πάρα πολλά λεφτά. Για την Μεσόγειο θα μπεί σε εφαρμογή το 2024 και από το2025 θα είναι περιοχή ελεγχόμενων ρύπων, οπότε τα καράβια που θα μπαίνουν στην Μεσόγειο θα πρέπει να αγοράζουν τους ρύπους τους και όχι μόνο όταν είναι εν πλώ, θα πρέπει να πληρώνουν έξτρα φορολογία όταν θα είναι σε λιμάνι που δεν θα έχει έξτρα υποδομές για να ηλεκτροδοτηθούν απο τη στεριά και το καράβι δεν έχει βιοκαύσιμα μηδενικών ρύπων , που λίγα καράβια έχουν. Όλο αυτό είναι μία συνεχής μεταβαλλόμενη κατάσταση με αυξήσεις εισιτηρίων κλπ. Από το 20230 θα πρέπει να αγοράζουν το 100% των ρύπων ενώ τώρα είναι στο 40% και θα αλλάξουν πολλά πράγματα μόνο γι αυτό. Εμάς μας ωφελεί η όλη ιστορία, γιατί έχουμε μία στρατηγική θέση, ήδη υπάρχουν εταιρείες που ξεκινούν από Κέρκυρα για κρουαζιέρα στο Ιόνιο μόνο για να έχουν μικρές ταχύτητες. Πληροφορήθηκα πρόσφατα ότι θα έρθει αρχές Φλεβάρη και η Destination Development Manager της Royal Caribbean για να δει ποιες είναι οι προοπτικές του λιμανιού μας. Ενδιαφέρονται για home porting και αν τους συμφέρει μπορεί να κάνουν και μια επένδυση εδώ. Με το καινούργιο master plan του λιμανιού υπάρχουν προοπτικές. Το νησί μας έχει προοπτικές και το θέμα είναι να το καταλάβουμε και να επενδύσουμε σ αυτό και να αφήσουμε αυτή την μεμψιμοιρία και την κλάψα. Προεκλογικά ακουστήκανε πράγματα , τα οποία ούτε στα παραμύθια του ο Άντερσεν δεν τα λεγε. Γίνεται μία φιλότιμη προσπάθεια , όσοι άνθρωποι δουλεύουν γι αυτό δεν έχουν ίδιο όφελος, προσπαθούν για να καλυτερέψουν τις ζωές όλων μας και υπάρχουν κάποιοι εκεί έξω που τα μηδενίζουν όλα και σου λένε ότι είμαστε άχρηστοι. Αν ο καθένας έχει κάποια άποψη, ας έρθει να την πει, οι συνεδριάσεις της Τουριστικής Επιτροπής αλλά κανένας δεν έχει έρθει ποτέ ».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.  

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-892-19-12-2023?si=2a6ee31fb5ba470bb41b9feea21eeac5&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250