"Υπέρογκη η αύξηση του φόρου διαμονής - Με προχειρότητα οι αλλαγές στη βραχυχρόνια" (Δημήτρης Ατσάρος στον COSMOS 96,5)

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2023 12:53

"Υπέρογκη η αύξηση του φόρου διαμονής - Με προχειρότητα οι αλλαγές στη βραχυχρόνια" (Δημήτρης Ατσάρος στον COSMOS 96,5)

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», φιλοξενήθηκε ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Κεφαλονιάς και Ιθάκης Δημήτρης Ατσάρος, με αφορμή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αλλά και τις αλλαγές- αυξήσεις σε φόρους που προβλέπονται στον κλάδο τους.

«Μέσα στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο υπάρχουν κάποια άρθρα που είναι αποκλειστικά για εμάς. Ένα άρθρο αφορά την βραχυχρόνια μίσθωση και ένα δεύτερο είναι αυτό που αντικαθιστά τον φόρο διαμονής με το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Αυτά  είναι δύο προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δικός μας κλάδος» ανέφερε ο κος Ατσάρος σημειώνοντας ότι οι παρατηρήσεις τους δεν ελήφθησαν υπόψιν στην  διαβούλευση που έγινε, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι οι αλλαγές για την βραχυχρόνια μίσθωση έγιναν με προχειρότητα καθώς δεν μπορεί κάτι τέτοιο να ανακοινώνεται αρχές Δεκεμβρίου για να ισχύσει από την αρχή του χρόνου.

Ο πρόεδρος τόνισε ότι τα προβλήματα με την βραχυχρόνια μίσθωση τα έχουν επισημάνει εδώ και 8 χρόνια, όμως παραμένει πλήρως απελευθερωμένη προκαλώντας πολλά προβλήματα στις επιχειρήσεις με τουριστικά καταλύματα, καθώς δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός. «Η θέση μας είναι πάγια: όσοι ασχολούνται με την βραχυχρόνια μίσθωση θα πρέπει να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως όλοι οι επαγγελματίες των καταλυμάτων» υποστήριξε.

Ο κος Ατσάρος εξήγησε τι ισχύει και τι θα ισχύει πλέον στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και τόνισε για μια ακόμα φορά ότι ο τρόπος φορολόγησης είναι άδικος. Παράλληλα σημείωσε  - για τα δικά τους καταλύματα - ότι η αύξηση στον φόρο διαμονής ανά διανυκτέρευση – από μισό ευρώ σε ενάμιση – είναι υπέρογκη και ο φόρος αυτός βαρύνει αποκλειστικά τον επαγγελματία, γιατί δεν περνάει   στον επισκέπτη. «Θα θέλαμε αυτός ο φόρος  - και σύντομα τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση – να δίνεται στην τοπική αυτοδιοίκηση και να γίνονται έργα, ως ανταποδοτικά. Νομίζω ότι καταβάλλουμε έναν φόρο χωρίς να αφήνουμε τεράστιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, την στιγμή που άλλες επιχειρήσεις είναι πολύ πιο ρυπογόνες» τόνισε.

Αναφορικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πλήττει τους ελεύθερους επαγγελματίες, σημείωσε πως ουσιαστικά ότι πλήρωναν θα συνεχίσουν να πληρώνουν (σχετικά με το τεκμαρτό), ενώ εξήγησε πως ότι ακούγεται σχετικά με την μείωση του τέλους επιτηδεύματος είναι ένα τρικ, καθώς πάντα υπάρχει η προκαταβολή φόρου. «Είναι δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες. Ο καθένας πρέπει να πληρώνει ότι του αναλογεί. Πρέπει να υπάρχει διάλογος πριν παρθεί οποιαδήποτε απόφαση».

Ο κος Ατσάρος τέλος έκανε και μια σύγκριση με άλλες χώρες, για τον τρόπο που φορολογούνται οι επιχειρήσεις με καταλύματα και υπογράμμισε ότι  πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί στην βραχυχρόνια μίσθωση και όχι μόνο φόροι στους επαγγελματίες που έχουν καταλύματα.




00 inkefalonia general ad 300X250