Τουριστική Επιτροπή Δήμου Αργοστολίου: ‘’Πήγαμε καλά, στοχεύουμε για ακόμα καλύτερα’’

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2023 08:51

Τουριστική Επιτροπή Δήμου Αργοστολίου: ‘’Πήγαμε καλά, στοχεύουμε για ακόμα καλύτερα’’

Παρουσία δημάρχου Αργοστολίου, Θεόφιλου Μιχαλάτου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα, η συνεδρίαση απολογισμού της τουριστικής σεζόν του 2023 της Τουριστικής Επιτροπής Δήμου Αργοστολίου, δείγμα της έμφασης που δίνει ο Δήμαρχος, σε αυτό τον νευραλγικό τομέα ανάπτυξης της Κεφαλονιάς.

Στην συνεδρίαση συζητήθηκαν, ο Απολογισμός Τουριστικής Σεζόν 2023 με εισηγητή τον Νίκο Κουρκουμέλη, Πρόεδρο της Επιτροπής και αντιδήμαρχο τουρισμού Δήμου Αργοστολίου, τα αποτελέσματα – συμπεράσματα της συμμετοχής της Τουριστικής Επιτροπής στην WTΜ του Λονδίνου με εισηγήτρια την Μαρίνα Βεργωτή, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων σε θέματα τουρισμού, αλλά και οι προτάσεις για δράσεις τουριστικής προβολής 2024,  με εισηγητή τον Σταύρο Κορκό - Κουρή, Προϊστάμενο Τμ. Τουρισμού Δήμου Αργοστολίου.

DSC 0020

DSC 0012

Αρχικά ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, έθεσε το πλαίσιο των συνεδριάσεων για τον απολογισμό της εκάστοτε τουριστικής χρονιάς και ακολούθως κατέθεσε τα συμπεράσματά του:

‘’Πρέπει να βρούμε κάποιους δείκτες για να συγκρίνουμε και να έχουμε μια κοινή κουβέντα για το αν πήγε ή δεν πήγε καλά μια χρονιά. Για μένα η χρονιά αυτή, και θεωρώ και η πλειοψηφία των επαγγελματιών του τουρισμού είδε ότι πήγε καλά. Βλέπουμε να κλείνουν επιχειρήσεις του τουρισμού νωρίτερα, γιατί πήγαν πολύ καλά την σεζόν. Επίσης και είναι πολύ σημαντικό, είχαμε αφίξεις τουριστών στο νησί με τις εσωτερικές πτήσεις από την Αθήνα. Ήρθαν φέτος στην Κεφαλονιά, πολλοί επισκέπτες από άλλες περιοχές του πλανήτη ( σ.σ. ακούστηκε ότι φέτος ήρθαν και πολλοί Αυστραλοί στην Κεφαλονιά), που δεν θα έρθουν με απ’ ευθείας πτήσεις στην Κεφαλονιά. Και με τα πλοία ήρθαν πολλοί επισκέπτες στο νησί που αυτή την στιγμή δεν μπορούν να καταμετρηθούν. Κάνουμε σημαντικές προσπάθειες για την προβολή της Κεφαλονιάς. Ο δήμος Αργοστολίου έχει διπλασιάσει τα χρήματα για προβολή απ’ ο,τι έδινε ο ενιαίος Δήμος Κεφαλονιάς. Για εμένα είναι θετικό το πρόσημο και θα πάμε και καλύτερα την επόμενη χρονιά’’ ήταν τα λόγια του Δημάρχου, ο οποίος προέτρεψε τον πρόεδρο της Τουριστικής Επιτροπής να καλέσει σε συζήτηση τους επαγγελματίες ανά περιοχή, να συζητήσουν την επιμήκυνση της σεζόν ώστε να μην κλείνουν τα καταστήματα στις αρχές του Οκτωβρίου.

Στην συνεδρίαση ακούστηκαν τοποθετήσεις από τους ανθρώπους του τουρισμού και τα μέλη της τουριστικής επιτροπής.

’Πήγαμε καλύτερα από πέρσι και αυτό είναι σημαντικό. Οι αριθμοί λένε την αλήθεια και αυτούς πρέπει να σεβαστούμε"

Ο τουριστικός πράκτορας Θανάσης Καραπέτσας τόνισε πως:‘’Πήγαμε καλύτερα από πέρσι και αυτό είναι σημαντικό. Οι αριθμοί λένε την αλήθεια και αυτούς πρέπει να σεβαστούμε. Είχαμε 10.000 περισσότερους επισκέπτες φέτος και πρέπει χρόνο με χρόνο να αυξάνομε τις επιδόσεις μας. Δεν πρέπει να συγκρινόμαστε με άλλους προορισμούς. Πρέπει να βάζουμε στόχους δικούς μας και να προσπαθήσουμε να τους επιτύχουμε’’.

‘’Παράδειγμα προς μίμηση η Τουριστική Επιτροπή Αργοστολίου’’

Ο τουριστικός πράκτορας Σπύρος Κατσούρης αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της Τουριστική Επιτροπής λέγοντας πως:‘’Βλέπουμε τα νούμερα των αφίξεων. Οι πληρότητες της Κεφαλονιάς ήταν στα ‘’κόκκινα’’ από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο. Δίνουμε μια μάχη να ανοίξουμε αγορές, αλλά είναι δύσκολος στόχος. Ωστόσο προσπαθούμε. Η Τουριστική Επιτροπή του Αργοστολίου κάνει πάρα πολλά πράγματα και γίνεται μια πάρα πολύ καλή προσπάθεια και όλοι εδώ είμαστε για να βοηθήσουμε. Μου λένε από άλλα νησιά, ότι η τουριστική επιτροπή είναι παράδειγμα προς μίμηση’’.

Ο Ανδρέας Παντελιός σημείωσε πως:‘’Φέτος είδαμε αύξηση του τζίρου, όχι όμως και τόσο μεγάλη αύξηση των κερδών, λόγω των ανατιμήσεων. Ωστόσο ηταν μία πάρα πολύ καλή χρονιά για τον τουρισμό’’.

Ο περιφερειακός σύμβουλος και επανεκλεγέντας στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Σωτήρης Κουρής βρέθηκε στην συνεδρίαση και ανέφερε πως: ‘’Το σημαντικότερο είναι να γίνουν έργα υποδομής, ώστε να προσφέρουμε σωστές υποδομές στο νησί. Όταν παραλάβουμε, θα κοιτάξουμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε το οδικό δίκτυο τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για εμάς που ζούμε στη Κεφαλονιά. Και είναι δέσμευση ότι αυτά θα προχωρήσουν και είναι δέσμευση ότι θα είμαι κοντά σας’’ ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξανδρος Παντελειός εστίασε στους δύο μήνες Απρίλιο και Οκτώβριο που η Κεφαλονιά εμφάνισε μία μικρή μείωση επισκεπτών σε σχέση με πέρσι ζητώντας να βρεθούν τρόποι και σε αυτούς τους μήνες να έχει κόσμο το νησί, ενώ έθεσε και ερώτημα αν και πως μπορεί να πραγματοποιηθεί από την Κεφαλονιά, μια συνολική παρουσία της σε εκθέσεις για στοχευμένες αγορές.

Ο περιφερειακός Σύμβουλος Σπύρος Γαλιατσάτος, έθεσε το ζήτημα της ακρίβειας στο νησί, ενώ πρότεινε ‘’να ανεβάσουμε το μπάτζετ για την προβολή του’’. Παράλληλα άφησε και πάλι αιχμές εναντίον της Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και της Περιφερειακής Αρχής Κράτσα, πως ‘’ήταν απούσα και δεν βοήθησε τους δήμους και τα νησιά όσον αφορά την προβολή τους’’.

Ο Σταύρος Κορκός – Κουρής τόνισε πως επειδή ακούγονται και γράφονται πολλά: ‘’Οι δράσεις της τουριστικής επιτροπής πρέπει να συγκρίνονται μόνο με τις δράσεις άλλων τουριστικών επιτροπών άλλων δήμων’’.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Γεράσιμος Τιμοθεάτος τόνισε πως: ‘’Να βρούνε και οι επαγγελματίες έναν τρόπο να παραμένουν ανοικτοί και μετά τα μέσα Οκτωβρίου. Πρέπει τα μαγαζιά να παραμένουν ανοικτά στην αρχή και στο τέλος της σεζόν’’.

DSC 0034

Όπως τονίστηκε στην συνεδρίαση από τον Διονύση Τρωιάννο, η στόχευση δεν πρέπει να είναι μόνο σε αριθμούς επισκεπτών που έρχονται στο νησί, αλλά τι μπορούμε να προσφέρουμε για να ικανοποιήσουμε τον επισκέπτη.

Για την WTM 2023 στο Λονδίνο μίλησε η Μαρίνα Βεργωτή, η οποία τόνισε:

‘’Όπως ενημερωθήκαμε οι εταιρίες στοχεύουν να βάλουν μεγαλύτερα αεροπλάνα, ώστε να φέρουν περισσότερο κόσμο στο νησί το 2024.

Οι προκρατήσεις πάνε πολύ καλά και σε γενικές γραμμές το κλίμα που εισπράξαμε είναι οι προορισμοί να αναδεικνύουν τις βιώσιμες πρακτικές που έχουν’’.

Προτάσεις για δράσεις το 2024

Ο Σταύρος Κορκός Κουρής, προέτρεψε τα μέλη της τουριστικής επιτροπής να καταθέσουν προτάσεις για δράσεις για το 2024.

Όπως τόνισε ‘’Θα κινηθούμε με πρώτο άξονα την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Πρώτος στόχος παραμένει η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και ο ποιοτικός τουρισμός στο νησί μας''.

Έως τέλος του μήνα να κατατεθούν στα μειλ της τουριστικής επιτροπής οι προτάσεις για δράσεις

Το παρών στην συνεδρίαση έδωσε και ο αντιδήμαρχος Δήμου Αργοστολίου Σπύρος Σαμούρης

Γιώργος Χαλαβαζής

DSC 0004

DSC 0005DSC 0007DSC 0008DSC 0014DSC 0016DSC 0018DSC 0023DSC 0027DSC 0029DSC 0032DSC 0037DSC 0038DSC 0040DSC 0044




00 inkefalonia general ad 300X250